Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ...Θ. Λιακουνάκος: Πρόσωπο-κλειδί στα «αμαρτωλά» εξοπλιστικά προγράμματα ...





Μετά την απολογία Κάντα, η υπόθεση Τσοχατζόπουλου θα πρέπει να θεωρείται η αρχή μιας σειράς από πρωτοφανείς αποκαλύψεις. Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι του μαύρου χρήματος, πρόσωπο-κλειδί αναδεικνύεται από την απολογία Κάντα ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.
Ο επιχειρηματίας φέρεται να έχει κάνει «δώρα» στον κ. Κάντα για διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα από το 1988 και μετά, σύμφωνα πάντα με την απολογία του.
Ο κ. Λιακουνάκος δεν απασχολεί πρώτη φορά ούτε τα μέσα ενημέρωσης ούτε τη δικαιοσύνη. Από τον περασμένο Ιούλιο είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση προμήθειας του συστήματος του λεγόμενου ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι δραστηριότητες του κ. Λιακουνάκου στο υπουργείο Άμυνας είχαν ήδη απασχολήσει μερίδα του Τύπου από τη δεκαετία του '80. «Σε οποιαδήποτε σύμβαση/προμήθεια του ΥΕΘΑ έχει ανάμιξη ο Λιακουνάκος υπάρχει και κάποιο πρόβλημα ή σκάνδαλο», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βασίλη Ζήση, ο οποίος αναφέρεται σε όσα έγραφε εκείνη την εποχή το περιοδικό «Αντί».
Το γαϊτανάκι της διαπλοκής ξεκινά με την πρώτη αγορά των αρμάτων Leopard και την εμφάνιση της εταιρείας ΑΧΟΝ, πρόεδρος της οποίας είναι ο Θωμάς Λιακουνάκος, στο προσκήνιο. Τη δεκαετία του '80 στο πόρισμα της ΕΔΕ που διενήργησε ύστερα από αποκαλύψεις του περιοδικού «Αντί» ο τότε αρχηγός της στρατιωτικής Δικαιοσύνης αντιστράτηγος Κ. Φωτάκης χαρακτήρισε την αγορά των Leopard «σκανδαλώδη και παράνομη» και ζήτησε να διαβιβασθεί η υπόθεση στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου. Ανταγωνιστής του Λιακουνάκου στο σκάνδαλο σε εκείνη την προμήθεια ήταν ένας άλλος έμπορος οπλών, ο Βασίλης Τσάκος, που διεκδικούσε από την KRAUSS-MAFFEI προμήθεια 10 εκ μάρκων (του 1981),πράγμα που σημαίνει ότι ανάλογη ήταν και η προμήθεια της ΑΧΟΝ. Με εντολή του τότε υπουργού Άμυνας Γιάννη Χαραλαμπόπουλου (17/12/86) το ΥΕΘΑ παρέπεμψε την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη, η οποία ως συνήθως την έβαλε τελικά στο αρχείο.
Το 1987 ο τότε υπουργός Άμυνας Γιάννης Χαραλαμπόπουλος δήλωνε ότι το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (ECCM) που είχε αγοράσει η Πολεμική Αεροπορία για 60 μαχητικά αεροσκάφη ήταν «ελαττωματικά και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας», κατά την προμήθεια τους σημειώθηκαν απαράδεκτες υπερτιμολογήσεις και ότι στην απάτη ενέχεται μια «κλειστή σπείρα αξιόπιστων προσώπων». Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Αντί» (τχ 349 της 19/7/87) τo σύστημα αγοράστηκε από την αμερικάνικη RAYTHEON, αντιπρόσωπος της οποίας είναι η ΑΧΟΝ. Μέλος της επιτροπής αγοράς της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν και ο αναφερόμενος στην απολογία Κάντα ταξίαρχος Αρκουμανέας, αργότερα στενός συνεργάτης του κ. Λιακουνάκου.
leopard
Το 1986 και ύστερα από τρεις επαναλήψεις του μειοδοτικού διαγωνισμού το ΓΕΣ έδωσε την προμήθεια 1000 σταθμών ασυρμάτου VRC-12 στην αμερικανική E-SYSTEMS, αντιπρόσωπος της οποίας ήταν η ΑΧΟΝ. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Προμηθειών του ΓΕΣ, υποστράτηγος Καραμπερίδης, που ανέθεσε την προμήθεια στην εταιρεία του κ. Λιακουνάκου προσελήφθη αργότερα στην ΑΧΟΝ. Στις 13/9/88 το 4ο Γραφείο του ΓΕΣ υπέβαλε αναφορά σύμφωνα με την οποία σε έλεγχο που έγινε στο ΚΕΠΗΥ απορρίφθηκαν ως άχρηστοι οι 432 από τους ασυρμάτους που είχε πουλήσει η ΑΧΟΝ.
Το 1988, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, η ΑΧΟΝ εκπροσώπησε στο υπουργείο Άμυνας τη γαλλική εταιρεία LCT, που πούλησε στον ελληνικό στρατό τα άχρηστα ραντάρ STENTOR.
Στο τέλος του ίδιου έτους και λόγω των προαναφερθέντων σκανδάλων το ΓΕΕΘΑ απέκλεισε την ΑΧΟΝ από τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων για το χρονικό διάστημα 6/12/88-6/12/89 επειδή «κατά τις συναλλαγές του δεν εκπλήρωσε τις συμβατικές του υποχρεώσεις και αποδεδειγμένα φάνηκε κακής πίστης προμηθευτής».
Η ΑΧΟΝ όμως, αργότερα, πούλησε ξανά ελαττωματικά ραντάρ στο ΓΕΣ. Πρόκειται για τα TPQ-37, που σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Defense News» του 2004, παρουσίαζαν ήδη προβλήματα από εικοσαετίας, όταν δηλαδή εισήχθηκαν στον αμερικανικό στρατό. Ύστερα από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις, η κατασκευάστρια εταιρεία Raytheon παρουσίασε πριν από τον πόλεμο του Ιράκ μια βελτιωμένη έκδοση του λογισμικού. Στη μάχη , όμως, τα ραντάρ αποδείχθηκαν άχρηστα επειδή δεν έκαναν τη δουλειά για την οποία προορίζονται: να εντοπίζουν δηλαδή τις εχθρικές βολές όλμων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, η 1η Μοίρα του 3ουArmored Cavalry Regiment δέχθηκε επιθέσεις με όλμους 40 φορές, αλλά τα ραντάρ που πούλησε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ο κ. Λιακουνάκος ανίχνευσαν εισερχόμενα βλήματα μόνο 3 φορές!
Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που αντιπροσώπευσε ο Θωμάς Λιακουνάκος έχουν κερδίσει προγράμματα αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα αφορούν τις προμήθειες των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90, τον εκσυγχρονισμό των αντιαεροπορικών πυραύλων HAWK, τον ηλεκτρονικό πόλεμο (μέσω της SONAK), τα ιπτάμενα ραντάρ για την αεροπορία, τις συστοιχίες Patriot (σχεδιάζεται να αγοραστούν και άλλες), τα νέα γερμανικά άρματα Leοpard, τα επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι», τα ελικόπτερα «Σινούκ», τους πυραυλάκατους Super Vita, το σύστημα αυτοπροστασίας Aspis των αμερικανικών F-16.
Ο κ. Λιακουνάκος, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Βασίλης Ζήσης, δεν διέψευσε ποτέ τα παραπάνω δημοσιεύματα. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις στις οποίες πάντα τον πρωταρχικό και τελευταίο λόγο έχει η Δικαιοσύνη.




















newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com