Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ-ΣΤΟ "ΠΑΙΧΝΙΔΙ" ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΕΙ "ΓΕΦΥΡΕΣ" ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ...





Προσωπικό παιχνίδι καταλογίζει το Μέγαρο Μαξίμου στον Βενιζέλο, καθώς “προτείνει, ουσιαστικά στον Σαμαρά να παραιτηθεί” .

Από την πλευρά της η Κυβερνηση απορρίπτει την ιδέα κυβέρνησης εθνικού σκοπού -«Είναι μια ανοησία» λένε τα “γαλάζια” στελέχη.
Καζάνι που βράζει θυμίζει λοιπόν,η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία συγκεντρώθηκαν 160 βουλευτές, δηλαδή ένας αριθμός κατώτερος των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί.
ΠΑΣΟΚ εναντίον Μαξίμου
Βουλευτές του κόμματος δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και δεν διστάζουν να ρίξουν τις ευθύνες στον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη, στον οποίο και χρεώνουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που φέρνει πιο κοντά τις κάλπες, τη σκληρή στρατηγική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τη στάση του πρωθυπουργού να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς προσπάθειες συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Βουλευτές του κόμματος τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι κάλπες να πάνε πίσω, προς το τέλος της άνοιξης ή το φθινόπωρο.
Πυρά κατά Βορίδη, Λαζαρίδη, Αδωνη
Μάλιστα, στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον Μάκη Βορίδη, αλλά και στον Άδωνη Γεωργιάδη ρίχνουν τις ευθύνες για την πόλωση που υπήρξε τις τελευταίες μέρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι αυτό το κλίμα φόβου που καλλιεργήθηκε οδήγησε στο απογοητευτικό -όπως λένε- αποτέλεσμα.
Μάλιστα, εκτιμούν πως αν τη διαχείριση της κατάστασης είχαν αναλάβει διαφορετικά πρόσωπα από το πρωθυπουργικό γραφείο, τότε ίσως η κατάσταση να ήταν σήμερα διαφορετική για την κυβέρνηση. Σε συζητήσεις που γίνονται εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, σημειώνουν ότι ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να συμφωνήσει ακόμη και στην αντικατάσταση του Σταύρου Δήμα, αλλά ακόμα και να αποχωρήσει ο ίδιος για να βγει τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σημειώνουν ότι το πρόσωπο του Προέδρου δεν έχει σημασία και μπορεί να προέρχεται και από την Αριστερά. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις συνεννόησης και αν δεν ανταποκριθεί ο Αλέξης Τσίπρας τότε θα έχει ο ίδιος την ευθύνη για όπου οδηγηθεί η κατάσταση.
«Ας μαζέψει ο Σαμαράς τους δικούς του»
Επίσης, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι οι 4 από τους 5 ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον κ. Δήμα προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ενώ και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Βενιζέλο. «Ας μαζέψει και ο κ. Σαμαράς τους δικούς του, αφού δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον κ. Μελά», σημειώνουν με νόημα από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Σηφουνάκης: Δεν ψηφίζω για Πρόεδρο αν δεν λάβουν πρωτοβουλίες Σαμαράς-Βενιζέλος
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης θέτει τους δικούς του όρους για να ψηφίσει Σταύρο Δήμα στις δύο επόμενες ψηφοφορίες. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι Σαμαράς-Βενιζέλος έχουν υποχρέωση να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα συναίνεσης, ενώ καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου για να συμφωνήσουν σε εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και να ορίσουν ημερομηνία εκλογών εντός του 2015.
