Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ...



Ανοίγει τα χαρτιά της παραίτησής του ο Φωτής Ξύδας.

«Ο Βογιατζής δρα εναντίον Αθανασίου».

Τη «συμμαχία δυνάμεων» που δρουν εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, υπέδειξε ως υπαίτια για την παραίτησή του από επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ο Φωτής Ξύδας, φωτογραφίζοντας το βουλευτή Λέσβου τής Ν.Δ., Παύλο Βογιατζή, ως πρωταγωνιστή.
Η απάντηση του κ. Ξύδα προέκυψε από την ερώτηση του «Ε» για τη σύνδεση της παραίτησής του με τις καταγγελίες στις οποίες προέβη χτες εναντίον του κ. Βογιατζή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο». Ο κ. Ξύδας ήταν κατηγορηματικός: «Δε θα γίνω εγώ άλλοθι τέτοιων συμμαχιών».

Έξω απ’ τα δόντια μίλησε χτες ο κ. Ξύδας, δίνοντας απαντήσεις σε σχέση με τα σενάρια που κυκλοφορούσαν περί παραίτησής του.
Οι λόγοι που επικαλέστηκε, δηλαδή η στήριξη του περιβάλλοντος Βογιατζή στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο Γαληνού, που οδήγησε κατά τη γνώμη του και στην ήττα του συνδυασμού, αλλά και η σύγκριση των αποτελεσμάτων της δικής του παράταξης με αυτών της Χριστιάνας Καλογήρου στις περιφερειακές εκλογές, επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.
Παράλληλα, κατέστη σαφές το γεγονός πως πέραν των εξηγήσεων που θέλησε να δώσει στους ψηφοφόρους ο Φωτής Ξύδας, απάντησε επί της ουσίας και στον Παύλο Βογιατζή για τις δηλώσεις του στο «Ε» ότι ο κ. Ξύδας με την παραίτησή του «αποδείχτηκε ακατάλληλος για τη θέση».

Το παρασκήνιο
Ο κ. Ξύδας επεσήμανε αρχικά ότι η απουσία του από την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου και η αναγκαιότητα που αισθανόταν απέναντι στον κόσμο να εξηγήσει τους λόγους που κάποιοι τον εμφανίζουν να αποποιείται των ευθυνών του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης και να εγκαταλείπει το συνδυασμό, οδήγησαν στη συνέντευξη Τύπου. «Είμαι άνθρωπος που δειλιάζει μπροστά στα δύσκολα; Αυτή την εντύπωση έδωσα στα 36 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας μου;»
Ο κ. Ξύδας επέλεξε να απαντήσει, παραθέτοντας το ιστορικό, αλλά και το παρασκήνιο της υποψηφιότητάς του, αποδεικνύοντας ότι αποτέλεσε επιλογή του ίδιου του υπουργού.

Ο Φ.Ξύδας, χθές, στη διάρκεια της συνέντευξής του
«Όπως γνωρίζετε, δεν ήμουν ποτέ στέλεχος ή μέλος κόμματος. Γι’ αυτό και αυτοπροσδιοριζόμουν ως αδέσμευτος. Και βεβαίως δεν ξύπνησα ένα πρωί αποφασίζοντας ότι είμαι ο κατάλληλος για την καθημαγμένη Λέσβο.
Ενώ απείχα τελείως από τα πολιτικά δρώμενα, εκλήθην ένα απόγευμα σε μια πολυάριθμη συνάντηση στελεχών της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ., όπου ο παρευρισκόμενος συμπατριώτης, συμμαθητής, συμφοιτητής μου, υπουργός, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος, με παρακάλεσε να ηγηθώ των προσπαθειών για τη Δημαρχία της Λέσβου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μέχρι τούδε πείρα και επιτυχημένη πορεία μου στο Διπλωματικό Σώμα με καθιστούσαν το καταλληλότερο πρόσωπο ώστε αφενός “να μην πέσει ο Δήμος στα χέρια του γενικού γραμματέα του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αφετέρου να μη διαταραχθεί η ομαλή πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών μπορούσαν να εκληφθούν από την αντιπολίτευση ως αποδοκιμασία της κυβερνήσεως»!

Επιλογή Αθανασίου, πρωθυπουργού και ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Ξύδας ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος επανέλαβε τα επιχειρήματα του κ. Αθανασίου και «τον παρακάλεσε, χάριν και της παλαιάς τους γνωριμίας όταν διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, να δεχτεί την πρόταση».
Ο κ. Ξύδας αντέτεινε ότι θα πρέπει να υπάρχει στήριξη και από το ΠΑΣΟΚ και άμεσα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το βουλευτή Νίκο Σηφουνάκη, «βεβαιώνοντάς του ότι ο αρχηγός και σύσσωμο το κόμμα θεωρούν την περίπτωση της υποψηφιότητάς του ως την πλέον ενδεδειγμένη, η οποία θα έχει την αμέριστη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξύδας προσέθεσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι όταν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα θέτουν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη ενός ευγενούς στόχου, ήταν πολύ δύσκολο να αποποιηθώ των ευθυνών μου και να αρνηθώ να προσφέρω τις όποιες δυνάμεις μου για το καλό του τόπου».

