Η ΑΟΖ στο επίκεντρο
Ο κ. Παπούλιας που θεωρείται ο αρχιτέκτων της Ελληνοαλβανικής φιλίας, καθώς ο ίδιος άνοιξε τα σύνορα τη δεκαετία του ’90 ως υπουργός εξωτερικών αναμένεται να αξιοποιήσει το κύρος του ώστε να πείσει την νέα Αλβανική ηγεσία ότι θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι έχει διάθεση καλής γειτονίας μακριά από … κυβιστήσεις.
Σημειώνεται, ότι, τελευταία, εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας με τους οποίους «φλερτάρει» κατά το δοκούν η νέα ηγεσία έχουν φέρει στο προσκήνιο ένα «ακυρωμένο» λόγω κομουνιστικού καθεστώτος ψήφισμα της φιλομουσολινικής Αλβανικής βουλής του 1939 με το οποίο σημειωνόταν ότι θεωρούνταν και Αλβανικές οι Ιταλικές κατακτήσεις, του τότε στρατού κατοχής του Μουσουλίνι. Θέτουν ουσιαστικά εμμέσως και πάλι θέμα Τσαμουριάς και αξιώσεων επί των εδαφών της Θεσπρωτίας κλπ. Μάλιστα ζητούν ως αντάλλαγμα για το «θάψιμο» του εν λόγω θέματος την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της άρσης του εμπολέμου που έγινε με απόφαση του Ελληνικού υπ. Εξωτερικών επί Καρόλου Παπούλια τη δεκαετία του ’80!
Πίσω βέβαια από τη «φάμπρικα» αυτή της ιστορίας κρύβεται η πρόθεση της Αλβανικής πλευράς να παζαρέψει σκληρά την ΑΟΖ. Εκεί, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν συζητήσεις και πάλι, η Αλβανία ευθυγραμμιζόμενη με …Τουρκικές θέσεις, ζητεί να μην αναγνωριστεί ύπαρξη υφαλοκρηπίδας σε ελληνικής κυριαρχίας βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην Κέρκυρα. Αυτό έχει περιπλέξει τη διαπραγμάτευση την ώρα που η ανάγκη για καθορισμό θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας είναι επιτακτική καθώς συνδέεται άμεσα με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ προς την Ιταλία.
Σημειώνεται ότι ο ΤΑΡ, αποτελεί για πολλούς, καταλύτη για τις διμερείς σχέσεις. Αυτό άλλωστε είχε επισημανθεί επανειλημμένα από τα πλέον επίσημα χείλη, όπως του Δημήτρη Αβραμόπουλου πρώην υπ. Εξωτερικών και νυν Αμύνης που θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Τίρανα.
Σημειώνεται ότι ο ΤΑΡ, αποτελεί για πολλούς, καταλύτη για τις διμερείς σχέσεις. Αυτό άλλωστε είχε επισημανθεί επανειλημμένα από τα πλέον επίσημα χείλη, όπως του Δημήτρη Αβραμόπουλου πρώην υπ. Εξωτερικών και νυν Αμύνης που θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Τίρανα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η αλβανική κυβέρνηση πρίν λίγες ημέρες εννέκρινε, στρατιωτική-οικονομική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας και το πρωτόκολλο για την εφαρμογή της οικονομικής αυτής βοήθειας.
Η συμφωνία συνεργασίας συνίσταται στην παροχή, από την τουρκική πλευρά, του ποσού των 1. 137.500 $ για την αγορά υλικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, επισκέψεις για θέματα υγείας, καθώς και για την εκπαίδευση προσωπικού.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παροχή βοήθειας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κουτσοβας στη νότια Αλβανία.
Οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων για έρευνες υδργοναναθράκων
Πάντως οι εκπρόσωποι εταιρειών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, με τις τοποθετήσεις τους στο Workshop για την έρευνα στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκανική, Αδριατική, Ανατ. Μεσόγειος) το οποίο διοργάνωσε το ΙΕΝΕ τόνισαν ότι για να υπάρξει success story στην έρευνα υδρογονανθράκων, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού και νομικού καθεστώτος, η λήψη αποφάσεων και η επίτευξη στόχων με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, καθώς και η σταθερότητα στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες. Μάλιστα ο ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Εnergean Oil and Gas, χαρακτήρισε ως αντικίνητρα για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, λειτουργούν:
-η έλλειψη υποδομών
-η απουσία επαρκούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης
- οι περιορισμοί που προκύπτουν με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη κυρίως λόγω των εξελίξεων γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κύπρο και στο Ισραήλ
-οι δυσκολίες στη διασφάλιση χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Μ. Ρήγας: Τα αντικίνητρα για τις επενδύσεις
"Σταματήστε να μιλάτε και να ανακοινώνετε και αρχίστε να δράτε!", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτήν την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Αφρικής συντελείται μια πραγματική κοσμογονία στον χώρο, με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις να είναι συνεχείς και ιδιαίτερα αξιόλογες.
"Την ίδια ώρα, η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά αντίθετα φέρνει προσκόμματα στην υπάρχουσα δραστηριότητα και, επιπλέον, καθυστερεί δραματικά να ολοκληρώσει διαδικασίες, όπως ο γύρος παραχωρήσεων για τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, ο οποίος έχει ήδη διαρκέσει 22 μήνες, χωρίς να διαφαίνεται ο χρόνος υπογραφής και θέσης σε ισχύ των συμβάσεων με τους επενδυτές.
Στάθηκε, ακόμη, στη σημασία που έχει η στελέχωση του νέου Ελληνικού Φορέα Διαχείρισης Υδρογονανθράκων με πεπειραμένο και ανταγωνιστικό στην αγορά προσωπικό, η έγκαιρη χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών, η διαφάνεια στη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των προσφορών στους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις περιοχών όπως και η τήρηση των προθεσμιών που εξαγγέλλονται από τους αρμόδιους φορείς για τις διαδικασίες.
Τέλος, ο κ. Hank David, διευθυντής ανάπτυξης της Energean Oil & Gas, εκτίμησε ότι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές ενδείξεις που συνηγορούν στην ύπαρξη υδρογονανθράκων. Χαρακτήρισε την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας ως υποερευνημένη, παρόλο που γειτονικές περιοχές περιέχουν αποδεδειγμένες δομές υδρογονανθράκων, δίνοντας μάλιστα και σημαντική παραγωγική δραστηριότητα. Ειδικότερα δε για τα Ιωάννινα, όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες, μετά την υπογραφή και επικύρωση της σύμβασης, ανέφερε ότι υπάρχουν προφανείς ομοιότητες με το πεδίο φυσικού αερίου στο Δέλβινο, το Delvina Gas, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με παραγωγή από δύο γεωτρήσεις αυτήν περίοδο.
"Στην περιοχή των Ιωαννίνων έχουν πραγματοποιηθεί δισδιάστατες σεισμικές έρευνες 1.500 τ.χλμ. και μόνο μία γεώτρηση, το 2001. Οι αναλογίες προς τις γειτονικές περιοχές, η διαμόρφωση της γεωλογίας του εδάφους καθώς και οι επιφανειακές εμφανίσεις πετρελαίου παραπέμπουν στην προοπτική εντοπισμού αξιόλογων αποθεμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ως ιδιαίτερα δύσκολη και υψηλού κόστους την ερευνητική προσπάθεια, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή και η ύπαρξη ποσοτήτων υδρόθειου στα όποια κοιτάσματα.
http://www.reporter.gr/Eidhseis/Politikh/item/231760-Proedros-ths-Dhmokratias-Eidikh-apostolh-sthn-Albania-gia-AOZ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.