Την εφαρμογή «ενιαίων κανόνων» για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων από την 1/1/2016 προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με τη δομική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και την ενοποίηση των Ταμείων. Την απόφαση έλαβε χθες η Επιτροπή «σοφών» για το Ασφαλιστικό, που συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου.
Σύμφωνα με την απόφαση, συγκροτείται άμεσα υποεπιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα αναλάβει, υπό την προεδρία του Τ. Πετρόπουλου, να καταγράψει τα διαφορετικά συστήματα υπολογισμού των συντάξεων που ισχύουν ακόμη και σήμερα, μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει, για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (διατηρούν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010) και να εισηγηθεί ενιαία κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ποσοστά των εισφορών ανά Ταμείο και το διαφορετικό καθεστώς ασφάλισης (π.χ στον ΟΓΑ και στο ΝΑΤ).
ΠΟΙΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
Οπως εξηγούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, «η αλλαγή έχει στόχο να περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη» (δηλαδή το... κόστος των Ταμείων για την καταβολή νέων συντάξεων) μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου. Ως «ευνοϊκά» καθεστώτα «φωτογραφίζονται» ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο ? ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει, από το καλοκαίρι, ενιαίο τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, αλλά, μόνο για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά, με βάση το ν. 3863/10 τον οποίο, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξει. Χθες ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (με τους οποίους συναντήθηκε) ότι, στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού συστήματος, «θα γίνει ο αναγκαίος εξορθολογισμός και θα υπάρξουν ενιαία κριτήρια».
ΜΕΙΩΣΕΙΣ
«Παράθυρο» όχι μόνο για τη διατήρηση αλλά και για τη... διεύρυνση των παρακρατούμενων, από τις συντάξεις, εισφορών των συνταξιούχων (ακόμη και εκείνων που κρίθηκαν από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές) αφήνει, στο μεταξύ, η Επιτροπή «σοφών» για το Ασφαλιστικό με δεδομένα τα ελλείμματα των Ταμείων και την αναζήτηση επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ το 2016. Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή, αν υπήρχε οικονομική μελέτη για την αναγκαιότητα παρακράτησης των εισφορών και την αδυναμία καταβολής των συντάξεων, ενδεχομένως να μην είχαν κριθεί ως αντισυνταγματικές οι περικοπές (μείωση 5% - 20% στα ποσά κύριας + επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ, ολοσχερής κατάργηση δώρων κ.ά.) οι οποίες εξακολουθούν να γίνονται, κανονικά, κάθε μήνα.
Τα σενάρια
Ευνοϊκά πρέπει να θεωρούνται ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο ? ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.
Ενιαίος τρόπος
Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει, από το καλοκαίρι, ενιαίο τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, αλλά, μόνο για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά, με βάση τον ν. 3863/10 τον οποίο, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.