Υπογεννητικότητα και πολιτικές αποφάσεις μείωσαν την στρατιωτική θητεία στους 9 μήνες για τους οπλίτες και 14 για τους έφεδρους αξιωματικούς. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μαζί με την απόφαση της ταυτόχρονης αντικατάστασης των κληρωτών βασικών καθηκόντων με επαγγελματίες κάτι που θα έδινε ποιότητα και διάρκεια στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ). Ως παράδειγμα δόθηκε ο στρατός των ΗΠΑ, αλλά και αυτοί των λοιπών χωρών της Ευρώπης μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Στόχος ήταν να καταργηθεί η θητεία και να γίνουν επαγγελματικές οι δυνάμεις αυτοάμυνας στο σύνολο. Η οικονομική κατάσταση ουδέποτε επέτρεψε ολική επαγγελματοποίηση των ΕΕΔ -οι ειδικότητες των ΕΠΟΠ δόθηκαν χωρίς πρόγραμμα, με μεγάλο αριθμό αυτών να κάνει στατικά καθήκοντα φύλαξης ή να οδηγούν οχήματα χαραμίζοντας την παραμονή τους στο στράτευμα. Η τραγική μείωση της θητείας δε, μείωσε τόσο την ποιότητα, όσο και την διάρκεια της εκπαίδευσης. Τα στρατόπεδα άδειασαν απο κληρωτούς, οπλίτες και αξιωματικούς.
Η μη αναστροφή του φαινομένου απο αλεπάλληλους ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ οδήγησε τις ΕΕΔ να λάβουν μέτρα για την πλήρωση των μονάδων -κλείνοντας στρατόπεδα και αυξάνοντας την ποιοτική εκπαίδευση- αλλά και για την ενίσχυση των θέσεων μικρών ηγητόρων, με κύριο μέτρο την επαύξηση της διετούς φοίτησης σε τριετή στις σχολές Υπαξιωματικών. Το πρώτο μέτρο έχει αποτύχει ήδη. Ελάχιστα στρατόπεδα έχουν κλείσει, ενώ η εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι μέτρια και αδιάφορη στους πολίτες/οπλίτες. Το δεύτερο μέτρο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα -ξεκίνησε φέτος- αλλά θα αποδειχθεί αργότερα (όπως και η ημι-επαγγελματοποίηση) το κύκνειο άσμα των ΕΕΔ. Οι ΕΕΔ εξαφανίζονται, γιατί εκτός απο οπλίτες, χάνουμε πια και τους μικρούς ηγήτορες τους, διοικητές ομαδών, διμοιριών και λόχων.
Ζητείται «βλάκας»
Ο ΕΣ εν καιρώ ειρήνης παράγει Αξιωματικούς απο την ΣΣΕ, προάγει τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς της ΣΜΥ σε Αξιωματικούς και εκπαιδεύει αριθμό ΥΕΑ για τη διοίκηση διμοιρίας. Καθώς οι αριθμοί των παραπάνω δεν επαρκούν, διμοιρίτες γίνονται Μόνιμοι Υπαξιωματικοί της ΣΜΥ και Εθελοντές Υπαξιωματικοί (ΕΠΥ/ΕΜΘ).
