Ο πρώην πλέον γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος είχε πάντα ιδιαίτερη σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κι αν και δεν κατάφερε ο ίδιος να γίνει αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων όπως επιθυμούσε υπήρξε "πολιτικός ΟΥΚας" της κυβέρνησης.
Ο Τάκης Μπαλτάκος συγγραφέας ιστορικών βιβλίων για τους Σπαρτιάτες και διαπρεπής δικηγόρος με πελάτες πολύ μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες ήθελε να γίνει αξιωματικός. Το πρόβλημα με την όρασή του -πρόσφατα έβγαλε τα γυαλιά με επέμβαση- δεν του το επέτρεψε. Ο Μπαλτάκος υπηρέτησε την θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό και κλήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του να κάνει -έχοντας ήδη το πτυχίο της νομικής- μια έρευνα για παράπτωμα βατραχανθρώπων της ΜΥΚ, οι οποίοι και είχαν …ενοχλήσει κάποιες νοσηλεύτριες. Αυτή η έρευνα τον “έδεσε” για πάντα την ΜΥΚ ,της οποίας επί της ουσίας ήταν επίτιμο μέλος και έχαιρε μεγάλου σεβασμού.
Από την πλευρά του ο ίδιος όποτε μπορούσε βοηθούσε με τον τρόπο του. Η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, υποθέσεις των οποίων χειρίστηκε δώρισαν στην ΜΥΚ ένα σκάφος.
Από την ΜΥΚ προέκυψε και η καλή σχέση που είχε με τον Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη , όταν ο τελευταίος ήταν διοικητής της ΜΥΚ. Μια σχέση που πολλοί έλεγαν ότι θα “έσπρωχνε” τον Α/ΓΕΝ στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις όπως όλοι ξέρουμε.
Ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ο κ. Μπαλτάκος δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον του για τις Ένοπλες Δυνάμεις όπως τουλάχιστον εκείνος το εννοούσε. Ήταν πολύ συχνή η παρουσία του σε επιδόσεις ξιφών σε στρατιωτικές σχολές ,κάτι που προκαλούσε αρνητικά σχόλια. Συχνή η παρουσία του και στις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ακόμη και δίπλα στον πρωθυπουργό.
Στο πνεύμα Μπαλτάκου κινήθηκαν και οι ΕΔ όταν βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και για τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά όχι μόνο γι΄αυτό όπως προέκυψε από τις φωτογραφίες. Στο πνεύμα του ήταν και η επιλογή να εμπλακούν αλεξιπτωτιστές αλλά και άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού στο κυνήγι αλβανών δραπετών στα βουνά της Θεσπρωτίας.
Με το Λιμενικό υπήρχε άλλο “δέσιμο” αφού ο υιός Μπαλτάκου υπηρετεί στην ΜΥΑ ως αξιωματικός, έχοντας πρόσφατα περάσει το σχολείο των ΟΥΚ. Στο Λιμενικό βρέθηκε μέσω δικαστικής απόφασης αφού στις εξετάσεις που είχε δώσει στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων οι διορθωτές δεν πέρασαν σ΄ ένα μάθημα τον νεαρό Μπαλτάκο ,έγινε αναβαθμολόγηση και τελικά εισήχθη μέσω δικαστικής απόφασης. Αυτά έχουν γραφτεί .
Υπόθεση Φαραντάτου
Ως δικηγόρος ο Τάκης Μπαλτάκος είχε πελάτες πολύ μεγάλα ονόματα. Χαρακτηριστικό του; Δεν επιθυμούσε και δεν επεδίωξε ποτέ την δημοσιότητα. Ακόμη κι όταν ήταν νομικός σύμβουλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός προσπαθούσε να μην πολυβγαίνει μπροστά. Το μικρόβιο της πολιτικής το είχε από παλιά βέβαια. Από τότε που είχε συναντηθεί με τον Κώστα Καραμανλή στο νομικό γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη . Κάθονταν για αρκετούς μήνες σε απέναντι γραφεία έχοντας ως κοινά ενδιαφέροντα πολιτική ,νομικά αλλά και τον Παναθηναϊκό.
Λέγεται ότι όταν αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά με την πολιτική ο Μπαλτάκος, ο Καραμανλής ήταν εκείνος που τον “συμβούλευσε” να πάρει τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης. Έτσι κι έγινε.
Ο Μπαλτάκος είχε από την προεκλογική περίοδο ακόμη ρόλο στην διαχείριση της “λαίλαπας” της Χρυσής Αυγής. Όταν προέκυψε το θέμα του Εύελπι Φαραντάτου , με τους χουντικούς ύμνους μέσα στη Σχολή Ευελπίδων κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου, ο Μπαλτάκος ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να “εκτονωθεί” το θέμα όσο πιο ανώδυνα γινόταν. Και ήταν η πρώτη φορά που το όνομά του βγήκε “μπροστά” για να φανεί ότι “το περιβάλλον Σαμαρά ενδιαφέρθηκε για το ζήτημα”. Ζήτημα που ενδιέφερε ψηφοφόρους της ΝΔ οι οποίοι ήδη φλέρταραν με την οργάνωση - κόμμα.
Επί υπουργίας Πάνου Παναγιωτόπουλου ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά έχει ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΥΠΕΘΑ και πολλοι υποστήριζαν ότι επί της ουσίας “ασκούσε διοίκηση”. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει αρχίσει ήδη να ανησυχεί ιδιαίτερα για την δημοσκοπική αύξηση της Χρυσής Αυγής.
Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι διανύει μια περίοδο στην οποία δίνει κάθε μέρα εξετάσεις “εθνικοφροσύνης”. Ο Μπαλτάκος έχει σε κάποιες περιπτώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο σ΄ αυτές. Η προσπάθεια επαναφοράς του γένους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, εντασσόταν σ΄ αυτή τη προσπάθεια να σταματήσουν οι διαρροές ψηφοφόρων προς την Χρυσή Αυγή. Η προσπάθεια αποτυγχάνει και στοχοποιεί τον Μπαλτάκο. Είναι η πρώτη σοβαρή αναμέτρησή του με τον Βενιζέλο.
Και όσο κι αν τώρα πολλοί μπορεί να μην το παραδέχονται καποιοι από την κυβέρνηση είχαν εμπιστευθεί στον Τάκη Μπαλτάκο την προσπάθεια να “ελέγξει το θέμα”. Η σύλληψη του αδελφού Κασιδιάρη στη Θεσσαλονίκη όταν τράβηξε όπλο, αντιμετωπίζεται με “διακριτικότητα” από την κυβέρνηση. Για να μην μιλήσουμε για τα Γενικά Επιτελεία, οπου δεν απαντούσαν καν στους δημοσιογράφους για την ποινή που επιβλήθηκε στον αδελφό Κασιδιάρη!
Το γραφείο Μπαλτάκου στη Βουλή είναι “μεσοτοιχία” με τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Και οι επαφές του γραμματέα της κυβέρνησης με τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και τον Νίκο Παππά όλο και συχνότερες. Επί της ουσίας και ίσως χωρίς να το θέλει και να το κατανοεί ο Μπαλτάκος γίνεται “γέφυρα” της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή. Πολλοί τον κατηγορούν για κάποια γεύματα με τον Νίκο Παππά.
Όταν έγινε η αποτρόπαιη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη, ο Μπαλτάκος εκφράζει τις αντιρρήσεις τους για την επιχείρηση ξηλώματος της οργάνωσης με αστυνομικά και δικαστικά μέτρα. Θεωρούσε ότι η δολοφονία από μόνη της θα αποδομούσε την οργάνωση. Οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Δένδιας και Αθανασίου είχαν άλλη άποψη και πίστευαν ότι τα στοιχεία που είχαν ήταν αρκετά για να “δέσουν” τις κατηγορίες και να οδηγήσουν στην φυλακή τους πρωταγωνιστές χρυσαυγίτες. Οι διαφορετικές απόψεις προκαλούν ένταση και οι κατηγορίες κατά Μπαλτάκου ότι “γέρνει” πια προς την Χρυσή Αυγή αρχίζουν να ακούγονται. Εκείνος επιμένει ότι εκφράζει τη νομική του άποψη και τίποτα παραπάνω αλλά είναι πλέον σαφές ότι από “άνθρωπος ειδικών αποστολών” της κυβέρνησης αρχίζει να γίνεται “μαύρο πρόβατο”. Η πιο …βαρειά κατηγορία που του …απαγγέλουν οι πολέμιοί του ; “Προετοιμάζει επιστροφή του Καραμανλή”! Ταυτόχρονα έχει βάλει απέναντί του έναν ακόμη εχθρό: Τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Το βράδυ που θα αποφασιζόταν η προφυλάκιση ή μη του Νίκου Μιχαλολιάκου , ο Μπαλτάκος δειπνεί σε εστιατόριο στην περιοχή του Χίλτον. Τυχαία βρίσκεται εκεί και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Όταν το κινητό του Μπαλτάκου χτυπά σηκώνεται από το τραπέζι για να μιλήσει χωρίς να τον ακούν . Περνώντας μπροστά από το τραπέζι του αντιπροέδρου , ο Βενιζέλος με …περιπαικτικό ύφος λέει αρκετά δυνατά ώστε να ακουστεί: “Κανονίζεις να βγουν και οι υπόλοιποι”; Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις μη προφυλάκισης για τον Κασιδιάρη κι άλλους κατηγορούμενος χρυσαυγίτες. Η “μπηχτή” Βενιζέλου έδειχνε ότι πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι ο Μπαλτάκος ήταν υπεύθυνος για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Εκείνος επέμεινε ότι τα στοιχεία ήταν αδύναμα.
Επί υπουργίας Αβραμόπουλου ο Μπαλτάκος δεν είχε την ίδια άνεση επαφών με το ΥΠΕΘΑ. Ο Αβραμόπουλος τον είχε ενημερώσει ότι δεν είναι σωστό να επικοινωνεί απ΄ ευθείας με Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων και εκείνος το είχε σεβαστεί. Στις τελευταίες κρίσεις Αρχηγών δεν επιχείρησε να επέμβει στις αποφάσεις κυρίως για να μην δημιουργήσει πρόβλημα ,ειδικά στον Α/ΓΕΝ με τον οποίο όπως προαναφέραμε υπήρχε πολύχρονη σχέση.
Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν ο Μπαλτάκος λειτούργησε όπως λειτούργησε αναλαμβάνοντας προσωπικές πρωτοβουλίες ή αν οι επαφές που έκανε με την Χρυσή Αυγή ήταν εις γνώση της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου. Προς το παρόν άπαντες τον κατηγορούν για το πρώτο.
onalert.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.