Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει ρίξει κατά πολύ τους τόνους και τις αναφορές γύρω από τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Γνωρίζουν καλά ότι το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασαν στον κόσμο είχε βγει από το δικό τους συρτάρι, την ώρα που οι ευρωπαίοι έστελναν μαζικά μηνύματα ότι το θέμα του χρέους θα καθυστερήσει. Κοινώς, έβαλαν τον πήχη πολύ ψηλά και τώρα είναι σχεδόν αδύνατον να τον περάσουν από πάνω...
Ένας βασικός λόγος είναι ότι η νέα Κομισιόν - μετά τη διανομή των χαρτοφυλακίων στους επιτρόπους - θα μπορεί να λάβει αποφάσεις το Νοέμβριο του 2014. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι συζητήσεις μπορεί να ξεκινήσουν διστακτικά στα μέσα του φθινοπώρου, αλλά στην ουσία οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του έτους, στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Το σίγουρο είναι ότι η όποια απόφαση θα υλοποιηθεί το 2015, καθώς οι διαδικασίες δεν θα είναι εύκολες, μιας και μιλάμε για χρέος. Με άλλα λόγια, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν χρόνο να πείσουν τα κοινοβούλιά τους και τους πολίτες τους, τους λόγους που η Ελλάδα χρειάζεται νέα παρέμβαση στο χρέος της.
Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να αποσπάσει τουλάχιστον μια νέα δήλωση στήριξης – δέσμευσης για την άμεση έναρξη των συνομιλιών για το χρέος. Αυτή τη δήλωση θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει πολιτικά στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Ένας δεύτερος λόγος, είναι ότι για να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Πρέπει δηλαδή, να δείξει ότι ο προϋπολογισμός της χώρας έχει σταματήσει να παράγει πραγματικά ελλείμματα, μακριά από λογιστικές αλχημείες και τερτίπια.
Πως όμως θα γίνει αυτό, αν τα έσοδα πέσουν έξω, ή ακόμα και αν πιαστούν οι στόχοι, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο εκτοξεύονται μήνα με το μήνα; Μόνο τον Ιούλιο τα «φέσια» προς το δημόσιο ήταν 1,28 δις ευρώ, που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει.
Την ίδια ώρα, θα πρέπει να έρθει και ένα νομοσχέδιο – «φωτιά» που λέγεται ασφαλιστικό. Η «καυτή» πατάτα σιγοβράζει χρόνια ολόκληρα, ωστόσο μετά το κούρεμα των ομολόγων που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και το ξέσπασμα της κρίσης, δημιουργήθηκε ένα εκρηκτικό μείγμα.
Πώς συνδέεται το ασφαλιστικό με το χρέος; Πολύ απλά, το μεγαλύτερο «βάρος» του προϋπολογισμού είναι τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάθε χρόνο απορροφούν το σύνολο της χρηματοδότησης από το κράτος και αναζητούν νέα κεφάλαια, τα οποία όμως αφαιρούνται από άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.
Αν δεν έρθει νέο ασφαλιστικό, που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων, για να μην δημιουργούν τα ασφαλιστικά ταμεία νέα ελλείμματα, η τρόικα δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για καμία διευθέτηση του χρέους.
Όλα αυτά, δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα λόγω και του πολιτικού κόστους.
Ένας τρίτος παράγοντας είναι τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, τα οποία θα δείξουν αν οι τράπεζες χρειαστούν και νέα κεφάλαια.
Πρακτικά λοιπόν, τα δύσκολα θα μετατεθούν για μετά το πολιτικό «αγκάθι» που λέγεται εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με αυτό τον τρόπο, οι δανειστές θα έχουν διασφαλίσει και κάτι ακόμα: την πολιτική σταθερότητα για την οποία «κόπτονται» συνεχώς.
newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.