Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Η Γαλλία πουλάει τα Mistral στην Αίγυπτο – Νέα δεδομένα στην Αν. Μεσόγειο που ευνοούν Ελλάδα και Κύπρο ...


Στην Αίγυπτο πουλάει η Γαλλία τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral μετά την ακύρωση του συμβολαίου με τη Ρωσία. Το γεγονός δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στη Μέση Ανατολή, δεδομένης της στενής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει Μόσχα και Κάϊρο στο θέμα της Συρίας, ενώ ήδη εκφράζονται υπόνοιες μετά την εξέλιξη αυτή πώς τα Mistral μπορεί να καταλήξουν στο ρωσικό Ναυτικό.
«Γαλλία και Αίγυπτος συμφώνησαν επί της αρχής τους όρους της αγοράς των δύο ελικοπτεροφόρων Mistral» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, ενώ το θέμα επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Η συμφωνία φέρεται να έκλεισε οριστικά την Τρίτη σε επικοινωνία που είχε ο Φρανσουά Ολάντ με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και όπως μετέδωσε και το Reuters το ποσό της συμφωνίας αγγίζει τα 950 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή συμφώνησε να επιστρέψει η Γαλλία στη Ρωσία μετά την ακύρωση του συμβολαίου τον περασμένο Αύγουστο κατόπιν αντιδράσεων των ΝΑΤΟ.
Το ερώτημα ωστόσο είναι γιατί η Γαλλία αποφάσισε να πουλήσει τα Mistral στην Αίγυπτο τη στιγμή που τρεις ακόμη χώρες, ο Καναδάς, η Ινδία και η Σιγκαπούρη είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για τα ελικοπτεροφόρα τη στιγμή μάλιστα που το Κάϊρο αναπτύσσει μια στενότατη στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία.
Μία απάντηση θα μπορούσε να είναι πώς Γαλλία και Αίγυπτος έχουν εξίσου αναπτύξει μία αμυντική συνεργασία, αφού ήδη το αιγυπτιακό Ναυτικό έχει προμηθευτεί μία φρεγάτα τύπου Fremm, έχει παραγγείλει τέσσερις κορβέτες Gowind και φυσικά έχει προμηθευτεί τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale.
Από την άλλη πάντως η Ρωσία φέρεται να έχει κλείσει ήδη συμφωνία με την Αίγυπτο για την πώληση 16 ελικοπτέρων Ka-52 Aligator, στη ναυτική έκδοση τους που κατασκευάζονταν για τα Mistral, ενώ βρίσκονται οι δύο χώρες σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να προμηθευτεί η αιγυπτιακή αεροπορία 46 μαχητικά αεροσκάφη Mig-35.
Και όλα αυτά τη στιγμή που Ρωσία και Αίγυπτος συνεργάζονται στενά στο θέμα της Συρίας, στέλνοντας δυνάμεις ή διευκολύνοντας τη δεύτερη οπλικά συστήματα της δεύτερης να φτάσουν στη Συρία στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και στη δημιουργία ρωσικών βάσεων, όπως αυτή στη Λαττάκεια και άλλα τρεις ακόμη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Υπό το πρίσμα αυτό, κάποιοι εκτιμούν, πώς παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιο Γαλλίας-Αιγύπτου προβλέπει τη μη παραχώρηση των Mistral χωρίς την έγκριση του Παρισίου, δεν αποκλείεται αργότερα αυτά να καταλήξουν στη Ρωσία.
Πληροφορίες αναφέρουν πώς τα δύο ελικοπτεροφόρα θα είναι σε θέση να παραδοθούν στην Αίγυπτο στις αρχές Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης 400 Αιγυπτίων και τη διενέργεια κάποιων ελέγχων, ενώ ανώτατη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι το Κάιρο επιθυμεί την τοποθέτηση ενός πλοίου στη Μεσόγειο και ενός στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να είναι διαθέσιμο για τυχόν επιχειρήσεις στην Υεμένη.
Αν όντως τα γαλλικά πλοία καταλήξουν στην Αίγυπτο αλλάζουν και οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο, όπου αναμένονται τα επόμενα χρόνια ραγδαίες εξελίξεις λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων. Ο αλ Σίσι δημιουργεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις για την προστασία της χώρας του από την εξάπλωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αλλά και απέναντι στην Τουρκία που επιχειρεί να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου και βεβαίως βρίσκεται πίσω από την ενίσχυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Δημιουργεί επίσης ο Αιγύπτιος πρόεδρος ισχυρούς δεσμούς με χώρες όπως η Ρωσία και η Γαλλία, ενώ παρά τους προβληματισμούς, και οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι σε αρκετά καλό επίπεδο.
Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ θετικές για την Κύπρο και την Ελλάδα, καθ’ ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος άξονας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, απέναντι από την Τουρκία, με στόχο και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Μην ξεχνάμε πώς ο αλ Σίσι είναι θετικός στην ανακήρυξη ΑΟΖ, όπως επίσης και τη στρατιωτική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδα και Αιγύπτου με κοινές ασκήσεις, ναυτικές και αεροπορικές.
Τώρα, όσον αφορά και πάλι στα Mistral, είναι πλοία που έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, μεταφέροντας 16 ελικόπτερα, 4 αποβατικά σκάφη, 70 τεθωρακισμένα οχήματα και 450 στρατιώτες, ενώ και τα οπλικά συστήματα με τα οποία είναι εφοδιασμένα είναι σύγχρονα και ισχυρά. Σίγουρα η παρουσία τους στη Μεσόγειο ή έστω του ενός αλλάζει τα δεδομένα.
Να σημειωθεί πώς τα Mistral είχαν παραγγελθεί το 2011 από τη Ρωσία και το συμβόλαιο που είχε υπογραφεί, ύψους 1,2 δισ. ευρώ προέβλεπε την παράδοση τους το 2014 και 2015 στη Ρωσία. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ωστόσο προκάλεσαν τις αντιδράσεις του ΝΑΤΟ, το οποίο μπλόκαρε τελικά την παράδοση τους στη Ρωσία και τελικώς η συφωνία λύθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Λίγο αργότερα δε και συγκεκριμένα στις 8 Αυγούστου που ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βρέθηκε στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ, κλείστηκε ουσιαστικά η συμφωνία πώλησης των Mistral στο Κάϊρο. Μία συμφωνία η οποία απ’ ότι φαίνεται έκλεισε οριστικά αυτές τις ημέρες.

















































pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com