Καρφιά για τη Ν.Δ.
Για αφελή εντύπωση από πλευράς του έκανε λόγο ο κ. Ξύδας, που επεσήμανε ότι θεωρούσε βέβαιη τη στήριξη από όλα τα στελέχη τής ΝΟΔΕ, της ΟΝΝΕΔ, ενώ και ότι ο ίδιος υπουργός προσπαθούσε να τον πείσει γι’ αυτό. «Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι μηχανορραφίες, οι αθέμιτες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, οι προσωπικές διαμάχες, τα αντικρουόμενα συμφέροντα, τα στυγνά πολιτικά παιχνίδια, έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα.
Η απόφαση του λαού της Λέσβου είναι σεβαστή. Διάλεξε για νέα δημοτική αρχή το συνδυασμό του κ. Γαληνού, με την υποστήριξη όλων των πολιτευτών και πρωτοκλασάτων στελεχών τής Ν.Δ., πλην Αθανασίου και Παπαγιαννίδη», δήλωσε, και σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του ψηφοδελτίου της κ. Καλογήρου, διερωτήθηκε: «Άραγε, χάρη στην προσωπική της ακτινοβολία συγκέντρωσε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από αυτό του κόμματος στο οποίο ανήκει;»

Άγρια επίθεση κατά Βογιατζή
«Δεν αντιπολιτεύομαι για τα μάτια τον κ. Γαληνό και τους επιγόνους του Βουνάτσου, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πώς λαμβάνονται αποφάσεις και σε ποια εξαργύρωση γραμματίων αποσκοπούν. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η δική μου παρουσία δεν επρόκειτο να προσφέρει κάτι το ουσιαστικό, αλλά τουναντίον θα προσέφερε άλλοθι στην αποτυχημένη πορεία της δημοτικής αρχής Γαληνού», κατέληξε μεταξύ άλλων.
Σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Βογιατζή στο «Ε» ότι δεν ήταν κατάλληλος υποψήφιος, ο κ. Ξύδας αναφέρει, χαρακτηρίζοντάς τον «επαγγελματία πολιτικό -αφού δεν έχει κάνει τίποτε άλλο στη ζωή του»: «Η πορεία του με όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες και τα σκάνδαλα που τον ακολουθούν, δεν τον καθιστούν ικανό να κρίνει κανέναν. Οφείλει πριν από όλα, να λογοδοτήσει.
Η βουλευτική ιδιότητα δεν είναι κολυμβήθρα τού Σιλωάμ. Αλλά και αν δε με θεωρούσε κατάλληλο, γιατί με διαβεβαίωνε ενώπιον μαρτύρων ότι θα ενετάσσετο στο συνδυασμό μου;»
Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για προδοσία, ότι «την πολιτική κατεργαριά συνόδευσε και η υπαναχώρηση στα οικονομικά θέματα», επισημαίνοντας ότι είχε τη διαβεβαίωση ότι τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας θα καλύπτονταν από πηγές με τις οποίες είχε σχέση το κόμμα τής Ν.Δ..
Ερωτηθείς από το «Ε» ο κ. Ξύδας για το πώς συνδέει τις καταγγελίες του για τον κ. Βογιατζή με την παραίτησή του, εκείνος φωτογραφίζοντας τον Παύλο Βογιατζή και το Χαράλαμπο Αθανασίου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε, επικρατεί μια συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που προσπαθεί να φέρει δυσκολίες και εμπόδια σε άλλο πολιτικό πρόσωπο. Και δεν πρόκειται εγώ να είμαι άλλοθι αυτής της συμμαχίας».
Σε ό,τι αφορά στο ρόλο της αντιπολίτευσης, τόνισε: «Όπως και στη δημοτική αρχή Βουνάτσου, η πλειοψηφία επιβαλλόταν στη μειοψηφία, κι επειδή πολλά στελέχη της είναι με τον κ. Γαληνό, θα γίνουν τα ίδια πράγματα· δε θεωρώ ότι έχει σημασία ή ότι μπορεί να κάνει κάτι, κάποια αλλαγή η αντιπολίτευση».
Κλείνοντας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ελπίζω να σας βλέπω καθαρά στα μάτια πλέον και σε λίγο καιρό να μην πω “πού ‘σαι, καημένε Βουνάτσο”».

