• Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και η ελληνική στάση.
• Φήμες θέλουν τους Αμερικανούς να ζητούν και την αεροπορική βάση Καλαμάτας για να επιχειρούν από αυτή μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτωμένα με πυραύλους.
ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Ήταν Ιανουάριος του 2014, ακριβώς δύο χρόνια πίσω, όταν η Τουρκία ξεκινούσε -επίσημα πλέον- τη μεγάλη περιπέτεια για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Σε ρεπορτάζ της εκείνων των ημερών η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shim bun (ημερήσια κυκλοφορία 8 εκατομμύρια αντίτυπα) αποκάλυπτε ότι ο Ερντογάν έκλεισε συμφωνία 22 δις δολαρίων με γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία, αφού πρώτα απαίτησε και πέτυχε τη δυνατότητα χρήσης από τουρκικής πλευράς των αντιδραστήρων εμπλουτισμένου ουρανίου. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι, για να κλείσει η συμφωνία με την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και τη γαλλική Areva για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου, απαίτησαν την προσθήκη όρου στη σύμβαση που να επιτρέπει τον εμπλουτισμό ουρανίου και την εξαγωγή πλουτωνίου από χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, πριν «τα βρουν» με την Ιαπωνία, οι Τούρκοι είχαν μακρόχρονη συνεργασία… με το Πακιστάν, ενώ προσπάθησαν να πετύχουν συμφωνία και με τον Καναδά για πυρηνικό αντιδραστήρα. Μια συμφωνία που δεν υλοποιήθηκε, γιατί όλοι στη Δύση κατάλαβαν πού το πήγαινε η Άγκυρα. Εν συνεχεία, οι Τούρκοι, για να προωθήσουν τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες επιχείρησαν να δελεάσουν τους Ρώσους. Γι’ αυτό είχαν προσπαθήσει, ως προς το ρωσικής κατασκευής πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού της Μερσίνας, να αποκτήσουν εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο. Όμως οι Ρώσοι, γνωρίζοντας σε βάθος τα τουρκικά σχέδια, αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν τις πυρηνικές «ανησυχίες» της Άγκυρας, η οποία τελικά βρήκε τη διέξοδο στην περίπτωση του συμβολαίου που υπέγραψε με τους Ιάπωνες.
Έτοιμοι οι γείτονες το 2025
Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Ότι περί το 2025 η Τουρκία θα είναι σε θέση να κατασκευάσει και να αποκτήσει τα πρώτα της πυρηνικά όπλα. Το τι συνεπάγεται η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία για την ασφάλεια της Ελλάδας, όπως και της ευρύτερης περιοχής, είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό: πλήρης και μη αναστρέψιμη δορυφοροποίηση της χώρας μας, πλήρης αποθράσυνση της τουρκικής επιθετικότητας. Όταν η Άγκυρα συμπεριφέρεται ως «νονός» και «νταβατζής» της περιοχής με όσα προσπαθεί να κάνει, π.χ., στη Συρία, όταν δεν διστάζει να καταρρίπτει μαχητικά μιας υπερδύναμης όπως είναι η Ρωσία, αντιλαμβάνεται ο καθένας τι άλλο θα πράξει αν καταστεί πυρηνική δύναμη. Η χειρότερη εκδοχή της Τουρκίας θα είναι μια «πυρηνική Τουρκία», μια ανεξέλεγκτη ακόμα κι από τη Δύση Τουρκία, κι αυτό προκαλεί ανησυχία και στους κόλπους του ΝΑΤΟ και σε ορισμένους κύκλους στις ΗΠΑ.
