Tα θέματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης περιγράφηκαν στην επιτροπή που ήρθε από την Φινλανδία.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΕΟΤΔΘ) στις 14 Οκτωβρίου 2014 έκανε επίσκεψη εργασίας στην Θεσσαλονίκη. Eπιτροπή της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΕΟΤΔΘ Χαλίτ Χαμπίπογλου και τον διευθυντή της ΕΟΤΔΘ Κ. Ενγκίν Σογιλμάζ, από τον πρόεδρο του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και από τον Αλή Αλή Ρεμζίογλου-μέλος της Ομάδας Διεθνών Εργασιών του DEB, συναντήθηκε με εκπροσώπους της σουηδικής μειονότητας της Φινλανδίας, που βρίσκονται στην Ελλάδα για επίσκεψη εργασίας σχετική με τις μειονότητες.
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει την πολιτική του ¨άλλου¨ απέναντι στην μειονότητα
Στην συνάντηση που έγινε με την επιτροπή των Σουηδών που ζούνε στην Φινλανδία και είχε επικεφαλής της τον Γιόχαν Χάγκμαν ( μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος επικοινωνίας στην Γενική Διεύθυνση Μεταφράσεων της Ε.Ε.) και περιλάμβανε ακόμη 7 άτομα (μέλη της σουηδικής βουλής στην Φινλανδία ¨Φόλκτινγκετ¨ και δημοσιογράφοι), περιγράφηκαν με λεπτομέρειες θέματα σχετικά με την εκπαίδευση και την θρησκευτική αυτονομία της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, όπως και θέματα της επικαιρότητας.
Στην συνάντηση αναφέρθηκε πως παρά το ότι το 1923 με την συνθήκη ειρήνης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και της δόθηκε εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία, με αρχή το 1967 η Ελλάδα με διάφορους νόμους και μέτρα στην ουσία κατήργησε την αυτόνομη δομή της μειονότητας και ως παράδειγμα για αυτό αναφέρθηκε ο ¨νόμος των 240 ιμάμηδων¨, με τον οποίο διορίζονται θρησκευτικοί λειτουργοί σε τζαμιά και δημόσια σχολεία στην δυτική Θράκη.
Στην συνάντηση σχετικά με την πολιτική εκπροσώπηση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης αναφέρθηκε πως με νόμο του 1990 επιβλήθηκε πλαφόν 3% όχι μόνο για τα κόμματα αλλά και για τους ανεξάρτητους υποψηφίους, κάτι που έκανε αδύνατη την εκπροσώπηση της μειονότητας στην ελληνική βουλή καθώς αυτή αποτελεί το 1,5% του πληθυσμού της Ελλάδας. Επίσης ότι το κόμμα DEB που ιδρύθηκε το 1990, που μετείχε με ενθουσιασμό και για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές της 25/5/2014, παρά το ότι βγήκε πρώτο κόμμα σε Ροδόπη και Ξάνθη, πάλι δεν μπόρεσε να στείλει κανέναν μειονοτικό εκπρόσωπο στο ευρωκοινοβούλιο, λόγω του πλαφόν του 3% που ισχύει και για τις ευρωεκλογές.
Στην συνάντηση λέχθηκε προς την φινλανδική επιτροπή ότι στα θεμέλια των θεμάτων της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και των διακρίσεων που υφίσταται, βρίσκεται η αντίληψη του ¨άλλου¨ και της ¨εσωτερικής απειλής¨ με την οποία η Ελλάδα βλέπει την μειονότητα και σημειώθηκε ότι για την επίλυση των θεμάτων αυτών θα βοηθούσε ιδιαίτερα ένας απευθείας καλόβουλος και εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την μειονότητα, σχετικά με το στάτους και τα αναγνωρισμένα από συνθήκες δικαιώματα της μειονότητας.
Ιστοσελίδα της ABTTF
http://tourkikanea.gr/2014/10/abttf-52/#more-48013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.