Η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια, Πάρκινσον και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Μάλιστα, τα οφέλη προκύπτουν ακόμη και από την κατανάλωση καφέ χωρίς
καφεΐνη, το γνωστό ντεκαφεϊνέ, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην
επιθεώρηση Circulation, οπότε η ευεργετική δράση του καφέ δεν προκύπτει
μάλλον από την επίδραση της διεγερτικής ουσίας.
Τρία με πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, πιο συγκεκριμένα με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές επιπλοκές, νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος Πάρκινσον, διαβήτη τύπου 2 ή ακόμη και αυτοκτονία. Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρκίνου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Tekegraph
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 40.500 άνδρες και 168.000 γυναίκες. Σε διάστημα 30 ετών, 19.500 γυναίκες και 12.400 άνδρες έχασαν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες.
Η ανάλυση έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τις προαναφερθείσες αιτίες.
«Η μελέτη παρέχει πρόσθετα στοιχεία ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να επιφέρει οφέλη για την υγεία, όσον αφορά την μείωση των πρόωρων θανάτων από αρκετές παθήσεις. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας Φρανκ Χου.
Η προστατευτική δράση του καφέ, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται πιθανότατα σε βιοδραστικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό. Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τους βιολογικούς μηχανισμούς που παράγουν τα οφέλη για την υγεία.
Τρία με πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, πιο συγκεκριμένα με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές επιπλοκές, νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος Πάρκινσον, διαβήτη τύπου 2 ή ακόμη και αυτοκτονία. Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρκίνου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Tekegraph
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 40.500 άνδρες και 168.000 γυναίκες. Σε διάστημα 30 ετών, 19.500 γυναίκες και 12.400 άνδρες έχασαν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες.
Η ανάλυση έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τις προαναφερθείσες αιτίες.
«Η μελέτη παρέχει πρόσθετα στοιχεία ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να επιφέρει οφέλη για την υγεία, όσον αφορά την μείωση των πρόωρων θανάτων από αρκετές παθήσεις. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας Φρανκ Χου.
Η προστατευτική δράση του καφέ, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται πιθανότατα σε βιοδραστικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό. Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τους βιολογικούς μηχανισμούς που παράγουν τα οφέλη για την υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.