Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η αγωνία -και τα τεχνάσματα- των Αρχηγών πριν από τις κρίσεις! Πως τις αναμένει ο καθένας


 

Για την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι έχει γραφτεί ολόκληρο βιβλίο. Όπως και για πολλές άλλες αγωνίες και φοβίες. Στην Ελλάδα θα μπορούσαμε ίσως να γράψουμε ένα βιβλίο για την αγωνία των Αρχηγών πριν από τις κρίσεις! Έχει πάντα ενδιαφέρον η “στρατηγική” που ακολουθεί ο καθένας τους. Αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα τους και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και να λύνει απορίες που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της θητείας τους.

Τα “τεχνάσματα” των Αρχηγών για “έναν ακόμη χρόνο αρχηγίας” είναι φαινόμενο διαχρονικό. Θα ασχοληθούμε αναγκαστικά με το σημερινό σχήμα Αρχηγών,λιγα 24ωρα πριν από τις αναμενόμενες κρίσεις. Πως διαχειρίζονται την αγωνία τους και ποια είναι η “στρατηγική” τους για να τονίσουν την ανάγκη παραμονής τους στην ενεργό υπηρεσία.

Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος: Θα επικαλεστούμε πάλι το ποδόσφαιρο για να γίνουμε κατανοητοί ακόμη και σ΄ όσους δεν έχουν άμεση σχέση με το στράτευμα. Πρόκειται για τον …Ζινεντίν Ζιντάν του στρατεύματος. Η στρατηγική του σε προσωπικό επίπεδο αποτελεσματική 100%. Όπως και η ικανότητά του να πείθει τελείως διαφορετικούς σε αντιλήψεις πολιτικούς ότι είναι περίπου αναντικατάστατος. Δεν το έχουν πολλοί αυτό το ταλέντο και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

Σ΄ αυτές τις κρίσεις αγωνίζεται για το μεγάλο…διπλό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει και γι΄ αυτό ουδείς στοιχηματίζει για την αποστρατεία έστω κι αν όλες οι πηγές του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων μεταδίδουν τέτοιες πληροφορίες. Ο Α/ΓΕΕΘΑ πάντα πόνταρε στο προσωπικό του ταλέντο να προσεγγίζει τους πολιτικούς προϊσταμένους και με πειθώ να τους κερδίζει. Γι΄ αυτό και το 48ωρο τετ α τετ που έχει με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο στο Αμπου Ντάμπι μπορεί να αλλάξει όλα τα προγνωστικά.

Για να μην ξεχνάμε, ο Μ.Κωσταράκος είχε πείσει τον Μπεγλίτη ότι θα είναι ο Αρχηγός που θα αναδιοργανώσει τις ΕΔ, φέρνοντας τα πάνω κάτω.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, “γατζώθηκε” επάνω του και τον εμπιστευόταν τυφλά. Ήταν εκείνος που αρνήθηκε να τον αποστρατευσει όταν του το ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς την ημέρα που οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μπήκαν στο ΥΠΕΘΑ. Άλλαξε ριζικά την άποψη του Αβραμόπουλου για το πρόσωπό του. Ο οποίος Αβραμόπουλος από εκεί που σκεφτόταν να προτείνει την αποστρατεία του έγινε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του. Είχε άριστες σχέσεις με τον πανίσχυρο Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου . Ακόμη και ο Πάνος Καμμένος αμφιταλαντεύθηκε .

Τι δεν είχε; Το “λαϊκό αίσθημα”. Η ψυχική επαφή με το προσωπικό έχει χαθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Οι περικοπές που υπέστησαν οι στρατιωτικοί έγιναν όλες υπό την σιωπή του Α/ΓΕΕΘΑ. Ο κόσμος “βράζει” και αυτό δεν περνά απαρατήρητο από την σημερινή πολιτική ηγεσία.

Μοναδικό λάθος που έκανε στην προσωπική του στρατηγική; Η παρουσία του σε τελετή στο γερμανικό νεκροταφείο.

Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς: Ανέλαβε καθήκοντα ως “εκλεκτός” του Αβραμόπουλου. Γνωριζοντας από παλιά. Από ένα ταξίδι του Αβραμόπουλου στο Καστελόριζο. Ο μετέπειτα ΥΕΘΑ “έκοψε” αμέσως τον ικανό Μανωλά που εκτός από τ΄ άλλα προσόντα είχε και “παράστημα” που ταίριαζε στον Αβραμόπουλο.
Σύντομα έδειξε ότι ήθελε να βάλει την “σφραγίδα” του ως Α/ΓΕΣ. Πήρε πρωτοβουλίες που ενόχλησαν την πολιτική ηγεσία .Η οποία ήταν όπως και να το κάνουμε συνηθισμένη σε Αρχηγούς που δεν έκαναν τίποτα χωρίς διαταγή. Όχι δεν έκανε τίποτα επαναστατικό ο Μανωλάς. Μια συνεδριαση του ΑΣΣ για το εφάπαξ συγκάλεσε και αμέσως παρουσιάστηκε από συνάδελφό του ως …συνδικαλιστής.

