Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

"Σφραγίζονται" τα ελληνοσκοπιανά σύνορα - Κίνδυνος να εγκλωβίζονται στην ελληνική επικράτεια όσοι δεν θεωρούνται πρόσφυγες !...


Υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στα αιτήματα των εταίρων για το ζήτημα της μετανάστευσης, έπειτα από τις δριμύτατες δηλώσεις και υπόνοιες πολιτικών άλλων κρατών-μελών, όπως και κοινοτικών αξιωματούχων, για πιθανή έξοδο της χώρας από τη συνθήκη του Σένγκεν.

Έπειτα από ένα διήμερο αγωνίας, η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία με την Frontex για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με σκοπό την καταγραφή μεταναστών.

Η δύναμη της Frontex στα χερσαία σύνορα της χώρας αναμένεται να αναπτυχθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες από τη πλευρά των εταίρων, η ελληνική κυβέρνηση -όπως αναφέρεται από την Αθήνα- έκανε την αίτηση για ενεργοποίηση του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Ο μηχανισμός αυτός έχει ως σκοπό την υλικοτεχνική υποστήριξη κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικά προβλήματα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, στόχος του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας «είναι η στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, θρησκείας, φύλου ή εθνοτικής καταγωγής».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταχωρηθούν σωστά», τονίζει την ίδια ώρα ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγγέρι.

Αναλυτικά η πλήρης ανακοίνωση του Οργανισμού Frontex: «Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης.

Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της "Οδού των Δυτικών Βαλκανίων" τον Οκτώβριο.
 
Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.
 
Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».

Πρόταση να επανέλθουν οι εσωτερικοί έλεγχοι «όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις» - Καμπανάκι από Αβραμόπουλο: Η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί έως τις 17 Δεκεμβρίου - Γεροβασίλη: Δεν έχει τεθεί ζήτημα εξόδου από Σένγκεν - Φερχόφσταντ: Τα ελληνικά σύνορα είναι σαν «ελβετικό τυρί».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η συμφωνία Frontex-Ελλάδας για ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στα σύνορα με τα Σκόπια είναι απόρροια της μίνι Συνόδου για το προσφυγικό που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com