Η ικανοποίηση στην Άγκυρα πλέον δεν κρύβεται. Το τουρκικό Κέντρο Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Αναλύσεων (TURKSAM), σε μελέτη του με τίτλο «Η Τουρκία γίνεται πυρηνική δύναμη», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «στο εγγύς μέλλον η Τουρκία μπορεί να αναγγείλει ότι θα γίνει πυρηνική δύναμη, δεδομένου ότι έχει την τεχνολογία να παράγει πυρηνικά όπλα. Γι’ αυτό την τελευταία δεκαετία επενδύει στην τεχνολογία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς». Όντως, παρακολουθώντας τη στρατηγική της Άγκυρας, διαπιστώνει κανείς ότι οι Τούρκοι επενδύουν πολλά στα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Είναι μια ασφαλής ένδειξη πρόθεσης ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, που θα μπορούν να φέρουν τα συστήματα αυτά.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, σε νατοϊκό επίπεδο η Τουρκία εμφανίζεται να έχει σήμερα στην κατοχή της 40 πυρηνικές κεφαλές Β61 (για αεροπορική χρήση), ενώ 50 επιπλέον βρίσκονται αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, γεγονός που επιβεβαίωσε πέρσι και το ΝΑΤΟ μέσω εκπροσώπου του, επισημαίνοντας (αφελώς;) ότι «τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στα κράτη-μέλη». Φαίνεται πως, παρά τις παγκόσμιες ανησυχίες, παρά την αλαζονεία και την επιθετικότητα της ερντογανικής Τουρκίας, κάποιοι στη Δύση εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τι θα σημάνει μια πυρηνική Τουρκία.
Το αδιευκρίνιστο καθεστώς ελέγχου που φαίνεται να διέπει αυτές τις πυρηνικές κεφαλές γεννά προβληματισμό στην ελληνική στρατιωτική ηγεσία, ελπίζουμε και στον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Αληθεύει ότι αριθμός των πυρηνικών αυτών κεφαλών έχει μεταφερθεί από το Ιντσιρλίκ δυτικά και, συγκεκριμένα, στην αεροπορική βάση του Μπαλίκεσιρ, στοχεύοντας ευθέως Αιγαίο και Ελλάδα;… Περιττεύει να υπενθυμίσουμε ότι μια -σε δέκα χρόνια- πυρηνική Τουρκία θα καταστήσει τελείως ανυπεράσπιστες και «παράλυτες» Ελλάδα και Κύπρο. Θα υποκύπτουμε αμέσως σε όλες τις απαιτήσεις της Άγκυρας, αφού θα επισείει τις πυρηνικές της δυνατότητες και θα απειλεί αναλόγως. Θα είναι το τέλος της όποιας εθνικής κυριαρχίας μάς έχει απομείνει…
Εμπλοκή και της Ελλάδας;
Στη χώρα μας οι πρώτες πυρηνικές βόμβες εγκαταστάθηκαν στην αεροπορική βάση του Αράξου (σημερινή έδρα της 116ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας) το καλοκαίρι του 1962. Είχε προηγηθεί στα τέλη του 1959 η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη χώρα, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και του Ψυχρού Πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν παραδέχτηκε επίσημα και ανοιχτά ότι τα όπλα αυτά εγκαταστάθηκαν σε ελληνικό έδαφος.
Στη βάση του Αράξου μεταφέρθηκε άγνωστος αριθμός πυρηνικών βομβών τύπου Β61, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών, οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε όλα τα τμήματα της βάσης, ενώ υπήρχαν και τμήματα στα οποία είχαν πρόσβαση μόνο αυτοί. Τον Δεκέμβριο του 1995 το προσωπικό στη βάση του Αράξου έλαβε την ανώτερη τιμητική διάκριση από το ΝΑΤΟ για το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητάς του, ενώ το 1996 η εταιρεία Bechtel National Inc. ανέλαβε την κατασκευή 6 ειδικών θόλων αποθήκευσης όπλων, κάτι που σχετίζεται σαφώς με την παρουσία πυρηνικών όπλων.
Μετά το 2001 υποτίθεται ότι οι πυρηνικές βόμβες μεταφέρθηκαν με μυστικότητα στην Ιταλία. Όπως όμως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, «δεν μπορούσες να επιβεβαιώσεις ότι αυτά τα όπλα έφυγαν, αφού δεν είχε βεβαιώσει κανείς ποτέ ότι ήρθαν. Η επίσημη θέση ήταν ότι δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα». Όπως και να ‘χει, η βάση του Αράξου παραμένει πιστοποιημένη από το ΝΑΤΟ για χρήση από αεροσκάφη που θα φέρουν πυρηνικά όπλα. Η κατάσταση παραμένει αδιευκρίνιστα περίπλοκη μέχρι και σήμερα, αφού για τους Αμερικανούς υπάρχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων σε βάσεις στον Άραξο, στο Άκτιο ή στη Σούδα. Παράλληλα, φήμες θέλουν τους Αμερικανούς να ζητούν και την αεροπορική βάση Καλαμάτας για να επιχειρούν επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) φορτωμένα με πυραύλους.