Οι Αξιωματικοί της ΣΣΕ κάνουν 4 έτη σπουδών, 1 έτος σχολή Όπλου/Σώματος και περίπου τέσσερα έτη διμοιρίτες. Στην συνέχεια περνούν σε ρόλο υπολοχαγού/λοχαγού με τον βαθμό του Υπολοχαγού. Η υπογεννητικότητα και τα εκατοντάδες στρατόπεδα δίνουν διμοιρίες 10-20 ατόμων και λόχους 40-60 ατόμων. Οι Ανθυπολοχαγοί και οι Υπολοχαγοί δεν διοικούν παρά κλάσμα των δυνάμεων που διοικεί και εκπαιδεύεται με αυτούς ο εξ ανατολών γείτονας: εκεί οι διμοιρίες των 60 ατόμων είναι το σύνηθες ενώ υπολοχαγοί / λοχαγοί έχουν λόχους 200-240 ατόμων. Το χάσμα πρακτικής εμπειρίας είναι τεράστιο. Ο ΕΣ περιέργως δεν κρατά περισσότερο χρόνο στα κλιμάκια αυτά τους νέους του Αξκους, παρά τους αποσύρει σιγά σιγά σε θέσεις διοικητών λόχων και θέσεις Γραφείων. Αν στην ειρήνη έχουμε πρόβλημα, στον πόλεμο οι αξιωματικοί απλώς δεν φτάνουν. Με χονδρικούς υπολογισμούς, στις 253.500 άνδρες που θα παρατάξει ο ΕΣ θα υπάρχουν 1500-2500 λόχοι των 6 αξιωματικών τουλάχιστον, ενώ χρειάζονται περίπου 10 αξιωματικοί ανά τάγμα για τα Γραφεία.
Οι ΔΕΑ οι οποίοι πλήρωναν τις θέσεις δεν καλύπτουν πια ούτε από άποψη εκπαίδευσης, ούτε από άποψη παραμονής τα καθήκοντα. Η παλαιότερη πρακτική της μονιμοποίησης ΔΕΑ μέχρι και τον βαθμό του Ταγματάρχη έχει εγκαταλειφθεί για άγνωστο λόγο. Οι πρώην ΔΕΑ κάλυπταν θέσεις στα μετόπισθεν, όπως Τάγματα Εθνοφυλακής και τεχνικές θέσεις όπως πιλότοι ελικοπτέρων. Με την κατάργηση του θεσμού οι Μόνιμοι Αξιωματικοί εκ της ΣΜΥ ξεκίνησαν να αναλαμβάνουν θέσεις αρχικά διοικητών τεχνικών διμοιριών και στην συνέχεια κάλυψαν τις θέσεις σε όλα τα πόστα. Η δε τριετία της ΣΜΥ θα τους δώσει ένα έξτρα έτος γνώσεων για τα καθήκοντα αυτά. Αλήθεια, τί μαθήματα χρειάζονται (θεωρητικά, γιατί στρατιωτικά καλύπτονται σε ένα έτος βάσει παγκοσμίων πρότυπων) και πότε θα τα εφαρμόσουν, από τη στιγμή που οι γενικές γνώσεις απαιτούνται για αξιωματικούς σε μέτρια-μεγάλα επίπεδα διοίκησης; Το ελληνικό μοντέλο προαγωγής σε αξιωματικό -αντί του διεθνούς μοντέλου με εξετάσεις και ικανότητα- ναι μεν παράγει ισότητα στο Ελληνικό αναξιόπιστο Δημόσιο, αλλά δημιουργεί διμοιρίτες κάποιας ηλικίας: νεότατους για όλα τα άλλα επαγγέλματα, ώριμους όμως για τον Στρατό.
