«Η κυβέρνηση πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, διαχειρίζεται μία σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση, δέχεται πιέσεις και εκβιασμούς», ανέφερε στην έναρξη της δευτερολογίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Μια κυβέρνηση που πριν καν λάβει την ψήφο
εμπιστοσύνης έχει κερδίσει μια πρωτοφανή εμπιστοσύνη και αποδοχή στην
ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε.
«Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Όμως αύριο στο Eurogrοup, μαζί με τον Γιάννη Βαρουφάκη θα βρίσκονται 10 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες», τόνισε ο πρωθυπουργός, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών της συμπολίτευσης.
«Αύριο στο Εurogroup θα βρίσκονται οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι 2,5 εκατομμύρια φτωχοί, οι 300.000 νέοι που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό».
«Αυτοί είναι που μας τραβάνε από το μανίκι και μας ζητάνε, απαιτούνε να μη γυρίσουμε πίσω με το κεφάλι σκυμμένο. Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Πρέπει να το καταλάβουν ότι την 25η Γενάρη δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος. Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας», ανέφερε.
«Σε αυτή την κρίση η μικρή Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο. Υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων και της υποτέλειας».
«Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης, κάνουν τεράστιο λάθος. Όσοι επενδύουν σε αποτυχία της Ελλάδας, εθελοτυφλούν. Η αποτυχία της κυβέρνησης ανοίγει το δρόμο στους εχθρούς της δημοκρατίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τις επόμενες ημέρες, θα κριθεί εάν η Ευρώπη θα διατηρήσει τη συνοχή της και θα αλλάξει. Η μικρή Ελλάδα υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία. Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες παίζουν με τη φωτιά, το διχασμό και την αποσταθεροποίηση, ενισχύοντας τον ευρωσκεπτικισμό», υποστήριξε με νόημα.
«Προειδοποιούμε τη Γερμανία πως ηγέτιδες δυνάμεις αποκτούν την δύναμή τους με την αλληλεγγύη και την πειθώ, όχι με την εξόντωση», είπε, στέλνοντας σαφές μήνυμα ενόψει του αυριανού (11/02/2015) Eurogroup.
«Σε λίγες μόνο μέρες καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της μικρής Ελλάδας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά σε παγκόσμιο ζήτημα. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες διεξάγεται η διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2009 και μετά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε:
«Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από την ίδια την αποτυχία του και φυσικά από τη ψήφο του λαού μας. Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη δανειακή σύμβαση. Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία να περάσουν στα χέρια των συμφερόντων των λίγων. Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη. Και η στήριξη δόθηκε για να επιστρέφεται πάλι πίσω στους δανειστές. Για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις».
«Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό. Καταστροφικούς για την οικονομία. Διαπραγματευόμαστε για το κρίσιμο θέμα του χρέους. Τους όρους δηλαδή και τις διαδικασίες αποπληρωμής του χρέους. Το ζήτημα του χρέους δεν είναι ένα τεχνικό αλλά ένα πολιτικό πρόβλημα. Η απομείωση του χρέους είναι μια πολιτική απόφαση και μόνο. Όσοι, λοιπόν, επιλέγουν τον δρόμο της λιτότητας, δε κάνουν τίποτα άλλο από το να ανακυκλώνουν και να γιγαντώνουν το χρέος. Τι ζητάμε λοιπόν σε αυτή τη διαπραγμάτευση; Καταρχάς ζητάμε χώρο και χρόνο. Το πρόγραμμα –γέφυρα αυτό ακριβώς είναι», ανέφερε.
Αναφορικά με τη συμφωνία– γέφυρα ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «η βραχυπρόθεσμη αυτή συμφωνία δεν θα εμπεριέχει όρους επιβολής λιτότητας. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Ούτε όμως πρόκειται για νέο δάνειο όπως διαδίδεται από ξένα ΜΜΕ, που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα».
«Ζητάμε την επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα που είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή χρήματα που μας οφείλονται. Αλήθεια η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητάει; Άκουσα χθες τον Πρόεδρο Ομπάμα να ρωτάει το ίδιο στην κ. Μέρκελ και να μη παίρνει απάντηση», πρόσθεσε.