Τα πράγματα περιπλέκονται μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία και τη ρωσοτουρκική κρίση. Ο Άραξος μπορεί να αναδειχτεί σε «δεύτερο Ιντσιρλίκ»; Έχει συμφέρον η Ελλάδα να έχει το δικό της -στην πραγματικότητα νατοϊκό- «Ιντσιρλίκ»; Για ποιο λόγο συμμετείχε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην άσκηση του NATO «Steadfast Noon» (12-16 Οκτωβρίου 2015) στη Γερμανία, στέλνοντας εκεί μαχητικά από τον Άραξο; Και τι σχέση έχουν ασκήσεις όπως η παραπάνω με πυρηνικά χτυπήματα;
Επιστρέφοντας στην όλη αστάθεια των καιρών, είναι πλέον σαφές ότι η τουρκική επιθετικότητα αποσκοπεί στο να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία. Το πόσο μπορεί να «ξεφύγουν» τα πράγματα καταδεικνύουν δηλώσεις όπως αυτή του Mikhail Alexandrov, επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών και Πολιτικών Σπουδών στη Μόσχα, ο οποίος δηλώνει: «Η Δύση και η Τουρκία θα προσπαθήσουν να μας σύρουν σε πόλεμο φθοράς, όπως στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856), όπου η κλιμάκωση θα είναι αργή. Γι’ αυτό η Δύση βοηθά την Τουρκία, και θα εγκατασταθούν στο έδαφός της στρατιωτικές μονάδες και υπερσύγχρονες αεροπορικές μονάδες. Θα ήταν λάθος για τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτή την περίπτωση. Η Ρωσία θα πρέπει να χτυπήσει με πυρηνικά τις δομές και τους στρατιωτικούς στόχους της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών ενός πολέμου η Ρωσία πρέπει να καταστρέψει όλες τις στρατιωτικές υποδομές της Τουρκίας».
Μέσα σε ένα επικίνδυνα ρευστό πλέον γεωστρατηγικό περιβάλλον, η εκτίμησή μας είναι ότι η Ελλάδα οφείλει:
• Να ενισχύει αδιάλειπτα τη συνεχώς μειούμενη αποτροπή της, παρά τις γνωστές δυσκολίες. Προς την κατεύθυνση αυτή γνωρίζουμε ότι όλοι στο υπουργείο Άμυνας -από τον Πάνο Καμμένο μέχρι τον τελευταίο οπλίτη- καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.
• Να παρακολουθεί στενά τις επόμενες «πυρηνικές» και μη κινήσεις της Τουρκίας και να τις αντιμετωπίζει στο πλαίσιο ευρύτερων συνεννοήσεων. Δεν ανησυχεί και δεν θα κινδυνεύσει μόνο η Ελλάδα από μια πυρηνική Τουρκία- όλα τα κράτη της ευρύτερης περιοχής θα αντιδράσουν. Απαιτείται συντονισμός όλων.
• Να μείνει έξω από τα πυρηνικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ, που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τους Τούρκους ως αναλώσιμους «χρήσιμους ηλίθιους», αλλά δεν χρειάζεται να συμβεί το ίδιο και με εμάς. Αντίθετα, η Αθήνα ας θυμηθεί παλιές ιδέες και δράσεις, όπως εκείνες του Ανδρέα Παπανδρέου κατά των πυρηνικών όπλων, κι ας αναλάβει σχετικές διπλωματικές πρωτοβουλίες. Μια διεθνής διάσκεψη, π.χ., στην Αθήνα κατά της διάδοσης πυρηνικών όπλων στην περιοχή μας (Βαλκάνια – Ανατολική Μεσόγειος) μήπως θα ενδιέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο πλαίσιο της πολυπολικής πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας που ο ίδιος υποστηρίζει;
Η Ελλάδα έχει ήδη πολλά, οικονομικά και άλλα, προβλήματα. Στη ρευστότητα που εντείνεται, από το Αιγαίο μέχρι τη Συρία, ας γίνει με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες το αντίθετο από αυτό που έχουν γίνει οι Τούρκοι: πυλώνας σταθερότητας και λύσεων, όχι αστάθειας και κρίσεων…
http://espekm.gr/home/?p=12560
Εφημερίδα “ΕΠΙΚΑΙΡΑ”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.