Όλο το θρίλερ της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα γύρω από τα ζητήματα των νέων μέτρων και των πλειστηριασμών αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα, που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον αυτού του τόπου και δεν είναι άλλα από τις δραματικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της παιδείας και της υγείας, που τσακίζουν την κοινωνική πρόνοια και το μέλλον των παιδιών μας.
Έντονα χαρακτηριστικά αποσταθεροποίησης προσλαμβάνει το πολιτικό σκηνικό, μετά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Παρά το γεγονός ότι περίσσεψαν πάλι τα «καλά λόγια» για την προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αλλά και οι υπουργοί που μετείχαν στην ελληνική αντιπροσωπεία, πήραν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Κομισιόν. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και να τα βρουν με την Τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών, που ξαφνικά έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα με τους δανειστές.
Παράλληλα υπάρχει δυστοκία και στο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων που απέρριψε η Τρόικα και για το λόγο αυτό δεν κατατέθηκε στη Βουλή αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι η εισπραξιμότητα του θα είναι μικρότερη του στόχου που τίθεται.
Στις απαιτήσεις των δανειστών περιλαμβάνεται η συρρίκνωση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, νέες απολύσεις, ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο και έπονται και τα χειρότερα εντός του 2014, που είναι η αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού για την επόμενη διετία και το άνοιγμα του ασφαλιστικού.
Νέο Μνημόνιο το 2014 ζητά το Βερολίνο
Το Βερολίνο προκρίνει νέο μνημόνιο, που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος του 2016.
Από την αποδοχή του νέου μνημονίου, εξαρτάται και η διευθέτηση του χρέους, που δεν θα περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση κούρεμα αλλά μια μετατόπιση της αποπληρωμής ομολόγων και δανείων σε βάθος χρόνου, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων.
Το δε άνοιγμα του ασφαλιστικού συνδέεται με την υιοθέτηση του μοντέλου της Αυστραλίας, που πρότεινε ο ΟΟΣΑ προκειμένου να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις, σύμφωνα με το οποίο το ύψος της σύνταξης θα καθορίζεται από τα περιουσιακά στοιχεία του συνταξιούχου.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα και επεξεργάζονται ήδη σενάρια και τακτικές για την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση των δύσκολων αυτών αποφάσεων. Το Βερολίνο και οι δανειστές κατανοούν τις πολιτικές δυσκολίες της κυβέρνησης αλλά δεν έχουν σκοπό να την διευκολύνουν.
Προειδοποίηση Μπαρόζο: «Αν δεν τα βρείτε με την τρόικα θα διακοπεί η χρηματοδότηση».
Το μήνυμα, πίσω από τις κλειστές πόρτες, ήταν ξεκάθαρο: «Υποχωρήστε και βρείτε τα με την Τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου γιατί το πρόγραμμα θα τεθεί σε κίνδυνο, όπως και η χρηματοδότηση». Και αν η ελληνική πλευρά μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ομολόγων 1.9 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιανουάριο, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ομολόγων, ύψους 5.8 δισ., που λήγουν το Μάιο.
Μάλιστα δεν πέρασε και απαρατήρητη μία αποστροφή των δηλώσεων του κ. Μπαρόζο που είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ευθέως δηλαδή έθεσε σε αμφισβήτηση ότι υπάρχει πλεόνασμα αυτή τη στιγμή, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, και συνάρτησε την επιβεβαίωση του πλεονάσματος από την αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών. Και η αποδοχή ή μη του πλεονάσματος θα επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο από την Εurostat, η οποία θα πάρει τα στοιχεία από την ΕΛ.ΣΤΑΤ του διαβόητου κ.Γεωργίου...και ο νοών νοείτω...
Στην ελληνική πλευρά πέρασε και το μήνυμα ότι το ευρωπαϊκό ιερατείο, δηλαδή το Βερολίνο, δεν θέλει προβλήματα στο εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας που συμπίπτει και με τη διενέργεια των ευρωεκλογών. Εξ ου και η δήλωση, αμέσως μετά του κ. Σαμαρά, ότι «η Ελληνική Προεδρία δεν θα είναι μία προεδρία κρίσης αλλά μία προεδρία ευκαιριών».
Τρέμει το Μαξίμου τη στάση Καραμανλή
Με την πλάτη στον τοίχο, ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να τηρήσει σκληρή γραμμή στο εσωτερικό του κόμματος του προκειμένου να περάσει τους πλειστηριασμούς και το νέο φόρο ακινήτων, που θεωρούνται προαπαιτούμενα από την Τρόικα. Θα τα συνδέσει με την πτώση της κυβέρνησης και την χρεοκοπία της χώρας, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα διακοπεί η χρηματοδότηση, αλλά και την ευκαιρία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τις ευρωεκλογές.
Είναι επίσης βέβαιο ότι έχει αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση με μέτρα-σοκ, που έχουν ως στόχο να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.
Τέτοια μέτρα είναι ο ξαφνικός θάνατος δημοσίων οργανισμών και η σύγκρουση με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που θα οδηγήσει στη διακοπή των συμβάσεων τους. Δεν είναι τυχαία η στήριξη που προσέφερε ο κ.Σαμαράς στους κ.κ. Στουρνάρα, Γεωργιάδη και Αρβανιτόπουλο, που αυτή την περίοδο βάλλονται πανταχόθεν και υπάρχει απροθυμία στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να τους υπερασπιστούν.
Το Μαξίμου όμως παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για το συγκεκριμένο θέμα, και πολλά θα κριθούν από τις επαφές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους βουλευτές του.
Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία του Μαξίμου έχει ονοματεπώνυμο: είναι ο Κώστας Καραμανλής. Αν ο πρώην Πρωθυπουργός δηλώσει ότι δεν ψηφίζει άλλα μέτρα ή φτάσει ακόμα και στην παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα ( όπως ακούγεται), θεωρώντας αδιέξοδη την πολιτική που ακολουθείται, τότε οι εξελίξεις θα είναι τεκτονικές και καταιγιστικές.
πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.