Ο Στρατός είναι σαν τα επαγγελματικά αθλήματα: στα 35-40 παίρνεις σύνταξη, δεν διοικείς με 25 κιλά στην πλάτη 17χρονα στην πρώτη γραμμή. Στον στρατό ο διμοιρίτης πρέπει να διαθέτει εκτός απο φυσική αντοχή -που δεν παρέχει ο ΕΣ έτσι και αλλιώς- και άλλο ένα χαρακτηριστικό: παιδική αφέλεια. Ο διμοιρίτης πρέπει να έχει πάθος, εγωισμό, αφοβία, άγνοια κινδύνου, βλακεία. Πρέπει να είναι «βλάκας». Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψω κάποιον που τρέχει πρώτος και φωνάζει «ακολουθήστε με», μπροστά σε ένα πολυβόλο. Διμοιρίτης με καράφλα/γκρι τρίχες είναι διμοιρίτης στατικός και η διμοιρία δεν έχει αποτελέσματα. Ο 17χρονος έχει λίγα πράγματα να σκεφτεί, πιθανόν μια φιλενάδα. Ο 35χρονος ηγέτης έχει οικογένεια. Δεν φωνάζει αέρα, παρακαλάει το θεό να ξαναδεί τα παιδιά του. Οι αμελείς πιτσιρικάδες, οι βλάκες-οι Ήρωες, κερδίζουν μάχες και πολέμους. Οι 35ρηδες κοιτάνε απο μακρυά και μεγαλώνουν παιδιά. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Διμοιρίτης μεγάλης ηλικίας δεν πρέπει να υπάρχει. Αν η τοποθέτηση θα σημαίνει ταχεία εξέλιξη σε Αξιωματικούς -μικρότερη της δεκαετίας- ποιός ο λόγος να μην υπάρχει πια η παλιά Σχολή Υπαξιωματικών που έβγαζε μέσω εξετάσεων Αξιωματικούς από Υπαξιωματικούς, με την ΣΜΥ να συνεχίζει να παράγει ποιοτικότατους Λοχίες, Επιλοχίες και Αρχιλοχίες; Αν η τοποθέτηση θα σημαίνει ταχεία εξέλιξη σε Αξιωματικούς, γιατί η ΣΣΕ να μην πάρει άλλους 300 και να κόψει την ΣΜΥ; Τι είναι η ΣΜΥ τελικά; Μίνι ΣΣΕ;
Οι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί της ΣΜΥ λαμβάνουν λόγω αριθμού όλο και περισσότερες θέσεις Αξιωματικών, ενώ εκτός των Λοχιών και Επιλοχιών βρίσκουμε σπάνια και Αρχιλοχίες σε τέτοια πόστα. Οι άνθρωποι που σκέφτηκαν αυτές τις λύσεις απορώ πως δεν σκέφτηκαν τον νούμερο δύο σε κάθε πόστο. Αν ο Λοχίας κάνει διμοιρίτης, ποιος θα κοιτάξει τους άντρες, ποιος θα εκπαιδεύσει, ποιος θα πειθαρχήσει, ποιος θα ανεφοδιάσει. Ποιανού είναι αυτή η δουλειά αν όχι του ειδικά εκπαιδευμένου Υπαξιωματικού; Φτάνουν οι Υπαξιωματικοί για να «εκπαιδεύσουν» Διμοιρίτες ΔΕΑ και Αξκους (ΣΣΕ); Φτάνουν να δουν Διοικητική Μέριμνα στον Λόχο; Φτάνουν σε αριθμούς να συμβουλέψουν τον ίδιο τον διοικητή του Τάγματος; Καθότι είναι λιγότεροι σε αριθμό παραγωγής ανά έτος από τους Αξκους της ΣΣΕ και καλύπτουν και αυτοί θέσεις Γραφείου, οι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά που είναι οι θέσεις Ομαδαρχών, Στοιχειαρχών, Υποδιοικητών Διμοιρίας-Λόχου! Ποιος σκέφτηκε τις έξτρα θέσεις;
Η Μεγάλη Βρετανία δεν παρήγαγε παρά κλάσμα των αναγκών στον αστυνομικών καθηκόντων στρατό της. Οι Αξιωματικοί-λόρδοι στις αποικίες ανέβαιναν τεχνικά (brevet) 2-3 βαθμούς τόσο για να διοικούν τους τεράστιους στρατούς όσο και για να αποφεύγουν τους ιθαγενείς. Η προαγωγή συγκεκριμένων υπαξιωματικών σε Υπο-Αξιωματικούς (Sudebar) παρείχε άντρες διοικητές διμοιριών και λόχων, χωρίς όμως τα δικαιώματα-μισθό-αξιώματα-θέσεις που είχε η Βρετανική Ελίτ, και σε καθημερινή επαφή με αυτούς που οι μόνιμοι αξιωματικοί μονίμως αποφεύγουν: κληρωτούς (στην Ελλάδα και τους ΕΠΟΠ).
Η τριετία της ΣΜΥ καταλήγει τελικά να παράγει Υπο-αξιωματικούς. Ένα υβρίδιο που κρατάει πάνω του ό,τι χειρότερο από τους υπαξιωματικούς και τους αξιωματικούς: όλη την κούραση και καθόλου δικαιώματα.
