Θα πάνε όλοι οι Στρατιωτικοί στο… ΙΚΑ; Στην…«αγκαλιά» του ΙΚΑ οδηγούνται όπως φαίνεται όλοι οι Στρατιωτικοί καθώς έγγραφο που έφυγε από την Μεσογείων ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθεί μια «χακί» διεύθυνση εντός του ΙΚΑ αρχικά βέβαια για όσους εντάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1η Ιανουαρίου 2011 και που ήδη είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ. Μελλοντικά όμως είναι πολύ πιθανό να απορροφηθούν εκεί άπαντες. Ο λόγος που προτείνεται «στρατιωτικό ΙΚΑ» στηρίζεται στο ότι η ασφάλιση των ήδη ενταγμένων στο ΙΚΑ δεν γίνεται χωρίς προβλήματα. Το έγγραφο που κοινοποίησε μάλιστα και στο διαδίκτυο η ΔΟΙ αναφέρει ως χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων πως : «α. Δεν υπάρχει στο ΙΚΑ αντίστοιχος Κωδικός Πακέτου Κράτησης για τους στρατιωτικούς.
Η απόδοση των εισφορών στο εν λόγω Ταμείο γίνεται από τους φορείς των Γενικών Επιτελείων με διάφορες άτυπες μεθοδολογίες. Το ποσοστό κράτησης ανέρχεται στο 20% επί των αποδοχών, όπως ισχύει και για τους λοιπούς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). β. Δεν έχουν προβλεφθεί όλες οι ειδικότητες για τους στρατιωτικούς, οι οποίες θα πρέπει να ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, παρά μόνο του ναρκαλιευτή και του πυροτεχνουργού, σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, συνεπώς για τις λοιπές ειδικότητες δεν υφίστανται βαρέα και ανθυγιεινά. Ακόμη όμως και για αυτές τις ειδικότητες (ναρκαλιευτή, πυροτεχνουργού) το ποσοστό κράτησης είναι όσο και των λοιπών ειδικοτήτων (20% και όχι το ποσοστό των βαρέων – ανθυγιεινών). γ. Οι στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια της ενεργού υπηρεσίας τους εναλλάσσουν τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η ασφαλιστική τους παρακολούθηση. Πέραν των ανωτέρω πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι για την ασφάλιση, ως προς τη σύνταξη, στο δημόσιο, ο χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών σε μονάδες εκστρατείας ή ο χρόνος όπου αυτοί (στρατιωτικοί) τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, αλεξιπτωτιστή κλπ λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο ως προς τη σύνταξη (υπό προϋποθέσεις).
Παρόμοιο καθεστώς στο ΙΚΑ υφίσταται, στα ένσημα επαγγελματικού κινδύνου (ΕΚ), στα οποία όμως δεν υπάγονται οι στρατιωτικοί που τελούν στις παραπάνω καταστάσεις (πτητικής ενέργειας, αλεξιπτωτιστή κλπ). Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι το στρατιωτικό προσωπικό, πέραν των βασικών καθηκόντων του, καλείται να συμμετέχει και σε διάφορες άλλες δραστηριότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλό εργασιακό άγχος, σοβαρούς κινδύνους, απαιτούν εργασία κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες κλπ.» Ως λύση λοιπόν στα προβλήματα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτείνει να δημιουργηθεί – εφαρμοστεί ένα ιδιαίτερο – μεμονωμένο ασφαλιστικό καθεστώς, εντός του ΙΚΑ, όπως έχει γίνει και για τους δικαστικούς λειτουργούς (ειδικός κλάδος ασφάλισης για τους στρατιωτικούς) εν ολίγοις δηλαδή να υπάρξει κάτι σαν μια «διεύθυνση Στρατιωτικών» στο ΙΚΑ που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για την σύνταξη τους η οποία σύντομα είναι πιθανό να απορροφήσει όλους τους Στρατιωτικούς με αποτέλεσμα μειώσεις σε όλους.
Το θέμα μάλιστα θίχτηκε κατά την συνάντηση Αποστράτων στο υπουργείο Εργασίας, και το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» γνωρίζει πως τους είχε δοθεί η διαβεβαίωση πως δεν θα πάνε στο ΙΚΑ. Από την άλλη πάντως κορυφαία κυβερνητική παράγοντας στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάθετη μιλώντας σε δημοσιογράφους πως το νέο ΙΚΑ δεν θα έχει «υποκλάδους» αλλά ένα σύστημα για όλους. Έτσι το ερώτημα είναι αν η δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ισχύει και για το ΙΚΑ όπως το ξέρουμε και για το ΙΚΑ όπως το ετοιμάζει η κυβέρνηση;
Διαβάστε το σχετικό έγγραφο [εδώ]
Κώστας Αττίας – paraskhnio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.