Γκρίνιαζε για τους …τόμους ρουσφετιών που έφθαναν στο γραφείο του και αυτό προκάλεσε αντιπάθειες .

Όταν κι αυτά δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους “ορκισμένους” εχθρούς του , ξαναέπεσαν στο τραπέζι τα γνωστά: ότι του αρέσει να τραγουδάει.

Τα τελευταία 24ωρα φέρεται να έχει πέσει σε δυσμένεια . Μια από τις αιτίες που έχουν ακουστεί είναι ότι δεν ευθυγραμμίζεται απολύτως με τις αποψεις του υπουργικού επιτελείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των NH-90.

Ο ίδιος εμφανίζεται “απελευθερωμένος” από το άγχος της παραμονής ή της αποστρατειας. Ωστόσο η “επικοινωνιακή καταιγιδα” με την προβολή δραστηριοτήτων του στρατού δείχνει ότι θα “το παλέψει” μέχρι τέλους. Όχι χωρίς ελπίδες .




Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης: Έχει καλές προσωπικές επαφές με πολιτικούς απ΄ όλους τους χώρους. Γενικώς έχει συμπάθειες . Με τους υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε είχε αρμονικές σχέσεις. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε τις θερμότερες των σχέσεων με τον Α/ΓΕΕΘΑ , αλλά έχει εκτιμηθεί ότι ποτέ δεν δημοσιοποίησε τις όποιες “δύσκολες στιγμές” υπήρξαν.

Ποιο είναι το δυνατό σημειο του; Ότι “μπήκε στην φωτιά” σε πάρα πολύ δύσκολα θέματα που είχαν ευρύτερο ενδιαφέρον και πέρα από το ΠΝ. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Θέμα που θα μπορούσε να είχε αφησει να περάσει και από την δική του θητεία χωρίς να το αγγίξει. Να το αφήσει για τον επόμενο. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε από την σημερινή ηγεσία η οποία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την λύση που δόθηκε αλλά τη στηρίζει σ΄ότι έχει να κάνει με την παραλαβή των υποβρυχίων.

Άγχος έχει και μάλιστα πολύ αλλά δεν τον “βγάζει” προς τα έξω. Είναι κι αυτός στο Άμπου Ντάμπι για άλλο λόγο αλλά θα συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο. Προφανώς και με τον Α/ΓΕΕΘΑ.



Α/ΓΕΑ Βαγγέλης Τουρνάς: Στην Βρετανική αεροπορία όπου βαθμολογειται και ο παράγοντας τύχη ο πτέραρχος θα είχε αποστρατευθεί λόγω ατυχίας. Πολλά ατυχήματα κι ένα τρομερό δυστύχημα σημάδεψαν την θητεία του. Δυστυχώς φταίνε δεν φταίνε οι Αρχηγοί χρεώνονται τα άσχημα.

Ακόμη κι αυτά να μην υπήρχαν όμως η μοναδική περίοδος που ο Α/ΓΕΑ είχε πράγματι ελπίδες παραμονής ήταν οι τελευταίοι μήνες της κυβέρνησης Σαμαρά. Τότε ο Α/ΓΕΑ αμφανιζόταν να έχει την απόλυτη στήριξη του Γενικού Γραμματέα Αντώνη Οικονόμου. Στήριξη που φαίνεται ότι του είχε εξασφαλίσει ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος . Ο οποιος επιθυμούσε να έχει λόγο και για τον διαδσοχό του όταν θα αποχωρούσε για την Ευρώπη.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Αβραμόπουλος στις μοναδικές κρίσεις που έκανε ήθελε να τον αποστρατεύσει. Είχε μεγάλα παράπονα από τον Α/ΓΕΑ κυρίως για τον ρυθμο με τον οποίο “έτρεχε” τα θέματα που του ζητούσε ο ΥΕΘΑ.

Είχε πάρα πολύ καλή σχέση με τον Α/ΓΕΕΘΑ τον οποίο πιστά στήριξε σε κάθε του απόφαση.

Αν έχει άγχος για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ; Όπως κάθε Αρχηγός . Ακόμη και αυτοί που θεωρούν βέβαιη την αποστρατεία τους ελπίζουν πάντα ότι κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή και θα παραμείνουν στην θέση τους. Δεν μπορούμε να δούμε τι θα είναι αυτό.




















 http://www.onalert.gr/stories/i-agonia-kai-ta-texnasmata-ton-arxigon-prin-apo-tis-kriseis/40935

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com