Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ...




-Τα 240 εκατ. ευρώ θα αγγίξουν οι απώλειες από το ρωσικό «μπλόκο» -«Πάγωσαν» οι φορτώσεις οπωροκηπευτικών – Κίνδυνος να σαπίσουν τα προϊόντα
Έντονη ανησυχία και «παγωμάρα» επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στην εισαγωγή προϊόντων από χώρες της ΕΕ.

Η ανησυχία στον αγροτικό κόσμο και στους εξαγωγείς είναι μεγάλη καθώς δεν πείθουν οι καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης που «πληρώνει» το τίμημα της ταύτισης με τις απόψεις της ΕΕ.
Αγρότες επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει εξειδίκευση σε ορισμένα προϊόντα τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος χιλιάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων να σαπίσουν στις αποθήκες.
Η αντιπολίτευση εξαπολύει βολές κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς και τις ολιγωρίες της στην υπόθεση.
Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, καθώς η Μόσχα θα εξειδικεύσει τα μέτρα περιορισμού των εισαγωγών της ανά χώρα, ως αντίμετρο στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της με αφορμή την Ουκρανία.
Ωστόσο, δημοσίευμα του Reuters εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα έχει απώλειες ύψους 238 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 140 εκατ. περίπου αφορούν μεταποιημένα και νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα, ενώ ακολουθούν οι εξαγωγές ιχθυηρών, κρέατος και παρασκευασμάτων, γαλακτοκομικών κ.ά.
Το 41,5% των εξαγωγών στη Ρωσία είναι αγροτικά προϊόντα
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία ανέρχονται σε 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία απορροφά το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.
Παιδικές τροφές και αλκοολούχα -συμπεριλαμβανομένου του κρασιού- εξαιρούνται από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, που αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση. Επίσης, από την απαγόρευση για εξαγώμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, εξαιρούνται κατά πάσα πιθανότητα το λάδι και τις ελιές.
«Πάγωσαν» ήδη οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών, οι τιμές πώλησης να ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης και οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποί τους.
Σε αναμονή των εξελίξεων, στη Μόσχα βρίσκονται ήδη αντιπροσωπείες παραγωγών χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητήσουν με τη ρωσική κυβέρνηση την αναπλήρωση των ποσοτήτων φρούτων, που δεν θα εισάγονται πια από τα κράτη-μέλη της Ένωσης, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς.
Όπως αναφέρουν εξαγωγείς και παραγωγοί, αν τελικά το εμπάργκο ισχύσει, οι Βρυξέλλες θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ από και προς την Ασία.























































newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com