Σε ένα ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης μας οδηγούν, οι σκληρές απαιτήσεις των τροϊκανών και οι αποφάσεις μιας κυβέρνησης που δεν φαίνεται διατεθειμένη να διατηρήσει τις εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών. Καθώς οδηγούμαστε στο εργασιακό μεσαίωνα, όλοι οι εταίροι πιέζουν προς το Μέγα-ταμείο. Τα υπέρογκα χρέη και η αμφισβητήσιμη βιωσιμότητα μερικών ταμείων γέρνουν την πλάστιγγα προς τα δεξιά. Το παράδειγμα της επικουρικής ασφάλισης που οδηγεί όλα τα ταμεία σε ένα. Η αρχή έγινε με τη δημιουργία του Ενιαίου ταμείου για τις επικουρικές συντάξεις. Που δείχνει το δρόμο και για τα ταμεία κύριας ασφάλισης.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το άρθρο 221, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης(ΕΤΕΑ), θα ενταχθούν εκτός από τα ταμεία των μισθωτών και τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων, ακόμη και κλάδοι που δεν είναι υποχρεωτικής ασφάλισης. Αυτή η συγχώνευση θα ικανοποιήσει τους τροικανούς, αλλά και τους εσωτερικούς διαχειριστές- χαράκτες δημοσιονομικής πολιτικής.
Από τη συγχώνευση δεν θα υπάρξει μόνο «εξοικονόμηση» πόρων από τη συστέγαση των γραφείων, αλλά και από τις χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, αφού άμεσα δημιουργείται πλεονάζον προσωπικό. Δηλαδή οι πρώτες-πρώτες επιπτώσεις είναι μείωση στα δημόσια έξοδα και ανεργία για το λαό. Θα δώσει την ευκαιρία για οικονομίες κλίμακας που θα εξοικονομήσουν πόρους. Θα δοθεί και η ευκαιρία για επανασχεδιασμό ενός βαθιά ελαττωματικού συστήματος.
Σε δεύτερη φάση, οι μελλοντικές μειώσεις και ο έλεγχος των ταμείων (ή του ενός πια) θα γίνει εύκολη υπόθεση. Αν παραδείγματος χάρη, αποφασιστεί μία νέα μείωση στις συντάξεις, δεν θα χρειάζεται αυτή η χρονοβόρα περίοδος, διαπραγμάτευσης με το κάθε ταμείο ξεχωριστά και την κάμψη των αντιστάσεων των πολλών διαφορετικών διοικήσεων των ταμείων. Ένα ταμείο, μία διοίκηση και μία μείωση, σε όλους τους ασφαλισμένους.
Επίσημα, το επιστημονικό άλλοθι του εγχειρήματος θα στηριχτεί στην έκθεση που ετοιμάζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Μία έκθεση που γίνεται, κατά παραγγελία της κυβέρνησης.
Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι, υπάρχουν ταμεία στη χώρα μας που δεν τα πάνε καθόλου καλά και η βιωσιμότητα τους είναι στα όρια όπως η περίπτωση του ΟΑΕΕ. Τα υψηλότερα ποσά οφειλών δεν βρίσκεται το ΙΚΑ αλλά ο ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου τα χρέη προς όλα τα ταμεία ξεπερνούν τα 18 διw Ευρώ. Οι οφειλές προς ΟΑΕΕ έφθασαν 9,1 δις ,προς ΙΚΑ 8,5 δις και προς ΟΓΑ 349 εκατ. ευρώ. Αλλά στον αντίποδα πολλά είναι τα υγιή ταμεία που τα πάνε μία χαρά μόνα τους και δεν ζήτησαν ποτέ να ενταχθούν σε κάποιο ενιαίο φορέα.
Βασικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το σύστημα «ΑΤΛΑΣ». Μέσω του «ΑΤΛΑΣ» θα δημιουργηθεί για κάθε έναν ασφαλισμένο το προσωπικό «ασφαλιστικό βιογραφικό». Στη συνέχεια το Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων θα στελεχωθεί με υπαλλήλους από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό του κάθε ασφαλισμένου Μετά το 2017 εκτιμάται ότι η απονομή συντάξεων θα είναι θέμα ημερών. Αν και ακούγεται πολύ καλή προοπτική, ερώτημα είναι ποιο θα είναι το ύψος των συντάξεων το 2017. Όλες οι προετοιμασίες των υπουργείων Εργασίας και οικονομικών, δείχνουν ένα σαφή προσανατολισμό σε ένα κοινό ταμείο ασφάλισης για όλους.
http://www.kontranews.gr/oikonomia/item/14783-ola-ta-tameia-se-ena
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.