Δείτε αναλύτικά τις δηλώσεις του Σηφουνάκη εδώ
Γιατί λέει «όχι» σε πρωτοβουλίες ο Σαμαράς
Tο πρωθυπουργικό επιτελείο, ουσιαστικά, αποκλείει να εμφανιστεί ο κ. Σαμαράς ως επισπεύδων μια συμβιβαστική λύση. «Ακόμη κι αν αποδεχόμασταν εκλογές σε ορίζοντα κάποιων μηνών, θα ερχόταν κάποιος να ζητήσει αυτές να γίνουν νωρίτερα και ένας τρίτος να διεκδικήσει και ένα γεφύρι έξω από το σπίτι του…», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού και κόβει κάθε σενάριο κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν έξαλλοι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως αναφέρουν, παίζει ένα «προεκλογικό παραμύθι που δεν πείθει κανέναν». «Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικού σκοπού, όπως έγινε με τον Παπαδήμο. Τότε η αντιπολίτευση, δηλαδή η ΝΔ, συμφωνούσε. Σήμερα, αντιπολίτευση είναι ο Τσίπρας που αρνείται κάθε συναίνεση», σχολιάζουν.
Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι θα ήταν λάθος του Αντώνη Σαμαρά να ορίσει από τώρα ημερομηνία εκλογών, όπως ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί αυτό θα συνιστούσε, επί της ουσίας, διεύρυνση της προεκλογικής περιόδου.
«Τα κάνει για τον Γιώργο Παπανδρέου»
Αυτό που εξαγριώνει το Μέγαρο Μαξίμου εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η υποψία ότι η πρότασή του για «πρωτοβουλίες» απευθύνεται κυρίως στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρουν, ξέρει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ξέρει ότι έτσι «θα γλιτώσει το Συνέδριο» και ξέρει, τέλος, ότι το πιθανότερο είναι να μην προλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου να προκαλέσει διάσπαση με νέο κόμμα.
«Βρήκε, λοιπόν, ένα προεκλογικό αφήγημα να δείξει ότι είναι υπέρ της συναίνεσης και της άρσης του αδιεξόδου, για να έχει κάτι να λέει στις εκλογές» αναφέρουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, τα οποία δεν κρύβουν την οργή τους για την τακτική που ακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Τώρα απαιτούνται καθαρές λύσεις. Την εθνική συναίνεση την προσπαθεί η ΝΔ εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, απέρριψε κάθε σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άλλα τέτοια που ακούγονται. Υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία βάζουν οι βουλευτές. Όταν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο και συγκροτημένο, μπορούμε να το συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε μία συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα».
Η πρόταση του κ. Βενιζέλου είναι η εξής:
  • Να υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.
  • Να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.
  • Να αξιοποιηθεί η δίμηνη παράταση για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση (τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος και συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή).
  • Να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
  • Να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για τον χρόνο των εκλογών όταν ολοκληρωθεί με ασφάλεια το πλαίσιο αυτό για τη χώρα.
  • Να παραιτηθεί ο Σαμαράς και να γίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο Σταύρος Δήμας.
Την πρόταση αυτή αναμένεται να επαναλάβει ο κ. Βενιζέλος με κάθε ευκαιρία, ίσως και στη σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της παράταξης, που θα εξετάσει τα νέα πολιτικά δεδομένα.