«Τι ακριβώς προτείνουν; Να πάρουμε κι άλλα δανεικά; Να πάρουμε νέα μέτρα λιτότητας; Να αγνοήσουμε δηλαδή τόσο τον ελληνικό λαό; Μη μας επαναλαμβάνετε κι εσείς, εδώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όσα παράλογα προτείνει ο κ. Σόιμπλε. Τα ξέρουμε αυτά τα επιχειρήματα. Πείτε μας λοιπόν κάτι πιο πρωτότυπο από το ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καταστρέψει την οικονομία. Κύριε Σαμαρά, βρίσκεστε στην αντιπολίτευση, γιατί απέτυχε το πρόγραμμα που εφαρμόσατε. Κύριε Σαμαρά, η μείωση του κατώτατου μισθού αναζωογόνησε την εθνική οικονομία; Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν έχει να κάνει με το κόστος εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 θα τονώσει τη ζήτηση και την ανάπτυξη. Θα δημιουργήσει νέα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η προηγούμενη κυβέρνηση απαξίωσε τη δημόσια περιουσία. Οι ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να συνδυάζονται και με δημόσιες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου, δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα της τρόικας», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι «η τρόικα έχει τελειώσει από τις 25 Ιανουαρίου τόσο για εμάς, όσο και για τους Ευρωπαίους. Επιδιώκουμε πολιτική λύση εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων. Διεκδικούμε μία συμφωνία, όπου θα σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.. Διαφωνούμε με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τους τηρούμε».
«Δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα του περίφημου e-mail της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Διεκδικούμε την αναγκαία απομείωση του ελληνικού χρέους, που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup από το 2012, αλλά ποτέ δε διεκδικήθηκε. Η συμφωνία που προτείνουμε θα σέβεται τους κανόνες. Αλλά πάνω από όλα θα σέβεται τον ελληνικό λαό και τις επιλογές του», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνη, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Σε αυτή την εκδοχή, εμείς απλά θα εφαρμόζαμε τη λαϊκή εντολή, θα νομοθετούσαμε το πρόγραμμά μας, χωρίς να μπορεί κανείς να μας εκβιάσει».
Και πρόσθεσε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιξε στα ζάρια την Ελλάδα και επενδύει σε μια παρένθεση. Η μόνη παρένθεση όμως είναι οι μνημονιακές κυβερνήσεις σας.. Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων. Που τελείωσε στις 25 Γενάρη».
«Η Ελληνική Δημοκρατία όμως δεν εκβιάζεται, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν».
«Οι βουλευτές της ΝΔ μας κατηγορούν ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουν κωλοτούμπα, αλλά και πως οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Στην ίδια ομιλία πολλές φορές, στην ίδια παράγραφο. Τι ισχύει τελικά;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
«Ο κ. Σαμαράς μας ξαναπρόσφερε στην ομιλία του το ζεσταμένο φαγητό του success story. Περίμενα από τον κ. Σαμαρά να κάνει αυτοκριτική, αλλά αυτό δεν έγινε. Η Ελλάδα βρήκε έναν απρόσμενο φίλο, τον Καγκελάριος της Αυστρίας, ο οποίος είπε ότι θα υποστηρίξει τις θέσεις μας στην Μέρκλελ. Ο Σαμαράς αύριο τι θα υποστηρίξει; Την παράταση του μνημονίου ή τη συμφωνία νέου προγράμματος;», πρόσθεσε.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Και να ξεκαθαρίσω ότι οι η υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δεν συνιστούν κανενός είδους μονομερή ενέργεια».
«Θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας και ρώτησε απευθυνόμενος προς τον Αντώνη Σαμαρά: «Θα τα στηρίξετε;»
«Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα αφορά στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και τη διευκόλυνση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Το δεύτερο θα αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», πρόσθεσε.
«Η υλοποίηση του προγράμματός μας έχει προβλεφθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και δεν σχετίζεται με ανάγκη για νέο δανεισμό», ξεκαθάρισε.
«Θα ακολουθήσουν μέτρα για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, του κράτους και για την προστασία των εργαζομένων. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν στις προτάσεις μας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Είμαστε αισιόδοξοι και με το νου και με τη βούλησή μας. Γιατί οι προτάσεις μας είναι εκείνες που μπορούν να βάλουν τέλος στον παραλογισμό».
«Δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιδιώκουν τον εξευτελισμό της Ελλάδας. Το 1953 η ΕΕ επέλεξε το δρόμο της αμοιβαιότητας για χάρη της Γερμανίας. Καλούμε την Ευρώπη να κάνει το ίδιο και σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Μαζί με το λαό, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και μόνο υπέρ αυτού θα τις ασκήσουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Όμως αύριο στο Eurogrοup, μαζί με τον Γιάννη Βαρουφάκη θα βρίσκονται 10 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες», τόνισε ο πρωθυπουργός, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών της συμπολίτευσης.
«Αύριο στο Εurogroup θα βρίσκονται οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι 2,5 εκατομμύρια φτωχοί, οι 300.000 νέοι που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό».
«Αυτοί είναι που μας τραβάνε από το μανίκι και μας ζητάνε, απαιτούνε να μη γυρίσουμε πίσω με το κεφάλι σκυμμένο. Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Πρέπει να το καταλάβουν ότι την 25η Γενάρη δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος. Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας», ανέφερε.
«Σε αυτή την κρίση η μικρή Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο. Υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων και της υποτέλειας».
«Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης, κάνουν τεράστιο λάθος. Όσοι επενδύουν σε αποτυχία της Ελλάδας, εθελοτυφλούν. Η αποτυχία της κυβέρνησης ανοίγει το δρόμο στους εχθρούς της δημοκρατίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τις επόμενες ημέρες, θα κριθεί εάν η Ευρώπη θα διατηρήσει τη συνοχή της και θα αλλάξει. Η μικρή Ελλάδα υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία. Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες παίζουν με τη φωτιά, το διχασμό και την αποσταθεροποίηση, ενισχύοντας τον ευρωσκεπτικισμό», υποστήριξε με νόημα.
«Προειδοποιούμε τη Γερμανία πως ηγέτιδες δυνάμεις αποκτούν την δύναμή τους με την αλληλεγγύη και την πειθώ, όχι με την εξόντωση», είπε, στέλνοντας σαφές μήνυμα ενόψει του αυριανού (11/02/2015) Eurogroup.
«Σε λίγες μόνο μέρες καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της μικρής Ελλάδας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά σε παγκόσμιο ζήτημα. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες διεξάγεται η διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2009 και μετά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε:
«Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από την ίδια την αποτυχία του και φυσικά από τη ψήφο του λαού μας. Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη δανειακή σύμβαση. Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία να περάσουν στα χέρια των συμφερόντων των λίγων. Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη. Και η στήριξη δόθηκε για να επιστρέφεται πάλι πίσω στους δανειστές. Για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις».
«Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό. Καταστροφικούς για την οικονομία. Διαπραγματευόμαστε για το κρίσιμο θέμα του χρέους. Τους όρους δηλαδή και τις διαδικασίες αποπληρωμής του χρέους. Το ζήτημα του χρέους δεν είναι ένα τεχνικό αλλά ένα πολιτικό πρόβλημα. Η απομείωση του χρέους είναι μια πολιτική απόφαση και μόνο. Όσοι, λοιπόν, επιλέγουν τον δρόμο της λιτότητας, δε κάνουν τίποτα άλλο από το να ανακυκλώνουν και να γιγαντώνουν το χρέος. Τι ζητάμε λοιπόν σε αυτή τη διαπραγμάτευση; Καταρχάς ζητάμε χώρο και χρόνο. Το πρόγραμμα –γέφυρα αυτό ακριβώς είναι», ανέφερε.
Αναφορικά με τη συμφωνία– γέφυρα ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «η βραχυπρόθεσμη αυτή συμφωνία δεν θα εμπεριέχει όρους επιβολής λιτότητας. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Ούτε όμως πρόκειται για νέο δάνειο όπως διαδίδεται από ξένα ΜΜΕ, που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα».
«Ζητάμε την επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα που είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή χρήματα που μας οφείλονται. Αλήθεια η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητάει; Άκουσα χθες τον Πρόεδρο Ομπάμα να ρωτάει το ίδιο στην κ. Μέρκελ και να μη παίρνει απάντηση», πρόσθεσε.