Αντί να δοθούν δικαιώματα στους Υπαξιωματικούς, όπως να αναλάβουν τα πάντα εκτός της διαχείρισης στον λόχο και την διμοιρία, την πραγματική διοίκηση-εκπαίδευση των μικρότερων βαθμών χωρίς να γίνονται ποτέ Αξιωματικοί, κάποιοι φαντάστηκαν παλαιότερα οτι με προαγωγή σε Ανθυπολοχαγό θα τους έκαναν ίσους στο μέλλον. Ίσους σε κύρος, ίσους σε θεσμό. Εδώ οι ΕΕΔ παταγωδώς απέτυχαν. Ο Μόνιμος Υπαξιωματικός προαγόμενος σε Αξιωματικό στερεί απο τις ΕΕΔ έναν βετεράνο δουλεμένο εκπαιδευμένο Υπαξιωματικό. Το Α και το Ω των στρατών από την εποχή της φάλαγγας και της λεγεώνας. Η προαγωγή των Υπαξιωματικών αντί της εικοσαετούς παραμονής είναι πραγματική αυτοχειρία. Δεν έχουμε πολεμήσει απο τον ΒΠΠ και την Κορέα. Αν πολεμήσουμε, δυστυχώς ο Βασιλιάς θα αποδειχθεί γυμνός.
Ποιο είναι το ένδυμα; Ποιος καλύπτει τα κενά της μικρής παραμονής των εκ της ΣΜΥ στις τάξεις; Οι Εθελοντές Υπαξιωματικοί ΕΜΘ, τους ΕΠΥ και ΕΠΟΠ. Οπλίτες, ομαδάρχες, διμοιρίτες, όλοι σε όλα, τα πάντα, χωρίς ανάσα, χωρίς προαπαιτούμενη εκπαίδευση. Το αστείο; Ούτε οι αριθμοί αυτών φτάνουν. Σε μια διμοιρία 36 ανθρώπων, υπάρχει ένας διμοιρίτης, ένας βοηθός, 4 ομαδάρχες, 4 ημιομαδάρχες και στοιχειάρχες βαρέων όπλων. Οι μισοί είναι υπαξιωματικοί. Στους 26 οι 18. Οι επαγγελματίες Οπλίτες μας όσο ικανοί, όσο σκληραγωγημένοι, όσο αποφασισμένοι κι αν είναι απλώς δεν φτάνουν. Και να έφταναν όμως, πιθανότατα να μην μπορούσαν. Αν δεν μπορεί ένας απόφοιτος πολυτεχνείου με 4μηνη σχολή να διοικήσει διμοιρία, ίσως να μην πετύχει και ένας λοχίας ΕΠΟΠ με πέντε χρόνια στον στρατό, χρόνια αρκετά σε άλλα πρότυπα, αλλά ανούσια, ξοδεμένα σε διαδικαστικά καθήκοντα στις ΕΕΔ.
