Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν το σεμινάριο που έλαβε χώρα στο Fort Lesley J. McNair, όπου έχει την έδρα της η Σχολή Πολέμου του Αμερικανικού Στρατού. Σε αυτό προσκλήθηκαν και συγκεκριμένοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, με την απαίτηση να μην αναφερθούν σε ονόματα ή άλλες λεπτομέρειες. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν και η ανώτατη ηγεσία του Στρατού, προκειμένου να ενημερωθεί για το ετήσιο πολεμικό παίγνιο "Unified Quest", το οποίο αντιπαραβάλει τις δυνατότητες του Στρατού ως προς ένα μελλοντικό πρόβλημα.
Η περυσινή προσομοίωση του Unified Quest βασίστηκε σε σενάριο αντίστοιχο με τα προβλήματα που ανακύπτουν με την Βόρεια Κορέα, ενώ το φετινό ήταν εγγύτερα στην κρίση της Συρίας, με την σύγκρουση να εικάζεται ότι πραγματοποιείται σε ένα κράτος χωρίς δομές (failed state), με την ονομασία "Σασάνι", το οποίο μάλιστα είχε χάσει τον έλεγχο των χημικών του όπλων. Βάσει του σεναρίου, τα χημικά είχαν κλαπεί από τρομοκράτες που εκτλέλεσαν με αυτά επιθέσεις στον ηπειρωτικό κορμό των ΗΠΑ. Έτσι, ο Αμερικανικός Στρατός προχώρησε σε επέμβαση, με δύναμη μεραρχιών, στη χώρα προκειμένου να εξασφαλίσει το υπόλοιπο χημικό οπλοστάσιο και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια.
Κάπου εδώ ξεκινάει και το επιμέρους πρακτικό μέρος της προσομοίωσης, το οποίο ενδιαφέρει και τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος εδώ και χρόνια βασανίζεται με αναδιοργανώσεις που διοργανώνονται και πάντα έρχονται καθυστερημένες και ξεπερασμένες.
Η ανώτατη ηγεσία του Αμερικανικού Στρατού κάλεσε για θεώρηση της μείωσης του μεγέθους της ομάδας Πεζικού, από τους εννιά στους έξι στρατιώτες, υπενθυμίζοντας τους υφισταμένους της ότι, η υπηρεσία συρρικνώνεται και είναι πιθανό να μην μπορέσει να υλοποιήσει την ανάπτυξη νέων κρίσιμων τεχνολογία στο άμεσο μέλλον, λόγω των οικονομικών προβλημάτων.
Φυσικά σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να λείψει η συζήτηση για το νέο ΤΟΜΑ – GCV, καθώς μία από τις απαιτήσεις είναι να μπορεί να μεταφέρει μια πλήρη εννιαμελή ομάδα. Ένας από τους στρατηγούς ανέφερε κάτι που η ελληνική ηγεσία αδυνατεί ή ουδέποτε θέλησε να κατανοήσει. "Το να γίνουμε πιο μικροί, δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις που θα αυξήσουν τη μαχητική γροθιά μιας μικρής μονάδας, θα μας κάνει πιο οικονομικού αλλά το ίδιο ικανούς". Αυτά σε αντίθεση με την καραμέλα των μικρών και ευέλικτων, πλην όμως μη εξοπλισμένων δυνάμεων, που εφάρμοζε η ηγεσία της χώρας μας εδώ και πολλά χρόνια. Με άλλα λόγια, το "μικρό" μέγεθος απαιτεί επενδύσεις στη μαχητική ισχύ.
Σε συνέχεια των παραπάνω αναφέρθηκε και η εκστρατευτική δυνατότητα του Αμερικανικού Στρατού, που συνάδει με το μικρό μέγεθος. Αν και τα επόμενα χρόνια ο Στρατός των ΗΠΑ αναμένεται να βρίσκεται στις κύριες βάσεις του, θα πρέπει να μπορεί να αναπτύσσεται στις περιοχές ενδιαφέροντος ανά τον κόσμο, προκειμένου να υπάρχει αποτροπή. Ας φανταστούμε κάτι αντίστοιχο με τις ταχυκίνητες δυνάμεις που ευαγγελίστηκε η ελληνική ηγεσία, με την ανυπαρξία σύγχρονων μέσων (π.χ. ελικοπτέρων).
