Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Πρόεδρος Δημοκρατίας του λαού και όχι του κόμματος.....


Θέλουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας βγαλμένο από τον «δοκιμαστικό σωλήνα» ενός ή πολλών κομμάτων, χωρίς εξουσίες, ένα είδος «θεσμικής γλάστρας», ή έναν Πρόεδρο βγαλμένο από το λαό με δυνατότητες αντίδρασης στην κάθε κυβερνητική αυθαιρεσία;

Του Κώστα Χαρδαβέλλα


Όταν το Σύνταγμα, στο αρθρ. 1 παρ. 2 και 3, γράφει ότι «θεμέλιο πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία και όλες οι εξουσίες πηγάζουν και από το λαό», σημαίνει πολύ απλά ότι ο λαός εκλέγει αυτούς που θέλουν να ηγηθούν, να τον κυβερνήσουν.
Αλλά ηγέτης δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός και αρχηγός του όποιου κόμματος. Είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άρα σιωπηλά (και γιατί έτσι συμφέρει στους διάφορους πολιτικούς αρχηγούς) έχει παραβιαστεί εδώ και χρόνια το Σύνταγμα. Προφανώς γιατί έτσι βολεύει και τον εκάστοτε πρωθυπουργό που θέλει να έχει όλες τις εξουσίες στα χέρια του.
Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή και όχι από το λαό. Και εδώ υπάρχει η πρόταση-παρέμβαση του newsbomb
Όπως πολύ σωστά επισημαίνει στο βιβλίο του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Σούρλας: «Επιτακτική προβάλλει η ανάγκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από το λαό και με όλες τις απαραίτητες αρμοδιότητες, για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του ως λαοπρόβλητος ηγέτης και ουσιαστικός ρυθμιστής του πολιτεύματος. Άλλωστε, με την εκλογή του προέδρου από το λαό, θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο ισορροπημένα και ορθολογικά και το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, που δέχεται σφοδρή κριτική για αυταρχική συμπεριφορά».
Από σήμερα λοιπόν και ολόκληρη την εβδομάδα θα περιμένουμε τις προτάσεις και τις απαντήσεις σας στο ερώτημα, εάν ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το λαό και όχι από τη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com