Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης που του επιβλήθηκε ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας 42χρόνος διοικητικός υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης ο οποίος καταδικάστηκε για αγορά, κατοχή και πώληση ηρωίνης.
Τον Ιούνιο του 2012 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν αυτοκίνητο για έλεγχο. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ταμπλό βρέθηκαν 126 γραμμάρια ηρωίνης και μέσα σε δύο πακέτα τσιγάρων που ήταν στην πόρτα του αυτοκινήτου υπήρχαν 1.345 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 ευρώ.
Στην κατοχή του ιδιοκτήτη και οδηγού του αυτοκινήτου, ο οποίος ήταν διοικητικός υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, βρέθηκαν 75 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ στην κατοχή του συνοδηγού βρέθηκαν 155 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.
Ο 42χρόνος υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά τη σύλληψή του υποστήριξε ότι είναι τοξικοεξαρτημένο άτομο (χρήστης ηρωίνης) και τα 126 γραμμάρια ηρωίνης τα είχε αγοράσει από άγνωστο αλλοδαπό, ενώ μέρος της ποσότητας αυτής την είχε πουλήσει σε άγνωστα άτομα, σε άγνωστο τόπο και έναντι ανεξακρίβωτου ποσού.
Τα δε 1.345 ευρώ που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του ισχυρίστηκε ότι του τα είχε δώσει η μητέρα του για να πληρώσει το ποσό της φορολογικής του δήλωσης.
Στην συνέχεια παραπέμφθηκε σε δίκη για τις αξιόποινες πράξεις της αγοράς, κατοχής και πώλησης ναρκωτικών ουσιών.
Από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών κηρύχθηκε ένοχος ως τοξικομανής της αγοράς, κατοχής και πώλησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού (με τον συνοδηγό του αυτοκινήτου του) και κατ΄ εξακολούθηση.
Οι εφέτες τον καταδίκασαν σε φυλάκιση 4 ετών και εντάχθηκε υποχρεωτικά σε θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.
Κατά της καταδικαστικής αυτής απόφαση άσκησε αναίρεση και εκκρεμεί η εκδίκασή της ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείο Κακουργημάτων.
Παράλληλα, από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών για αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας η οποία προκλήθηκε λόγω της τοξικοεξάρτησης του από ναρκωτικές ουσίες.
‘Όμως, ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, δεν συμφώνησε με την ποινή που του επιβλήθηκε και άσκησε ένσταση κατά της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής ποινής.
Τελικά, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της οριστικής απόλυσης.
Κατόπιν αυτού, ο 47χρόνος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Υποστηρίζει ότι η σε βάρος του πειθαρχική απόφαση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς πλέον του ότι είναι εξοντωτική, είναι δυσανάλογη με την βαρύτητα της πράξης που τέλεσε και της καλής υπηρεσιακής του συμπεριφοράς.
Ακόμη, υποστηρίζει ότι πειθαρχικό συμβούλιο δεν έλαβε υπόψη του την χρόνια τοξικοεξάρτησή του, η οποία ουδέποτε είχε διαφανεί στην υπηρεσία του, αλλά ούτε είναι ικανή να επιδράσει στην εργασία του και στην αποδοτικότητά του.
Επίσης, δεν έλαβε υπόψη του το πειθαρχικό συμβούλιο ότι σήμερα παρακολουθεί ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.
Δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η επανατοποθέτησή του στην υπηρεσία θα τον βοηθήσει να επανενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο.
Τέλος, υποστηρίζει ότι η πειθαρχική ποινή προσκρούει στην ΕΣΔΑ, καθώς παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.