Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΝΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BBC ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΥΡΙΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ!!!



ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!


Σε καταγγελίες Σύρων προσφύγων κατά των ελληνικών αρχών για παρεμπόδιση ασφαλούς εισόδου τους στη χώρα και για απώθησή τους με συχνά μοιραίο αποτέλεσμα, αναφέρεται ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής του BBC Newsnight που θα μεταδοθεί  απόψε το βράδυ.
Κάτοικος του χωριού Σιδηρώ στον Έβρο δείχνει 400 τάφους, στους οποίους έχουν θαφτεί άνθρωποι που πνίγηκαν, προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό από την Τουρκία στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, εσχάτως μεγάλο ποσοστό αυτών που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι είναι Σύροι πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από την ένοπλη σύρραξη στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, υπολογίζεται ότι κάθε μέρα 7.000 κάτοικοι της Συρίας περνούν τα σύνορα προς την Τουρκία. Μεταξύ αυτών που στη συνέχεια τολμούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος ήταν και η Σαλβά αλ-Ράτζο, η οποία περιγράφει στο BBC πώς οι ελληνικές αρχές χώρισαν τα μέλη της οικογένειάς της όταν έφτασαν για πρώτη φορά με βάρκα στην ελληνική όχθη του Έβρου και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν με φουσκωτό από την ίδια επικίνδυνη διαδρομή πίσω στην Τουρκία. Περιγράφει χρήση βίας από Έλληνες αστυνομικούς και επισημαίνει ότι η ελληνική αστυνομία έχει απορρίψει ισχυρισμούς περί επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων μέσω της επικίνδυνης διαδρομής του Έβρου.
Η αυξημένη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο έχει οδηγήσει τους Σύρους πρόσφυγες σε μια νέα διαδρομή προς την Ελλάδα, από τις δυτικές ακτές της Τουρκίας προς τη Λέσβο. Ο επικεφαλής της κουρδικής κοινότητας στη Σμύρνη αναφέρεται στον πνιγμό 66 Σύρων Κούρδων τον περασμένο Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι οι άνθρωποι που κανονίζουν το ταξίδι προς την Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια, γεμίζοντας βάρκες χωρητικότητας 20 ατόμων με 110 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα. Όπως αναφέρεται, εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που έχουν πνιγεί με αυτόν τον τρόπο, με πολλούς άλλους να μην έχουν εντοπιστεί.
Η Διεθνής Αμνηστία φέρεται να έχει συλλέξει 40 καταγγελίες επικίνδυνης άμεσης επαναπροώθησης προσφύγων από τις ελληνικές αρχές μέσω του Έβρου και του Αιγαίου τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι ελληνικές αρχές τις αρνούνται μετά βδελυγμίας, όπως σημειώνεται. Επίσης, το ρεπορτάζ αναφέρει πως όσοι καταφέρνουν να βγουν στην ελληνική στεριά έχουν ιατρική φροντίδα από εθελοντές γιατρούς, αλλά δεν τους προσφέρεται τροφή και στέγη από τις αρχές.
Σε επιτόπιο ρεπορτάζ στη Λέσβο, το BBC διαπιστώνει ότι μετά από 36 ώρες παραμονής στο νησί, επιτρέπεται στους πρόσφυγες να πάρουν το πλοίο για την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου όμως «αντιμετωπίζουν πολλούς άλλους κινδύνους». Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι περισσότεροι από 9.000 Σύροι έχουν συλληφθεί στη χώρα την τελευταία διετία και μόνο δύο άτομα από τις εκατοντάδες αιτούντων έχουν λάβει άσυλο – ποσοστό μικρότερο του 1% την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη εγκρίνεται το 90% των αιτήσεων ασύλου που καταθέτουν Σύροι υπήκοοι.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η εξαμελής οικογένεια Αλ-Ράτζο πέρασε αρκετούς μήνες σε ελληνική «φυλακή», μετά τη δεύτερη απόπειρα διάσχισης του Έβρου. Τώρα όλοι τους ζουν σε ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην Αθήνα που πληρώνει η συριακή κοινότητα στην πόλη, καθώς, όπως λέει η μητέρα, επιτήδειοι τους έκλεψαν όλα τα λεφτά υποσχόμενοι ψευδώς χαρτιά για το ταξίδι και την εγκατάσταση στη Σουηδία. Τα μεγαλύτερα αγόρια της οικογένειας δεν τολμούν να βγουν από το διαμέρισμα φοβούμενοι τη σύλληψή τους, ενώ η Σαλβά και η κόρη της έχουν αλλάξει την εμφάνισή τους για να μην προκαλέσουν τις υποψίες των αρχών. Όπως λέει η ίδια, έβγαλε τη χιτζάμπ, καθώς φίλοι την προειδοποίησαν ότι θα γινόταν στόχος επίθεσης από τους «φασίστες».
Το ρεπορτάζ καταλήγει με το σχόλιο ότι εν μέσω κρίσης οι Έλληνες δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τους Σύρους πρόσφυγες. «Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν τους Σύρους και οι Σύροι δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Αλλά, έχοντας φτάσει έως εδώ, έχουν κολλήσει», όπως αναφέρεται.makelio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com