Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Το σχέδιο αλλαγής κλίματος μέσω ομολόγων και Χ.Α. μελετά η κυβέρνηση – Ο ρόλος της ΕΚΤ και οι 3 κίνδυνοι κατάρρευσης του σχεδίου ...



Το σχέδιο της κυβέρνησης ποντάρει στην αλλαγή κλίματος στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα ώστε να καταδείξει ότι οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα.... 
 Οι αγορές αποδοκίμασαν την Ελλάδα, τα σχέδια πρόωρης εξόδου από τα μνημόνια οδηγώντας το 10ετές ομόλογο έως το 9,3% με τρέχουσα απόδοση 8% και το ελληνικό χρηματιστήριο έως τις 852 μονάδες στις 15 Οκτωβρίου του 2014 και τρέχουσα απόδοση 950 μονάδες.
Οι αγορές που λειτουργούν ως προεξοφλητικός μηχανισμός αποδοκίμασαν την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να υλοποιήσουν το σχέδιο μετάβασης από το μνημόνιο….
 στην προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή αν δεν έχουν συμμάχους τις αγορές.
Η κυβέρνηση στοχεύει στο Eurogroup στις 6 Δεκεμβρίου του 2014 όπου θα παρθεί και η απόφαση μετάβασης στην προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή να περάσει ένα μήνυμα ασφάλειας στις αγορές.
Στήριγμα στην κυβέρνηση θα παρέχει η ΕΚΤ που ίσως ανακοινώσει νωρίτερα του αναμενόμενου πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές ομολόγων βραχυχρόνιας διάρκειας αρχικώς έως 400 δισεκ. εκτιμά η BNP Paribas.
Ωστόσο ένα τέτοιο πρόγραμμα θα έχει περιορισμένο όφελος στην Ελλάδα γιατί η Ελλάδα έχει ελάχιστα μεσοβραχυχρόνια ομόλογα.
Όμως θα είναι μια μεγάλη και σίγουρα θετική είδηση για τις ευρωπαϊκές αγορές επιδρώντας θετικά και στην Ελλάδα.
Στήριγμα υπό όρους θα μπορούσαν να παράσχουν και οι οίκοι αξιολόγησης.
Στις 21 Νοεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί η αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα και στις 28 Νοεμβρίου η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's.
Με βάση διαρροές εδώ και καιρό σχεδιαζόταν ένας νέος γύρος αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Fitch με στόχο την κλίμακα Β+ δηλαδή μια βαθμίδα υψηλότερα από την τρέχουσα βαθμολογία Β....αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο λόγω του πολιτικού ρίσκου.
Όμως ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Caa1 στην χαμηλότερη βαθμολογία μεταξύ των κυριότερων οίκων αξιολόγησης.
Με βάση ενδείξεις η Moody’s σχεδίαζε με αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος στην κλίμακα Β3 από Caa1.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τελικώς αναβαθμιστεί η Ελλάδα από την Moody’s η οποία υπολείπεται κατά 2 βαθμίδες έναντι της Standard and Poor’s και Fitch.
Αν…αν όλα εξελιχθούν ομαλά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 6% από 8% την τρέχουσα περίοδο, το spread να υποχωρήσει στις 500 από 705 μονάδες βάσης, το 5ετές ομόλογο από 6,9% στο 5% και το 3ετές από 6,8% στο 4%.
Η Ελλάδα σε αυτό το θετικό σενάριο θα επανερχόταν στις αγορές και θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα εκ νέου στηρίζοντας περαιτέρω την προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή.
Με χρηματιστηριακούς όρους αν όλα αυτά συνδυάζονταν και εξελίσσονταν θετικά.....θα μπορούσαν να οδηγήσουν το χρηματιστήριο από τις 950 μονάδες στις 1200 μονάδες σενάριο που προφανώς θα αναιρούσε οριστικά το σενάριο καταστροφής που θέλει 600 με 550 μονάδες την αγορά και νέο fair value 750 με 850 μονάδες....για το ορατό μέλλον.
Το σχέδιο της κυβέρνησης ποντάρει στην αλλαγή κλίματος στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα ώστε να καταδείξει ότι οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα και επανέρχονται εκ νέου η τάξη και η ισορροπία που είχε επιτευχθεί πριν μήνες.

Οι τρεις κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση το σχέδιο αλλαγής κλίματος στην ελληνική αγορά

Ενώ η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αλλάξει το κλίμα στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα, καλείται να αντιμετωπίσει 3 σοβαρότατους κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση το σχέδιο....
1)Οι όροι της χρηματοδοτικής συνδρομής δεν μπορεί να είναι ελαστικοί όπως επικοινωνιακά προβάλλει η κυβέρνηση.
Πως μπορεί οι όροι να είναι ελαστικοί όταν η νέα πιστωτική γραμμή θα χρησιμοποιήσει τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ δηλαδή τα κεφάλαια που δόθηκαν με βάση το μνημόνιο;
Βασική προϋπόθεση είναι βεβαίως να συμφωνήσει και η ΕΚΤ τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ ότι θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς για τους οποίους προορίζονται.
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να ασκήσει μεγάλες πολιτικές πιέσεις στην Ελλάδα.
2)Στο ζήτημα του χρέους είναι ξεκάθαρο ότι άπαξ και το θέμα της χρηματοδοτικής συνδρομής θα επιλυθεί τον Δεκέμβριο στο Eurogroup (στις 8 Δεκεμβρίου) είναι αδύνατο παραμονές πολιτικών εξελίξεων η ΕΕ να αποφασίσει να καταθέσει πρόταση ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος.
Ήδη στην Ευρώπη....αφήνουν να εννοηθεί ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει μελέη για το αν και κατά πόσο είναι βιώσιμο το χρέος και εν συνεχεία να παρθούν αποφάσεις.
Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο για τους επόμενους 3-4 μήνες να παρθούν αποφάσεις για το χρέος εξέλιξη πολύ αρνητική για την κυβέρνηση.
3)Όσο πλησιάζουμε στον Φεβρουάριο του 2015 θα οξύνεται η πολιτική ένταση και ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα είναι το πολιτικό τοπίο έως τότε.
Μπορεί να είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα με πολιτικούς όρους που αυτό σημαίνει ότι θα έχουν αποτύχει τα σχέδια για πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και ανόδου του χρηματιστηρίου.
Έτσι λοιπόν αντί το χρηματιστήριο να είναι στις 1200 μονάδες που είναι ο ιδεατός στόχος να βρίσκεται στις 750 μονάδες στο κάτω εύρος του fair value της αγοράς με βάση το πολιτικό ρίσκο.
Αυτό είναι το σχέδιο και αυτοί οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτυχία το σχέδιο...για την Ελλάδα με όρους αγοράς.

www.bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com