Σ.Σ.ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ.
Φ.ΞΥΔΑΣ-τ.ΠΡΕΣΒΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ.
Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
Π. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ -ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ.
Φ. ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ-τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ.
Σ. ΓΑΛΗΝΟΣ-ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ τ.Γ.Γ. ΑΝ.ΕΛ.




http://www.emprosnet.gr/article/62972-o-vogiatzis-dra-enantion-athanasioy


 Εξηγήσεις Φ. Ξύδα περί παραίτησης - Πρώτο Θέμα27 Αυγούστου 2014
Δριμύ κατηγορώ εναντίον στελεχών της ΝΔ και ιδιαιτέρως κατά Π. Βογιατζή που θεωρεί ότι τον υπονόμευσε παρά τις διαβεβαιώσεις του για στήριξη και την πρόθεσή του να ενταχθεί στο συνδυασμό του.

Ευθείες βολές και δριμύτατες κατηγορίες κατά του Παύλου Βογιατζή και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε χθες ο Φωτής Ξύδας, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητος Συνδυασμός για τη Λέσβο», ο οποίος σε συνέντευξη τύπου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί από την παράταξή του και να μην συμμετέχει στην ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής. 
«Δεν θα συνεχίσω την εμπλοκή μου στον κύκλο της συνδιαλλαγής και των πολιτικών εμπαιγμών»
«Δεν θα συνεχίσω την εμπλοκή μου στον κύκλο της συνδιαλλαγής και των πολιτικών εμπαιγμών»

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 
Ο Φ. Ξύδας, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο παρασκήνιο της υποψηφιότητάς του και σε όσα ακολούθησαν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τού ζήτησε τηλεφωνικά να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Λέσβου, ενώ λίγα λεπτά αργότερα και ο Ν. Σηφουνάκης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε ότι θα τον στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις. 
«Ενώ απείχα τελείως από τα πολιτικά δρώμενα, εκλήθην ένα απόγευμα σε μία πολυάριθμη συνάντηση των στελεχών της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ, όπου ο παρευρισκόμενος συμπατριώτης, συμμαθητής και συμφοιτητής μου, Υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου μιλώντας εκ μέρους του κόμματος, με παρακάλεσε να ηγηθώ των προσπαθειών για τη Δημαρχία της Λέσβου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μέχρι τούδε πείρα και επιτυχημένη πορεία μου στο διπλωματικό σώμα, με καθιστούσαν το καταλληλότερο πρόσωπο ώστε «αφενός να μην πέσει ο Δήμος στα χέρια του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αφετέρου να μην διαταραχθεί η ομαλή πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών μπορούσαν να εκληφθούν από την αντιπολίτευση ως αποδοκιμασία της Κυβερνήσεως!»
Εις επίρρωση των επιχειρημάτων του, ο Χ. Αθανασίου με συνέδεσε τηλεφωνικώς με τον κ. Πρωθυπουργό (απ ό,τι μου είπαν οι συνομιλητές μου διέκοψε προς στιγμήν τη συνάντησή του με την Τρόικα για να μου μιλήσει) και ο οποίος επανέλαβε τα επιχειρήματα του κ. Αθανασίου και με παρακάλεσε, χάριν και της παλαιάς μας γνωριμίας όταν διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, να δεχθώ την πρόταση. Στην τιμητική αυτή πρόταση, γιατί δεν είναι λίγο να στο ζητήσει ο Πρωθυπουργός της χώρας, αντέτεινα ότι μόνη υποστήριξη της Ν.Δ. δεν έφθανε για να υπάρχουν δυνατότητες επιτυχίας. Τότε ο Α. Σαμαράς με διαβεβαίωσε ότι ήταν εξασφαλισμένη και η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, αμέσως μετά μου τηλεφώνησε ο Ν. Σηφουνάκης βεβαιώνοντάς με ότι ο αρχηγός και σύσσωμο το κόμμα του θεωρούν την περίπτωση της υποψηφιότητάς μου ως την πλέον ενδεδειγμένη, η οποία θα έχει την αμέριστη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ». 
Όπως τόνισε ο Φ. Ξύδας, είχε την αφελή εντύπωση πως εφόσον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην υποψηφιότητά του, τότε ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι βέβαιο ότι θα εργαστεί υπέρ του συνδυασμού και της υποψηφιότητας. «Δυστυχώς, οι μόνοι που με στήριξαν ουσιαστικά, ήταν ο Υπουργός Χ. Αθανασίου και ο Δ. Παπαγιαννίδης». 