Έχετε δει στήλες με ονόματα πεσόντων Αξιωματικών; Σπάνια να δεις βαθμό Λοχαγού και άνω. Οι απώλειες είναι διμοιρίτες και λοχαγοί. Αν δείτε πλάκες του ΒΠΠ και δεν δείτε ΔΕΑ, είναι γιατί οι Ανθυπασπιστές και οι Ανθυπολοχαγοί, καμιά φορά και οι Υπολοχαγοί, είναι οι ΔΕΑ που προήχθησαν με την έναρξη του πολέμου. Οι ΔΕΑ και οι αξκοι της ΣΣΕ πλήρωσαν με το αίμα τους την διοίκηση απο την πρώτη γραμμή. Ούτε στις άλλες χώρες υπάρχει διαφορά. Τρομαχτικές απώλειες μικρών αξκων στον ΒΠΠ, τρεις βδομάδες μέσος όρος ζωής ενός διμοιρίτη στο Βιετνάμ, διάλυση του όπλου των ΤΘ και σοβαρές απώλειες αξκων στο Πεζικό στον Γιομ Κιπούρ. Το 1974 βρίσκει το Ισραήλ να βάζει αξιωματικούς απο Σώματα: κάνουν άλματα και καβαλάνε άρματα αλλάζοντας ρόλο. Μετά το Κούρσκ, Ρώσοι και Γερμανοί ξύνουν το βαρέλι κάνοντας αξκο όποιον ξέρει γράμματα και είναι αρτιμελής και καμιά φορά δεν κοιτάνε καν το ένα απο τα δύο. Καμία χώρα μετά απο έντονη μάχη δεν επανέρχεται στον παλιό της εαυτό. Οι απώλειες στελεχών, διμοιριτών, ομαδαρχών και λοχαγών είναι ο λόγος. Που πάει ο ΕΣ και οι ΕΕΔ; Ας πούμε σε έναν πόλεμο ενός μηνός χαμηλού ρυθμού όπως στην Ουκρανία. Ή έντονου ρυθμού όπως στον Β” πόλεμο του Κόλπου. Ποιός θα αντικαταστήσει τις απώλειες όταν οι αντικαταστάτες έχουν απο την ειρήνη πιάσει τις θέσεις. Αν σε μια διμοιρία ο Λοχίας και οι ΕΠΟΠ είναι διμοιρίτης και ομαδάρχες, αν πέσουν ποιός θα τους αλλάξει; Το σκέφτηκε κανείς ή θα πάμε σε πόλεμο 2-3 ημερών πάνω σε ένα βράχο μόνο όπως ορισμένοι ανόητοι πιστεύουν;
Στρατός 250,000 ανθρώπων θέλει αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες σε μάζα. Σε όλα τα πόστα. Δεν θέλει τετραετίες και πενταετίες σπουδών όταν έχει τρύπες. Θέλει ταχεία εκπαίδευση, μεγάλη παραμονή, γνώση δύο βαθμών παραπάνω, αντικαταστάτες απο την εφεδρεία σε ποιότητα και αριθμούς.
Υπάρχουν λύσεις; Φυσικά. Αρκετές με διαφορετικό κόστος σε χρόνο και χρήμα και όλες ριζικές:
1. Επαναφορά του θεσμού του Αξιωματικού από ΔΕΑ
Αυτό σημαίνει κατακόρυφη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των ΔΕΑ, εξάμηνη τουλάχιστον και άλλη μια εξάμηνη εκπαίδευση στη Σχολή Όπλου/Σώματος. Μένουν μόλις 4 μήνες -τρεις στην πράξη- για τις Μονάδες με την παρούσα θητεία, αλλά ο ΔΕΑ δεν θα είναι θεατής σε έργο ξένης γλώσσας. Ο έφεδρος Αξιωματικός θα μπορεί. Προ της απόλυσης οι ΔΕΑ πτυχιούχοι ΑΕΙ θα μπορούν μέσω ΑΣΕΠ να γίνουν μόνιμοι. Θα περνάνε άλλο ένα εξάμηνο στο Σχολείο Όπλου και θα συνεχίζουν κανονικά όπως οι συνάδελφοί τους της ΣΣΕ με αριθμό μητρώου – όχι ΑΣΜ – μέχρι τον ανώτατο βαθμό. Οι Αξκοι εκ ΔΕΑ λόγω πτυχίου είναι βέλτιστοι για τα Σώματα και τα Όπλα εκτός ΤΘ και ΠΖ, δίνοντας στην ΣΣΕ την ευκαιρία να κατευθύνει σε αυτά το 90% των αποφοίτων.
Το παραπάνω μέτρο είναι το πιο γρήγορο και το πιο εύκολο, παρέχει Αξκους σε κάποιον αριθμό και παρέχει την μάζα Αξκων της Εφεδρείας που τόσο έχουμε ανάγκη.
Εδώ μπορούμε να ολοκληρώσουμε με δύο αλλαγές.
