Άρθρο στην εφημερίδα «Εμπρός.
Το παιχνίδι των λόμπι που θέλουν να αφανίσουν τον παραδοσιακό φούρναρη της γειτονιάς και τον Έλληνα γαλακτοπαραγωγό, παίζει ανερυθρίαστα, πλέον, η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η τελευταία προσφέρει τις υπηρεσίες της στην διάθεση του διεθνούς κεφαλαίου που θέλει να εξοντώσει δύο κατηγορίες, την παραγωγή και διάθεση άρτου και την πώληση παστεριωμένου γάλακτος.
Πλησιάζει ο καιρός που θα προμηθευόμαστε «φρέσκο» ψωμί ή αρτοσκευάσματα από ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία ή ακόμη και κάβες, αφού αυτή η δέσμευση περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο των προα- παιτούμενων που ψηφίσθηκε τον Αύγουστο.
Όσο για το παστεριωμένο γάλα, η διάρκεια ζωής του οποίου έχει προσδιοριστεί με νόμο της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στις 7 ημέρες από 3 ημέρες που ήταν προηγουμένως, απελευθερώνεται πλήρως και μπορεί να μείνει στο ράφι έως και δύο εβδομάδες.
Πρόκειται για μια απόφαση που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των γαλακτοβιομηχάνων του πλούσιου ευρωπαϊκού βορρά, ώστε να προβαίνουν σε αθρόες εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, σε τιμές υποδεέστερες απ‘ αυτές των Ελλήνων παραγωγών, και πολύ κατώτερης ποιότητας.
Λόγω της πολυήμερης παραμονής του στα ψυγεία – φορτηγά, το γάλα θα χάνει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής αξίας του.Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τα παρά- γωγά του.
Όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ εντασσόμενος κι επίσημα στον αστερισμό των συστημικών κομμάτων, συμμερίζεται την νεοφιλελεύθερη αντίληψη των Σαμαρά – Βενιζέλου ότι πάνω απ’ όλα προέχει η ωφέλεια των γαλλο-γερμανικών καρτέλ στον τομέα των τροφίμων και όχι μόνο.
Πρόκειται για στρατηγική που θα οδηγήσει σε περαιτέρω χειραγώγηση της ήδη υποβαθμισμένης αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή των ομάδων πληθυσμού που συντηρούνται χάρις στα προϊόντα της ελληνικής γης. Μέσα στις προσεχείς ημέρες, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, όπου πολιτικός προϊστάμενος είναι ο «εκατομμυριάκιας» Γιώργος Σταθάκης, θα εξειδικεύσει τις διατάξεις του νομοθετικού εκτρώματος. Σύμφωνα με αυτές, το γάλα και το ψωμί θα περάσουν στους κανόνες διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), κάτι που ευνοεί πρωτίστως τις γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στους δύο συγκεκριμένους κλάδους.
Πιο συγκεκριμένα, τους τίτλους «αρτοποιείο» και «αρτοποιός» και «φούρνος», θα μπορούν να τους χρησιμοποιούν όχι μόνο όσοι παράγουν ψωμί με την χρήση των πρώτων υλών του, αλλά και εκείνοι που διαθέτουν και απλά συστήματα έψησης του προϊόντος.
Όσο για τους βασικούς υγειονομικούς κανόνες, αλλά και την κοινή λογική που λέει ότι είναι αδιανόητο να επιτρέπεται εμπόριο άρτου στην λαϊκή αγορά ή σε πτηνοπωλεία, αυτοί καταστρατηγούνται στην πράξη, προς χάριν του κέρδους.
Κανείς από το περιβάλλον του Σταθάκη, για τον οποίον ανώτατοι δικαστικοί αναρωτιούνται πώς δεν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου παρότι οι καταγγελίες σε βάρος του για ατασθαλίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου υπηρετούσε ήταν απόλυτα τεκμηριωμένες, δεν αναφέρει τι σημαίνει εισαγόμενο ψωμί.
Παράγοντες της ελληνικής αρτοποιίας επισήμαναν στο «ΕΜΠΡΟΣ» ότι πρόκειται για κατεψυγμένα «αρτοποιήματα» (έτσι τα βαφτίζουν), που η ποιότητά τους καμιά σχέση δεν έχει με το ψωμί που όλοι γνωρίζουμε και τρώμε.