«Τι ακριβώς προτείνουν; Να πάρουμε κι άλλα δανεικά; Να πάρουμε νέα μέτρα λιτότητας; Να αγνοήσουμε δηλαδή τόσο τον ελληνικό λαό; Μη μας επαναλαμβάνετε κι εσείς, εδώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όσα παράλογα προτείνει ο κ. Σόιμπλε. Τα ξέρουμε αυτά τα επιχειρήματα. Πείτε μας λοιπόν κάτι πιο πρωτότυπο από το ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καταστρέψει την οικονομία. Κύριε Σαμαρά, βρίσκεστε στην αντιπολίτευση, γιατί απέτυχε το πρόγραμμα που εφαρμόσατε. Κύριε Σαμαρά, η μείωση του κατώτατου μισθού αναζωογόνησε την εθνική οικονομία; Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν έχει να κάνει με το κόστος εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 θα τονώσει τη ζήτηση και την ανάπτυξη. Θα δημιουργήσει νέα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η προηγούμενη κυβέρνηση απαξίωσε τη δημόσια περιουσία. Οι ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να συνδυάζονται και με δημόσιες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου, δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα της τρόικας», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι «η τρόικα έχει τελειώσει από τις 25 Ιανουαρίου τόσο για εμάς, όσο και για τους Ευρωπαίους. Επιδιώκουμε πολιτική λύση εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων. Διεκδικούμε μία συμφωνία, όπου θα σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.. Διαφωνούμε με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τους τηρούμε».
«Δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα του περίφημου e-mail της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Διεκδικούμε την αναγκαία απομείωση του ελληνικού χρέους, που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup από το 2012, αλλά ποτέ δε διεκδικήθηκε. Η συμφωνία που προτείνουμε θα σέβεται τους κανόνες. Αλλά πάνω από όλα θα σέβεται τον ελληνικό λαό και τις επιλογές του», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνη, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Σε αυτή την εκδοχή, εμείς απλά θα εφαρμόζαμε τη λαϊκή εντολή, θα νομοθετούσαμε το πρόγραμμά μας, χωρίς να μπορεί κανείς να μας εκβιάσει».
Και πρόσθεσε: «Η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιξε στα ζάρια την Ελλάδα και επενδύει σε μια παρένθεση. Η μόνη παρένθεση όμως είναι οι μνημονιακές κυβερνήσεις σας.. Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων. Που τελείωσε στις 25 Γενάρη».
«Η Ελληνική Δημοκρατία όμως δεν εκβιάζεται, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν».
«Οι βουλευτές της ΝΔ μας κατηγορούν ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουν κωλοτούμπα, αλλά και πως οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Στην ίδια ομιλία πολλές φορές, στην ίδια παράγραφο. Τι ισχύει τελικά;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
«Ο κ. Σαμαράς μας ξαναπρόσφερε στην ομιλία του το ζεσταμένο φαγητό του success story. Περίμενα από τον κ. Σαμαρά να κάνει αυτοκριτική, αλλά αυτό δεν έγινε. Η Ελλάδα βρήκε έναν απρόσμενο φίλο, τον Καγκελάριος της Αυστρίας, ο οποίος είπε ότι θα υποστηρίξει τις θέσεις μας στην Μέρκλελ. Ο Σαμαράς αύριο τι θα υποστηρίξει; Την παράταση του μνημονίου ή τη συμφωνία νέου προγράμματος;», πρόσθεσε.
«Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Και να ξεκαθαρίσω ότι οι η υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δεν συνιστούν κανενός είδους μονομερή ενέργεια».
«Θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας και ρώτησε απευθυνόμενος προς τον Αντώνη Σαμαρά: «Θα τα στηρίξετε;»
«Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα αφορά στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και τη διευκόλυνση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Το δεύτερο θα αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», πρόσθεσε.
«Η υλοποίηση του προγράμματός μας έχει προβλεφθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και δεν σχετίζεται με ανάγκη για νέο δανεισμό», ξεκαθάρισε.
«Θα ακολουθήσουν μέτρα για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, του κράτους και για την προστασία των εργαζομένων. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν στις προτάσεις μας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Είμαστε αισιόδοξοι και με το νου και με τη βούλησή μας. Γιατί οι προτάσεις μας είναι εκείνες που μπορούν να βάλουν τέλος στον παραλογισμό».
«Δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιδιώκουν τον εξευτελισμό της Ελλάδας. Το 1953 η ΕΕ επέλεξε το δρόμο της αμοιβαιότητας για χάρη της Γερμανίας. Καλούμε την Ευρώπη να κάνει το ίδιο και σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Μαζί με το λαό, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και μόνο υπέρ αυτού θα τις ασκήσουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
newsbomb.gr/politikh/news/story/554811/koryfonetai-i-syzitisi-gia-tis-programmatikes-psifos-empistosynis-arga-to-vrady#ixzz3RNyvOqYq
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.