Μέγαρο Μαξίμου: Ή Πρόεδρος Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου ή πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου


Καθαρές λύσεις προκρίνει το Μέγαρο Μαξίμου και το δίλημμα πλέον μετά την ψυχρολουσία της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι:  ή στις 29 Δεκεμβρίου κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ο Σταύρος Δήμας ή η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές με ταχύτατες διαδικασίες στις 25 Ιανουαρίου.
Οι 160 θετικοί ψήφοι που έλαβε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα αιφνιδίασαν το Μέγαρο Μαξίμου που ανέμενε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο, ώστε να δημιουργηθεί δυναμική για τον κοινό υποψήφιο της Ν.Δ. και του ΠαΣοΚ.
Το χθεσινό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας όμως ήταν κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης, κεντρικά στελέχη της οποίας ακόμα και μια ώρα πριν από την ψηφοφορία εκτιμούσαν ότι οι θετικές ψήφοι θα ήταν 164.
Για μια ακόμη φορά έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις, καθώς τα στελέχη που είχαν επιφορτιστεί από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν είχαν πλήρη εικόνα του παρασκηνίου, ενώ ήταν εμφανής η έλλειψη στρατηγικής, αφού έγιναν ερασιτεχνικοί χειρισμοί σε πολλά επίπεδα.
Από την αρχική βεβαιότητα του Πρωθυπουργού ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας φθάσαμε χθες βράδυ, μετά την ψηφοφορία, στο σημείο ο κ. Σαμαράς να ευελπιστεί ότι θα εκλεγεί ο κ. Δήμος στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η δήλωση αυτή σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας που ήταν κατώτερο των αρχικών προσδοκιών, αναδεικνύει τον προβληματισμό που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος των 180 ψήφων και να εκλεγεί ο κ. Δήμας, απαιτούνται και με βάσει τα νέα δεδομένα, πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας. Ποιές μπορεί να είναι αυτές; Ουδείς ακόμα είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς, καθώς ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμα αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.
Οι όποιες πάντως πολιτικές πρωτοβουλίες του αναμένεται να αναληφθούν μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας, ενώ στο ενδιάμεσο θα επιχειρηθεί από κυβερνητικά στελέχη ουσιαστική και πιο αποτελεσματική προσέγγιση με τους βουλευτές που είναι στη δεξαμενή των υποψηφίων να ψηφίσουν, έστω και την ύστατη στιγμή τον υποψήφιο της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.
Για να αλλάξει όμως στάση κάποιος βουλευτής που στην πρώτη ψηφοφορία δεν ψήφισε τον κ.Δήμα θα πρέπει να αλλάξει το πολιτικό πλαίσιο, διότι δεν είναι το ζήτημα ο υποψήφιος πρόεδρος, για τον οποίο υπάρχει θετική εικόνα. Αυτό είναι και το παράδοξο: υπάρχει θετική άποψη για τον κ. Δήμα, ακόμα και από αυτούς που αντιπολιτεύονται τη ΝΔ, αλλά δεν τον ψηφίζουν.
Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει το κλίμα; Όπως παραδέχονται και πολλά κορυφαία στελέχη της ΝΔ οι βουλευτές για να αλλάξουν στάση σε 12 μέρες πρέπει να έχουν πειστικά επιχειρήματα και να μπορούν να τεκμηριώσουν πολιτικά την ενδεχόμενη θετική ψήφο τους. Δεν αρκεί η στρατηγική του φόβου, η οποία υπέστη και εκ των έσω σημαντικό πλήγμα, ούτε είναι ελκυστικό το επιχείρημα πως θα γίνουν εκλογές, ίσως κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα μπει σε περιπέτειες.
Στο τραπέζι έχει τεθεί από ορισμένες πλευρές το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, την οποία όμως αρνείται ο Πρωθυπουργός, ο οποίος λογικά, από τη δική του πλευρά, τη θεωρεί υπονομευτική και εκτός πλαισίου. «Είναι αντισυνταγματική αυτή η πρόταση και πάει απέναντι στην αρχή της δεδηλωμένης» λέγανε χθες βράδυ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. 
Παράλληλα αρνούνταν κατηγορηματικά και τη συζήτηση να οριστεί ημερομηνία εκλογών νωρίτερα από τα τέλη του 2015, διότι η χώρα θα έμπαινε σε περίοδο μακράς προεκλογικής περίοδου που θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα, εν μέσω και της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Κάποιοι άλλοι θέτουν το ζήτημα αλλαγής υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία, ένα σενάριο που ούτε αυτό  συζητάνε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όμως για να αρθεί το αδιέξοδο και για να επέλθει “συμβιβασμός”,σύμφωνα με καθεστωτικά μέσα, πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις και να δοθούν πολιτικά «ανταλλάγματα» σε βουλευτές για να ψηφίσουν θετικά. «Χρόνος υπάρχει» λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ και υποστηρίζουν ότι εάν πραγματικά το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κάνει την υπέρβαση και να δοθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα -εκτός αν επιθυμεί πρόωρες εκλογές-  οφείλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες. Εξάλλου στην πολιτική δεν υπάρχουν σταθερές και όλα μπορεί να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη, εάν αυτές οι αλλαγές κινούνται στη βάση της γνωστής μακιαβελικής ρήσης «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Χθες βράδυ μια μικρή ομάδα βουλευτών της ΝΔ με μακρά πολιτική διαδρομή, οι οποίοι όμως δεν συμμετέχουν στη σημερινή γαλάζια ηγετική ομάδα, βρέθηκε και συζήτησε επί μακρόν τις πολιτικές εξελίξεις και συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από τον Πρωθυπουργό. Εξάλλου το 160 από το 180 απέχει πολύ και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν οι 20 βουλευτές.
 Και αυτό διότι δεν αρκούν να συνταχθούν με τον κυβερνητικό υποψήφιο οι ανεξάρτητοι βουλευτές (δεν ψηφίζουν όλοι τον κ. Δήμα ) αλλά πρέπει οπωσδήποτε να “σπάσουν” οι ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ (μέχρι στιγμής δύςκολο) ή τουλάχιστον η μια, σχεδόν στο συνόλου της.
Πάντως η αίσθηση που υπάρχει στην ΚΟ της ΝΔ και σε τμήμα του υπουργικού συμβουλίου είναι ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, αν και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν, χωρίς πειστικά επιχειρήματα προσώρας, ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι οι βουλευτές θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο μιας περιπέτειας για τη χώρα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
http://www.makeleio.gr/?p=234300


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com