Πρόκειται, όπως τόνιζαν, για ψωμί που προέρχεται από κατεψυγμέ- νη ζύμη (bake off) με αποτέλεσμα να έχει απωλέσει όλες τις φυτικές ίνες του, ενώ είναι γεμάτη συντηρητικά και «βελτιωτικά» που θεωρούνται καρκινογόνα.
Παράλληλα, τα συγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένη μαγιά. Οπως παρατηρεί φούρναρης της οδού Αχαρνών, υπάρχει η πιθανότητα επιμόλυνσης του ψωμιού που πουλιέται εκτός των αρτοποιείων. «Φανταστείτε», σημείωσε, «να αγοράσετε ψωμί από κρεοπωλείο και το καρβέλι να πρέπει να ζυγι- σθεί ή να το πιάσει στο χέρι του, έστω και με γάντι, ο χασάπης, τι μπορεί να συμβεί».
Ο ίδιος, απευθυνόμενος στον Σταθάκη, του υπενθυμίζει, γιατί ο υπουργός φαίνεται πως το έχει ξε- χάσει τρώγοντας «χρυσό» παντεσπάνι, ότι «το ψωμί είναι ένα προϊόν που ούτε πλένεται, ούτε βράζεται, ούτε απολυμαίνεται».
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την επιβολή του πλέον ολοκληρωτικού καπιταλισμού, με την ανάλγητη μνημονιακή μορφή του, σε δύο επαγγελματικούς χώρους που προσφέρουν στην ελληνική οικονομία, εξασφαλίζοντας παράλληλα φτηνό και κυρίως πολύ καλής ποιότητας ψωμί και γάλα.
Το τέλος τηςπρωτογενούς παραγωγής
Αποδεικνύοντας τον σταθερό ανθελληνικό προσανατολισμό της, η κυβέρνηση προσπαθεί να πλήξει καίρια τον πρωτογενή τομέα, ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για την καθολική επιβολή των μονοπωλίων.
Γι’ αυτό και εγκατέλειψε τις εξαγγελίες και τους πύρινους πολιτικούς λόγους για ανάγκη της εγχώριας παραγωγής, αφού στην πράξη στους δέκα μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική μέριμνα για την ενίσχυση του αγροτικο-κτηνοτροφικού κόσμου. Αντίθετα, υπακούοντας στις νουθεσίες των δανειστών της προσθέτει στις πλάτες του όλο και περισσότερα φορολογικά βάρη.
Σύμφωνα με πολλούς καλλιεργητές, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η κατάργηση του «φτηνού» πετρελαίου και η μείωση των κοινοτικών επιχορηγήσεων και κυρίως η έλλειψη προστασίας τους από την ελληνική πολιτεία, τους έχει οδηγήσει στην απόγνωση.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, αφού το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς. Αλλά και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Ενώ μέχρι το 2013, το αγελαδινό γάλα όχι μόνο κάλυπτε την ποσόστωση που είχε επιβληθεί στην χώρα μας από την Ε.Ε. αλλά υπήρχε επιπλέον παραγωγή με αποτέλεσμα να πληρώνουν πρόστιμο για την επιπλέον ποσότητα, τα τελευταία χρόνια η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 50.000 τόνους. Αλλά και η εγχώρια παραγωγή κρέατος, εξαιτίας της εξοντωτικής φορολόγησης και των capital controls, εμφανίζεται πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό ελλειμματική.
Μέχρι την δεκαετία του ‘90, το χοιρινό που καταναλωνόταν από τα ελληνικά νοικοκυριά ήταν εγχώριας παραγωγής, ενώ το βοδινό έως και 60% ήταν από ελληνικούς βοσκότοπους.
Όλα αντιστράφηκαν στις αρχές του 2000, όταν οι πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι χονδρέμποροι έφεραν ή μάλλον κατέκλυ- σαν την αγορά με εισαγόμενα κρέατα από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, σε τιμές ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Αποτέλεσμα, πολλοί αγελαδοτρόφοι αλλά και εκτροφείς γουρουνιών να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους και να στραφούν προς άλλες πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες.
Πράγματι, την προηγούμενη δεκαετία εγκαταλείφθηκαν χιλιάδες αγροτολιβαδικές εκτάσεις και οι νέοι μετανάστευσαν στην Αθήνα ή στα πλησιέστερα αστικά κέντρα, επιλέγοντας ένα άλλο τρόπο ζωής απ’ αυτόν της ελληνικής υπαίθρου.
Γ. Α. Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.