Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ...


Σύμφωνα με είδηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, İHA και δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, το μεγάλο ελληνορθόδοξο προσκύνημα, η Παναγία Σουμελά του Πόντου, θα κλείσει στους επισκέπτες-προσκυνητές για ένα ολόκληρο χρόνο με το αιτιολογικό των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, η Παναγία Σουμελά θα κλείσει τις πύλες της στους προσκυνητές και στους επισκέπτες από τις 25 Σεπτεμβρίου και για ένα ολόκληρο χρόνο. Το αιτιολογικό αυτής της απόφασης από τις τουρκικές αρχές, είναι ότι ο γύρω χώρος από το μοναστήρι έχει παρουσιάζει επικίνδυνα σημεία ρωγμών ενώ ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών δημιούργησε κάποια προβλήματα στον δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι γι’ αυτό και επιβάλλετε, όπως τονίστηκε, η αποκατάσταση του.
Να σημειωθεί ότι και τον περασμένο Μάιο σύμφωνα τότε με το  τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Haberajansı, επικαλούμενο σχετική δήλωση του τοπικού διευθυντή του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, İsmail Kansız είχε αναφερθεί ο άμεσος κίνδυνος να υποστεί η Παναγία Σουμελά σοβαρές ζημιές από κατολισθήσεις βράχων.
Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε τότε για να γίνουν κάποια έργα προστασίας από τις αναμενόμενες κατολισθήσεις και να κλείσει ο ιερός χώρος για τους επισκέπτες για λίγες μέρες από την πρώτη Μαΐου μέχρι τις 9 Μαΐου. Όπως δήλωσε τότε ο   İsmail Kansız, το μέτρο αυτό ήταν προσωρινό και το δυνατόν συντομότερο θα άνοιγε και πάλι η Παναγία Σουμελά για τους επισκέπτες προσκυνητές μόλις τελείωναν τα έκτακτα έργα προστασίας από τις κατολισθήσεις. Φαίνεται όμως πως δεν έγινε τότε τίποτα ουσιαστικό, γι’ αυτό και τώρα οι Τούρκοι αποφάσισαν να κλείσουν το μοναστήρι για ένα ολόκληρο χρόνο, χρονικό διάστημα που σίγουρα κρίνεται αδικαιολόγητα υπερβολικό για ένα τέτοιας αξίας ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο.
Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχε προκύψει κίνδυνος κατολισθήσεων από έργα που γίνονταν από κάποιους ασυνείδητους εργολάβους στην κορυφή του όρους όπου βρίσκεται στις πλάγιες του σκαρφαλωμένη η Παναγία Σουμελά. Τότε είχαν επέμβει οι τοπικές πολιτιστικές αρχές και με επέμβαση της αστυνομίας τα έργα αυτά σταμάτησαν για να προστατευτεί το μοναστήρι.
Ας ελπίσουμε αυτό το αθάνατο θρησκευτικό μνημείο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού πολύ γρήγορα να είναι ξανά προσιτό στους χιλιάδες προσκυνητές, εκεί στην ιστορική και μαρτυρική γωνιά του ελληνορθόδοξου Πόντου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Χειλαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com