Πρώτον, την ενσωμάτωση των Σχολείων ΥΕΑ σε ξεχωριστό εξάμηνο τμήμα μέσα στην ΣΣΕ. Οι ΥΕΑ θα μπουν στο πετσί του ρόλου μαζικά και κατευθείαν, χωρίς να αναλώνονται σε σχολές φαντάσματα των 15 ατόμων και των 2-3 αξιωματικών «εκπαιδευτών». Η ειδικότητα θα δίνεται στην αποφοίτηση και στην μεταφορά στην Σχολή Όπλου/Σώματος.
Δεύτερον, την ενοποίηση των Σχολών Όπλων και Σωμάτων σε ένα Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο. Ένα πανεπιστήμιο με κοινά στάνταρντ παροχής ειδικοτήτων. Στο Στρατιωτικό ΑΕΙ μπορούν να ενοποιηθούν και οι λοιπές Ανώτερες Σχολές ώστε να παρέχει «μεταπτυχιακά» και «διδακτορικά» σε μέσους και ανώτερους Αξιωματικούς. Μια διοίκηση, ένας έλεγχος, μια αξιολόγηση για όλους. Αν δε, ενοποιηθούν και οι Σχολές των άλλων κλάδων θα μιλάμε για ένα διακλαδικό ίδρυμα με τεράστια οικονομία σε προσωπικό διοίκησης και διαχείρισης. Ένας αξιωματικός, ένας ΥΕΑ και ένας Επιλοχίας θα κάνουν μαζί μαθήματα πχ Επικοινωνιών, άσχετα αν ο πρώτος είναι του Ναυτικού, ο δεύτερος στα Α/Α της Αεροπορίας και ο τρίτος στο ΣΥΠ.
2. Παραμονή των Αξιωματικών στις χαμηλές θέσεις διοίκησης
Με την είσοδο στις ΕΕΔ αξιωματικών πτυχιούχων ΑΕΙ, η ΣΣΕ θα έχει την δυνατότητα να κόψει ένα έτος θεωρητικών σπουδών. Με την πλειοψηφία στα ΤΘ και ΠΖ οι νέοι Αξιωματικοί μετά την ολοκλήρωση του ενός έτους ειδικότητας έχουν ένα έτος ακόμα ως Διμοιρίτες ή θα μπορούν να κάνουν δεύτερη ειδικότητα, κάτι πολύτιμο στις συνδυασμένες επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα, με μονάδες με πλήρωση 100% θα εκπαιδεύονται στα καθήκοντα διμοιρίτη, υπολοχαγού και λοχαγού πριν περάσουν σε θέσεις διοίκησης γραφείων ως παλιοί Λοχαγοί. Σκοπός είναι να έχουν ύπαρξη οι τρεις αυτοί βαθμοί στις μονάδες για 15 συνολικά έτη.
3. Κατάργηση της ΣΜΥ
Οι Υπαξιωματικοί θα εισέρχονται μετά την ολοκλήρωση της Στρατιωτικής Θητείας στις τάξεις του Στρατού με την παρούσα διαδικασία. Με την ολοκλήρωση βασικής και προκεχωρημένης εκπαίδευσης θα παίρνουν το βαθμό του Δεκανέα. Με συμβόλαιο 7 ετών θα έχουν τις εξής επιλογές από το τρίτο έτος υπηρεσίας:
- Προαγωγή σε Αρχιδεκανείς (κάτι σαν το Specialist του Αμερικανικού Στρατού και τον αντίστοιχο βαθμό στην Γαλλία). Θα θεωρούνται ειδικοί επί της ειδικότητάς τους και θα έχουν καθήκοντα ημιομαδάρχη
- Προαγωγή σε Λοχίες μέσω της Σχολής Όπλου / Σώματος
- Εξετάσεις για Αξιωματικοί
Όσοι δίνουν Εξετάσεις για θέσεις Αξιωματικών θα περνάνε στην Σχολή Ανθυπασπιστών –την παλιά ΣΜΥ. Με δύο έτη σπουδών, οι Αξιωματικοί αυτοί θα έχουν καθήκοντα τεχνικά και διοικητικής μέριμνας, στελεχώνοντας αρχικά τους λόχους διοίκησης (διμοιρίες συντηρήσεως, μισθοτροφοδοσίας, και εφοδιασμού) σαν διμοιρίτες. Προαγόμενοι σε τάξεις Α, Β, Γ, Δ (όπως στις ΗΠΑ) θα καλύπτουν, θέσεις Αξιωματικών 4ων γραφείων, και γενικά θα επιτηρούν θα διαχειρίζονται και θα ελέγχουν την ΔΜ. Σκοπός είναι οι Ανθυπασπιστές να έχουν την ΔΜ (αρχιτεχνίτες και φροντιστές) και ότι περισσότερο από Σώματα και Διευθύνσεις (πχ Στρατονομία).
