«Τα παιδιά στο σχολείο μου ζωγράφιζαν κάθε μέρα την ελληνική σημαία, αλλά οι στρατιώτες την έσβηναν. Έτσι, τη χάραξαν πάνω στον πίνακα και υπάρχει μέχρι σήμερα… Εκεί, στο Ριζοκάρπαθο ζουν ακόμη 300 άνθρωποι…»
Με συγκλονιστική απλότητα στο λόγο, βλέμμα υγρό από δάκρυα και φωνή τρεμάμενη από τη συγκίνηση, η Δασκάλα του Γένους, η δασκάλα των εγκλωβισμένων μαθητών της Καρπασίας, Ελένη Φωκά απευθύνθηκε στους δεκάδες μαθητές που με αμέριστη προσήλωση την άκουγαν να περιγράφει εμπειρίες που χάραξαν τη ζωή της και την ιστορία της Κύπρου.
Η κ. Ελένη Φωκά έκανε τη μεγάλη τιμή στο δήμο Νεάπολης-Συκεών στην περιοχή Θεσσαλονίκης να παραστεί σε μια σεμνή εκδήλωση που οργανώθηκε με αφορμή την επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων την 1η Απριλίου 1955, με τη συνεργασία του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.
«Ζητώ την αγάπη σας για τον άνθρωπο…»
Μέλος πολύτεκνης οικογένειας με εννέα παιδιά, αφιέρωσε όλη της τη ζωή σ’ ένα ύψιστο παιδαγωγικό έργο. Αντιμετωπίζοντας μόνο με τη δύναμη του νου και της ψυχής της τα όπλα των εισβολέων, εποίκων, στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων, γαλούχησε γενιές, αντιστάθηκε, πίστεψε στην απελευθέρωση της Κύπρου και πιστεύει ακόμη.
«Όσα κι αν πεις, ό,τι κι αν πεις για την Κατοχή είναι λίγα. Η Κατοχή δεν περιγράφεται. Ό,τι ζούσαμε εκεί ήταν απίστευτο, ήταν απάνθρωπο…», ανέφερε η Δασκάλα του Γένους, την ίδια ώρα που οι παριστάμενοι παρακολουθούσαν στην οθόνη εικόνες θλίψης, θανάτου και αγωνίας για τους χιλιάδες νεκρούς, τους εκατοντάδες αγνοούμενους, τα ορφανά παιδιά, τα κατεστραμμένα σχολεία και σπίτια, τις εκκλησίες και τους τάφους που βεβηλώθηκαν… Φωτογραφίες που η ίδια η κυρία Φωκά μαζί με τους κατά καιρούς μαθητές της και τις οικογένειές τους συγκέντρωναν, για να αποδείξουν τις φρικαλεότητες που βίωσαν και για να μην ξεχαστούν ποτέ…
«Η ντροπή των 40 χρόνων συνεχίζεται. Προσπαθούν να τουρκέψουν την Κύπρο, όπως έκαναν με την Ίμβρο και την Τένεδο, και τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Θέλω να προβληματίσω όλους για το τι είναι η σημερινή Κατοχή και να ζητήσω από εσάς τη βοήθειά σας ώστε να απελευθερωθεί η Κύπρος μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέπει να μας βοηθήσουν. Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε», τόνισε.
Απευθυνόμενη ειδικά στους μαθητές, είπε: «Τα παιδιά έχουν μεγάλη δύναμη και μπορούν να προσφέρουν πολλά. Ζητώ την αγάπη σας για τον άνθρωπο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό, τη θρησκεία και την πατρίδα μας. Έχουμε βαθιές ρίζες ικανές να μας φωτίσουν…», με τους μαθητές και όλους τους παρευρισκόμενους να την καταχειροκροτούν όρθιοι κι η ίδια, σεμνή και ταπεινή, να μην μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της.
«Υποκλινόμαστε στο θάρρος της ψυχής της…»
«Υποκλινόμαστε στον ηρωισμό και το θάρρος της ψυχής της ζωντανής ηρωίδας από την Αγία Τριάδα, της Δασκάλας του Γένους, και της λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σήμερα στέλνουμε μήνυμα ότι τέτοια φωτεινά παραδείγματα πρέπει να είναι τα πρότυπα όλων, παιδιών και μεγάλων, για να είμαστε στο σωστό δρόμο για τα εθνικά και παγκόσμια δίκαια», είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, εκφράζοντας τα θερμότερα συναισθήματα και την υπερηφάνεια του για την κυρία Φωκά, την «ηρωική ελληνική και κυπριακή ψυχή που υπέστη τα πάνδεινα από το 1974 αλλά δεν εγκατέλειψε τα εδάφη της πατρίδας της».
