Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται μονίμως στο επίκεντρο αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία και δεν έχει υπάρξει συμφωνία γιατί αποκλίνει η ελληνική πρόταση από την αντίστοιχη πρόταση των δανειστών.
Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι η πλευρά των δανειστών φέρνει νέα συμβιβαστική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως τα τέλη της εβδομάδας ή αρχές της επομένης ώστε η Ελλάδα να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και να συμφωνήσει.
Στην νέα πρόταση δεν θα υπάρχει ρήτρα για το χρέος αλλά ρήτρα για το τρίτο δάνειο, ρήτρα για την τρίτη χρηματοδότηση της Ελλάδος.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει δίμηνη ή 4μηνη (απορρίφθηκε η 9μηνη παράταση έως τον Μάρτιο του 2016) παράταση του μνημονίου δηλαδή μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή τέλη Οκτωβρίου του 2015 και ρήτρα νέου δανείου, της τρίτης χρηματοδότησης της Ελλάδος, χωρίς αναφορά για την αναδιάρθρωση του χρέους.
O χρονικός ορίζοντας της συμφωνίας είναι η 15η Ιουνίου ή προς τα τέλη Ιουνίου, παρά τα τελεσίγραφα που ανεμένονται προσεχώς ειδικά από την Γερμανία.
Η στρατηγική με ΔΝΤ και αναδιάρθρωση χρέους λειτουργεί ως μέσο πίεσης…
Είναι αληθές ότι η ελληνική πρόταση ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με τις θέσεις που διατύπωνε η Ελλάδα αλλά ακόμη απέχει από τις σκληρές θέσεις της ΕΕ και συνολικά των δανειστών.
Η Ελληνική πλευρά έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέες παραμέτρους με κυριότερη την αναδιάρθρωση του χρέους ενώ είχε προηγηθεί η ενοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ τα 298 εκατ της πρώτης δόσης στο Ταμείο στις 5 Ιουνίου αλλά ενοποίησε τις 4 δόσεις των 1,53 δισεκ. ώστε να πληρωθούν 30 Ιουνίου.
Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός αλλά στην συλλογική μνήμη των αγορών η απόφαση αυτή θα στιγματίζει την Ελλάδα.
Με δύο κινήσεις όμως η ελληνική πλευρά προκαλεί εκνευρισμό στην ΕΕ και στους δανειστές.
Από την μια πλευρά προειδοποιεί η Ελλάδα ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα πληρώσει τα 1,53 δισεκ. στο ΔΝΤ και από την άλλη πλευρά ως μέτρο πίεσης – δυστυχώς και όχι ως πολιτική και στρατηγική επιλογή – φέρνει στο τραπέζι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Εμπρός στην σκληρή πρόταση των δανειστών η Ελλάδα αντιπαραβάλει προειδοποιητικό μήνυμα στάσης πληρωμών προς το ΔΝΤ, θέτει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους και υποβάλλει πρόταση 47 σελίδων με μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιγότερο σκληρά από αυτά που επιβάλλει η ΕΕ και οι δανειστές.
Ο αντιπερισπασμός λοιπόν της Ελλάδος με προειδοποιητικό μήνυμα στάσης πληρωμών προς το ΔΝΤ και το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υποχρεώνει την Ευρώπη να δει την Ελλάδα πιο ψύχραιμα.
Η πίεση αυτή οδηγεί την Ευρώπη να βελτιώσει οριακά την αρχική πρόταση της προς την Ελλάδα ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Ταυτόχρονα οι παρεμβάσεις που έχουν υπάρξει έως τώρα δεν έχουν αποδώσει.
-G7 στην Γερμανία στις 7 Ιουνίου.
Ο Obama ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε λύση για την Ελλάδα που δεν θα επιφέρει αναστάτωση στις αγορές.
-O Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε στο Lew τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ με επικριτικό τρόπο.
Αν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να διασώσουν την Ελλάδα να βάλουν χρήματα.
-Συνάντηση Juncker με Τσίπρα συμφώνησαν ότι διαφωνούν και έφθασαν στο σημείο να μην συνομιλούν.
-Συνάντηση 5μερούς Merkel, Hollande, Juncker, Draghi, Lagarde επίσης δεν απέδωσε.
Και ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά
-Σήμερα 8 Ιουνίου συναντάται ο Βαρουφάκης με τον Schaeuble, οι υπουργοί οικονομικών της Ελλάδος και της Γερμανίας.
- Στις 10 Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής συναντώνται Merkel, Hollande και Τσίπρας
- μετά τις 9 ή 10 Ιουνίου θα υπάρξει συνάντηση Juncker με Τσίπρα.
Όλα αυτά τι δείχνουν άπαξ και το αδιέξοδο είναι στο τραπέζι;
Όλα αυτά δείχνουν την πρόθεση των δανειστών και της Ελλάδος να πετύχουν ένα συμβιβασμό.
Με βάση πληροφορίες η ΕΕ και οι δανειστές θα κάνουν ένα πολύ μικρό βήμα πίσω και θα φέρουν νέα τροποποιημένη πρόταση και θα την καταθέσουν στην Ελλάδα ζητώντας ένα μεγάλο βήμα, για να υπάρξει συμφωνία.
Η νέα πρόταση των δανειστών θα περιλαμβάνει όχι ρήτρα χρέους αλλά ρήτρα νέου δανείου και άμεσες διευκολύνσεις χρηματοδσότησης.
Συγκεκριμένα
Εφόσον υπάρξει συμφωνία
1)Η Ελλάδα θα αποκτήσει άμεσα πρόσβαση στα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ που πλέον ελέγχει ο ESM.
2)Η ΕΚΤ θα αυξήσει το όριο στα έντοκα από 14,9 στα 17 ή 18 δισεκ. ευρώ.
3)Θα εξεταστεί πιο μέρος της δόσης των 7,2 δισεκ. θα καταβληθεί στην Ελλάδα και με ποιο τρόπο
4)Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα 1,92 δισεκ. των κερδών από τα ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Στην συμφωνία που θα περιλαμβάνει 2μηνη ή 4μηνη παράταση θα υπάρχει και ρήτρα νέου δανείου ότι η ΕΕ και οι δανειστές θα εξετάσουν μαζί με την Ελλάδα τους τρόπους κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών χωρίς όμως να τίθεται θέμα χρέους.
Συμπέρασμα
Η πίεση της Ελλάδος με ΔΝΤ και αναδιάρθρωση χρέους θα έχει ως αποτέλεσμα, να έρθει νέα πρόταση – ίσως και υπό την μορφή τελεσιγράφου – προς την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει ρήτρα νέου δανείου αλλά όχι ρήτρα χρέους.
Η νέα πρόταση της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία έως τις 15 Ιουνίου αλλά θεωρητικά δεν υπάρχει – όπως έχει δείξει η πορεία των διαπραγματεύσεων – σαφές χρονοδιάγραμμα.
Στις 30 Ιουνίου λήγει το πρόγραμμα και η ΕΚΤ εκ των πραγμάτων θα πρέπει να λάβει πολύ επώδυνες αποφάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.