Ανθυπασπιστές στο Τάγμα και Επιλοχίες ΔΜ στον Λόχο προωθούν μια ακόμη ριζική αλλαγή. Η αλλαγή αυτή έχει ήδη γίνει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που ακολουθεί το μοντέλο υπαξιωματικών με ευθύνη διαχείρισης της ΔΜ και πολύχρονης παραμονής στο πόστο αυτό και δουλεύει με επιτυχία. Η αλλαγή αφορά την ανταλλαγή πρωτευόντων και δευτερευόντων καθηκόντων απο τους Υποδιοικητές Λόχων και Ταγμάτων. Αντί να ασχολούνται με ΔΜ κυρίως και να κάθονται στα μετόπισθεν, εκτελούν τις διαταγές του διοικητή απο μπροστά ενώ σε περίπτωση απώλειας αυτού αντικαθιστούν τάχιστα γνωρίζοντας την παρούσα κατάσταση.
4. Κληρωτοί
Οι ΔΕΑ θα επιλέγονται βάση πτυχίου ΑΕΙ-ΤΕΙ και στο κέντρο θα περνούν (πραγματικές) αθλητικές και γραπτές δοκιμασίες. Η ταχεία μεταφορά σε ΥΕΑ δίνει τελικό χρόνο παραμονής σε μονάδα. Οι ΥΕΑ δεν θα θεωρούνται με την είσοδο και απόφοιτοι. Σκοπός είναι να υπάρχει αναλογία ένας προς 50 κληρωτούς ανά κλάση. Στην σχολή οι ΥΕΑ-Α θα περνούν σε ΥΕΑ-Β με εξετάσεις στο μέσο του εξαμήνου. Οι ΔΕΑ με το κατώτερο βαθμό σαν ΥΕΑ-Β, θα πηγαίνουν σε ελαφρά καθήκοντα (Φυλάκια, ΤΕ κτλ) και δεν θα έχουν δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις για μονιμότητα. Οι απόφοιτοι του πρώτου τριμήνου ΥΕΑ-Α θα ολοκληρώνουν την θητεία τους σαν έφεδροι Λοχίες.
Από τους κληρωτούς που επιθυμούν να γίνουν υπαξιωματικοί θα λειτουργεί δίμηνο ΛΥΒ ανά Σχηματισμό. Οι ΛΥΒ θα είναι το σημαντικότερο σχολείο των ΕΕΔ. Θα κόβουν το κατώτερο 25% (μαθήματα-ικανότητες), το 50% θα αποφοιτά σαν έφεδροι Δεκανείς και το ανώτερο 25% σαν έφεδροι Αρχιδεκανείς.
Λογικό να υπάρχει επιτέλους ένα Κέντρο Νεοσυλλέκτων υπό το Πεζικό για όλες τις ΕΕΔ με ειδικότητα Τ/Φ-Ελαφρά Όπλα και δίμηνη διάρκεια. Η εκπαίδευση θα ολοκληρώνεται στους σχηματισμούς με ένα Τάγμα/Μοίρα/Επιλαρχία Εκπαίδευσης. Οι άντρες του ΠΝ και της ΠΑ θα έχουν ανάλογες μονάδες.
Στην απόλυση από τις ΕΕΔ οι κληρωτοί, οπλίτες και αξιωματικοί θα περνάνε στην Εφεδρεία.
http://espekm.gr/home/?p=7707
e-amyna.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.