Χαρακτήρισε την εκδήλωση ως απόδειξη πίστης για τον αγώνα και τη λευτεριά της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο Έλληνας έχει τρεις εθνικές επετείους -την 25η Μαρτίου 1821, την 28η Οκτωβρίου 1940 και την 1η Απριλίου 1955 ενάντια στην απάνθρωπη κατοχή των Εγγλέζων.
«Έχει ατονήσει για λόγους σκοπιμότητας και έχει παραποιηθεί η ιστορία της θηριωδίας των Εγγλέζων στην Κύπρο, γιατί τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων οδήγησαν σε 40 χρόνια Κατοχής, σ’ ένα διαρκές έγκλημα. Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει σε καθεστώς Κατοχής από μια χώρα που δεν είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ούτε αυτό, όμως, είναι ικανό για να απαιτήσουν οι μεγάλες δυνάμεις, η Ε.Ε., να απελευθερωθεί η Κύπρος», σημείωσε με έμφαση.
«Μετέτρεψε την έδρα του σχολείου σε Αγία Τράπεζα…»
«Τα νιάτα της Κύπρου δεν πτοήθηκαν και έγραψαν χρυσές σελίδα στην εποποιία 1955- ’59. Δυστυχώς, όμως, η Κύπρος του σήμερα δεν είναι ελεύθερο νησί, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Συνεχίζουμε τον αγώνα της δικαίωσης, για μια Κύπρο επανενωμένη. Η ένταση της οικονομικής κρίσης δεν θα κάμψει τη θέληση και το φρόνημά μας», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Ψευδιώτης.
Ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα, πατέρας Ελευθέριος, μετέφερε τις ευχές, την ευλογία και τα συγχαρητήρια του σεβασμιότατου. Αναφερόμενος στο έργο και την προσφορά της κυρίας Φωκά, επισήμανε ότι «δεν αγωνίστηκε για λιγότερο ωράριο ή περισσότερα λεφτά εκεί στην Αγία Τριάδα όπου βρισκόταν. Σκέπασε με τις φτερούγες της καρδιάς της τα παιδιά για να τα προστατεύει και να τα εμπνέει για τα ιερά και τα όσια του Γένους μας, δημιουργώντας ένα άλλο “Κρυφό Σχολειό”. Μετέτρεψε την έδρα του σχολείου σε Αγία Τράπεζα. Της φιλάμε το χέρι, γιατί είναι φορέας μάθησης, πίστης και αγάπης».
«Δίδασκε ψιθυριστά…»
«Κάθε χρόνο το σχολείο μας τιμά την επέτειο, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά για μια βιωματική προσέγγιση. Σήμερα φιλοξενούμε την ίδια την ιστορία», τόνισε η διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ελένη Μούζουρα.
«Σε μια σύγχρονη τουρκοκρατία έδωσε το δικό της αγώνα. Όλη η οικογένειά της υπέμεινε τα πάνδεινα, αλλά δεν κάμφθηκε για 23 ολόκληρα χρόνια το φρόνημά της. Δίδασκε ιστορία και θρησκευτικά στα ψιθυριστά για να μην την αντιληφθούν οι στρατιώτες. Εκφράζουμε βαθύ σεβασμό για την προσφορά της».
Απόλυτα ταιριαστό με την περίσταση ήταν και το αφιέρωμα «Κύπρος, ο Εθνικοαπελεθερωτικός Αγώνας και οι ιστορικές δοκιμασίες της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου, 1955-1974», που ετοίμασαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με προβολές ντοκιμαντέρ, απαγγελία ποιημάτων και ερμηνείες τραγουδιών-«σταθμών» από τα ίδια τα παιδιά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Κωνσταντίνος Σταματάρης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα εκδηλώσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών Ιωάννης Δαλάτσης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Μιχάλης Βουλγαρίδης, εκπαιδευτικοί, κ.ά.
Να προστεθεί, τέλος, ότι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου κύκλου εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την Κύπρο, είχε προηγηθεί δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως και κατάθεση στεφάνων.
(Από ενημερωτικό του Δήμου)
οναλερτ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.