Οι Αμερικανοί στρατηγοί ανέφεραν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου πως έχει δημιουργηθεί κενό πέντε ετών στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και πως η μόνη λύση είναι η καινοτομία, αφού ο ίδιος ο προϋπολογισμός οδηγεί προς τα εκεί. Μήπως αυτό στην ελληνική πραγματικότητα θυμίζει, το λιγότερο, χαμένες ευκαιρίες για προμήθεια μεταχειρισμένων συστημάτων και φυσικά τη συνεχή ενασχόληση με την προμήθεια πλατφορμών που αδυνατούμε να συντηρήσουμε, εις βάρος των σύγχρονων συστημάτων (π.χ. C4ISTAR); Όπως ανέφερε ένας στρατηγός, η καινοτόμα προσέγγιση θα οδηγήσει τον Στρατό μακρυά από την απλή κατασκευή υπαρχουσών πλατφορμών και εγγύτερα στην έρευνα για νέες θωρακίσεις και σε νέες τεχνολογίες που θα τελεσφορήσουν, καθώς ο Κλάδος μετράει κάθε "δεκάρα", θέτοντας ορισμένα προγράμματα σε παύση.
Όσον αφορά το GCV που συζητήθηκε αρκετά στις παρουσιάσεις, κύριο πρόβλημα είναι το βάρος του που φτάνει τους 70 τόνους περίπου, την στιγμή που το Όραμα για το 2030 καταδεικνύει μια πλατφόρμα με βάρος κοντά στους 30 τόνους. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν αρκετά χρόνια ανάπτυξης του GCV ώστε να φτάσει τελικά στις προδιαγραφές που επιθυμεί ο Στρατό.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα σενάρια που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του πολεμικού παιγνίου, είχαν δύο προσεγγίσεις. Η μία βασιζόταν στις τρέχουσες επενδύσεις και στις τεχνολογίες που θα υπάρξουν το 2030, βάσει των οποίων θα μπορούσε να πολεμήσει ο Αμερικανικός Στρατός. Η άλλη θέλει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών, οι οποίες θα αποτελέσουν τεράστια βήματα προς τα εμπρός, συμπεριλαμβανομένης και των διακλαδικών στρατηγικών μεταφορών.
Με τη λιγότερο σύγχρονη δομή ο Στρατός θα χρειαζόταν επτά εβδομάδες για να ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ με τη σύγχρονη δομή θα ξεκινούσε σε δύο, με την έναρξη των επιχειρήσεων να περιλαμβάνει και τις ταξιαρχίες Stryker, που θα ρίπτονταν στο θέατρο επιχειρήσεων. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι αντίθετες απόψεις από κάποιους στρατηγούς που τόνιζαν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξουν επαρκή κονδύλια για επενδύσεις σε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των μεταφορικών αεροσκαφών ή ελικοπτέρων, με τα οποία θα μεταφέρονταν γρήγορα οι δυνάμεις. Άρα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο να υπάρξει σμίκρυνση της δομής δυνάμεων, αφού και η Αεροπορία και το Ναυτικό κινούνται σε αντίστοιχη βάση.
Εξάλλου ο Στρατός δεν μπορεί να ελέγξει το πως οι άλλοι δύο Κλάδοι θα χρησιμοποιήσουν τα κονδύλιά τους. Σίγουρα, όμως, θα δώσουν έμφαση στην αύξηση της μαχητικής τους ικανότητας και όχι στο πως θα μεταφέρουν τον Στρατό εκεί που αυτός θέλει. "Θα πρέπει να ελέγξουμε τη μοίρα μας, και για να την ελέγξουμε θα πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό του προσωπικού και των συστημάτων τα οποία θα πρέπει να μετακινήσουμε."
.fox2magazine.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.