Σφοδρές είναι οι ενέργειες, μα και οι πιέσεις της αλβανικής κυβέρνησης, για να εγκριθεί από τη Βουλή το υπ. αρ. 6 σχέδιο (εγκριμένο απ’ αυτήν) της Διοικητικής Διαίρεσης της χώρας. Μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις τόσο των Χιμαριωτών, όσο και των κοινοτήτων, που προσπαθούν να τους ξεκόψουν από τον ενιαίο δήμο ελληνικής καταγωγής δημοτών, μα και όλων των βορειοηπειρωτικών Φορέων, η Κυβέρνηση Ράμα, με πρωτοστάτη τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κινεί θεούς και δαίμονες, για να βγει νικητής.
Χαρακτηρίζει την εσωτερική διαμάχη, που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και διαμαρτυρηθέντων, ως μια προσωπική υπόθεση και κατεβάζει στο Νότο όλο το βαρύ πυροβολικό. Όχι ως ίσους προς ίσους για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, αλλά ως διευθύνων, επικριτές και ρυθμιστές των συναντήσεων των βορειοηπειρωτικών Φορέων. Την θέση στην εξέδρα ζήτησε ο ανθέλληνας βουλευτής Κ. Κοκδήμα στη συνάντηση με τα επαρχιακά συμβούλια στην πόλη των Αγ. Σαράντα κι όταν του το αρνήθηκαν και του είπαν να καθίσει στην αίθουσα, όπως όλοι, αρνήθηκε και έφυγε οργισμένος. Μπράβο στα παιδιά που του έδειξαν τη θέση του.
Σε λίγο έπεσε το πρώτο κουδούνι. Οργισμένος ο πρωθυπουργός απειλεί και διατάζει να «σκορπιστούν και να εξαφανιστούν» από την αίθουσα. Άκουσον, άκουσον! Ο Ράμα απαγορεύει τώρα και τις ελεύθερες συνελεύσεις και διαμαρτυρίες. Αυτά, άραγε, έπεσαν στ’ αυτιά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών που «έγινε λινιά», για να κερδίσει η Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε. Ένωση χώρας, χωρίς καμία δέσμευση;
Στη συνάντηση των Σωπικιωτών, που αντιδρούν να πάνε με τον δήμο των Τσάμηδων, άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, ο Ρούτσι, έκανε την εμφάνισή του. Αμ, τι άλλο. Να τους πιέσει, να τους φοβερίσει και να τους αποστομώσει.
Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης, έφερε κι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Ανεξαρτήτως κομμάτων, ιδεολογιών, τοποθετήσεων, οι Βορειοηπειρώτες δείχνουν, για πρώτη φορά, ενωμένοι και αποφασισμένοι να παν μέχρι τέλος την δίκαια απαίτησή τους.
Εκείνοι, όμως, που έχουν το μεγάλο βάρος και υπευθυνότητα μπροστά στους ομογενείς τους, Βορειοηπειρώτες, είναι οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Είναι δεδομένη η στάση των βουλευτών Ντούλε, Τάβου και Μάρτου, γιατί εναντιώθηκαν ανοιχτά. Ποια, όμως, η στάση των τριών άλλων: Δεν ακούσαμε καμιά δήλωση, ούτε τοποθέτηση του κ. Αγγελή, με καταγωγή από τη Γέρμα των Αγ. Σαράντα και βουλευτής της Δρόπολης. Η κ. Τζουβάνη (Παπαθανάση) δήλωσε πως εκπροσωπεί και τους Αλβανούς πολίτες. Πολύ σωστά, ποιος της είπε να μην του εκπροσωπήσει; Αλλά, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια παραβίαση. Με μια καταπάτηση των δικαιωμάτων των ελληνικής καταγωγής πολιτών, δικαιώματα για τα οποία ο θείος της, Φίλιππος Παπαθανάσης, πέθανε στις αλβανικές φυλακές. Η κ. Χύση τι στάση θα κρατήσει;
Πέντε αλβανικής καταγωγής βουλευτές, ανταρτοποιήθηκαν, δημιουργώντας μια μεγάλη ρωγμή στον κυβερνητικό συνασπισμό. Θα καταψηφίσουν το ανορθόδοξοσχέδιο του «αλβανικού Καλλικράτη». Δημοκράτες και σοσιαλιστές ενώθηκαν κατά της ένωσης του Ορικούμ με την Αυλώνα. Οι αντιδράσεις και οι φωνές έντονες σε πολλά μέρη της χώρας. Αυτοί που δεν κούγονται είναι μόνον οι Τσάμηδες. Μάλιστα κοκορεύονται με το κατόρθωμά τους.
Αυτό που ρωτιόμαστε και περιμένουμε όλοι μας είναι το γεγονός: Ποια θα είναι η αντίδραση και η τελική πράξη των ελληνικής καταγωγής βουλευτών;
Τώρα τους χρειάζεται η ομογένεια, η φυλή μας, ιδιαίτερα η Πατρίδα η Βόρεια Ήπειρος. Στις 31 Ιουλίου, γιατί η πρώτη Αυγούστου θα είναι αργά.
ΣΦΕΒΑ, sfeva.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.