ΑΛΛΟΘΙ 
Ακολούθως, αναφερόμενος στο σκεπτικό που τον οδήγησε στην παραίτηση, τόνισε ότι θεωρεί πως η παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε να προσφέρει τίποτα απολύτως στο Δήμο Λέσβου, παρά μόνο άλλοθι στη Δημοτική Αρχή Γαληνού, που ο ίδιος την θεωρεί κατάλοιπο της Δημοτικής Αρχής Βουνάτσου. 
«Έπρεπε, λοιπόν, να καταλήξω, μετά τις ύπουλες και μεθοδευμένες συναλλαγές που έγιναν πίσω από την πλάτη μου και τον εμπαιγμό που ενδημεί όπως φαίνεται σε αυτούς τους χώρους, να ηγούμαι μιας αντιπολίτευσης, που εκ των πραγμάτων θα είναι αποκλεισμένη από κάθε ουσιαστική απόφαση. Γιατί δεν σας το κρύβω, ότι θεωρώ τη νέα Δημοτική Αρχή ως κατάλοιπο της εποχής Βουνάτσου, αφού πρόσωπα και νοοτροπίες παραμένουν τα ίδια. Δεν εγκατέλειψα τον αγώνα, όπως δεν τον εγκατέλειψα χρόνια τώρα. Είμαι, όμως, απόλυτα πεπεισμένος ότι η δική μου παρουσία δεν επρόκειτο να προσφέρει κάτι το ουσιαστικό, αλλά τουναντίον, θα προσέφερε άλλοθι στην αποτυχημένη πορεία της Δημοτικής Αρχής Γαληνού, όπως προδικάζω εγώ, με το επιχείρημα ότι «είχαμε και πρόσωπα με κύρος να μας ελέγχουν». Να με συγχωρήσουν όσοι με ψήφισαν για Δήμαρχο, αλλά δεν ήταν δυνατόν να αντιπολιτεύομαι για τα μάτια το Σ. Γαληνό και τους επιγόνους του Βουνάτσου, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πώς λαμβάνονται αποφάσεις και σε ποια εξαργύρωση γραμματίων αποβλέπουν». 

ΜΕ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ 
Ο Φ. Ξύδας δεν έκρυψε την πικρία του για τη στάση που τήρησε ο Παύλος Βογιατζής, ο οποίος, όπως είπε, αρχικά του είχε υποσχεθεί ότι θα τον στηρίξει, μπαίνοντας ακόμη και υποψήφιος στο συνδυασμό του, ενώ στην πραγματικότητα υπονόμευσε με κάθε τρόπο την προσπάθειά του.
«Η πορεία του με όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες και τα σκάνδαλα που τον ακολουθούν δεν τον καθιστούν ικανό να κρίνει κανέναν. 
Οφείλει πριν απ όλα να λογοδοτήσει. Η βουλευτική ιδιότητα δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Αλλά και αν ακόμα δεν με θεωρούσε κατάλληλο, γιατί με διαβεβαίωνε, ενώπιον μαρτύρων φυσικά, ότι θα ενετάσσετο στο συνδυασμό μου, αφού μετά από ερώτημα που υπέβαλλε σε υπηρεσία της Βουλής τον είχαν ενημερώσει ότι είχε κάθε δικαίωμα προς τούτο;
Και όπως είχε πει ένας γνωστός σε όλους σήμερα συμπαίκτης μας στην ομάδα πόλο του Ν.Ο.Μ απ' όλους τους συμπαίκτες, οι δύο που μετά βίας τέλειωσαν το Γυμνάσιο, είναι σήμερα Νομάρχες και Βουλευτές .
Να με συγχωρούν οι φίλοι και οι υποστηρικτές μου, αλλά δεν θα συνεχίσω την εμπλοκή μου σε αυτόν τον κύκλο της συνδιαλλαγής και των πολιτικών εμπαιγμών. Όλα έχουν τα όριά τους». 
Αναφερόμενος ο Φ. Ξύδας στο θέμα της οικονομικής στήριξης που του είχε υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία, επισήμανε ότι ο ίδιος από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καλύψει την προεκλογική εκστρατεία και τα έξοδα που συνεπάγονται αυτής.

ΟΦΕΙΛΕΣ
«Έλαβα διαβεβαιώσεις και ελάμβανα μέχρι πρόσφατα, ότι εγώ δεν έχω καμία ευθύνη και ότι το οικονομικό θέμα θα εκαλύπτετο από πηγές, με τις οποίες είχε σχέση το κόμμα της Ν.Δ.
Εκτός, όμως, από μικρές εισφορές προσωπικών μου φίλων, με τις οποίες καλύφθηκαν στοιχειώδεις ανάγκες, είναι γνωστό ότι σήμερα εξακολουθούν να οφείλονται ποσά, μικρά ή μεγάλα, στα Μέσα Ενημέρωσης». 
Μ.Χ. 












http://www.dimokratis.gr/index.php?id=33257&view_option=subject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com