Μια απο τις κρισιμότερες πτυχές της άμυνας του Ελληνικού χώρου είναι η προστασία του Αιγαίου. Τα Ελληνικά Νησιά ιδιαίτερα του Ν.Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται μακριά από τον κύριο ηπειρωτικό κορμό και η αποστολή ενισχύσεων σε καιρό πολέμου προκαλεί δυσκολίες. Αντίθετα τα τουρκικά παράλια απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα απέναντι κάνοντας ιδιαίτερα δελεαστική απο Τουρκικής πλευράς την προσπάθεια κατάληψης τους. Oι πιθανότητες ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου νοτίως των Δωδεκανήσων θα καθιστούσε “επικερδή” την όποια επέμβαση.
Απο το φιλικό blog defencegreece
Τόσο η ύπαρξη εκατοντάδων Τουρκικών μεταφορικών ελικοπτέρων όσο και η μικρή θαλάσσια απόσταση που χωρίζει την τουρκική αποβατική δύναμη από τα νησιά στόχους αφήνει μικρά χρονικά περιθώρια στην Ελληνική πλευρά. Ιδιαίτερα η Κως και η Σάμος απέχουν λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από τις Τουρκικές Ακτές. Σκοπός των Τουρκικών δυνάμεων είναι η ταυτόχρονη μεταφορά στρατευμάτων δια θαλάσσης και αέρος καθώς και ο ανηλεής βομβαρδισμός από το Τουρκικό πυροβολικό που θα βρίσκεται απέναντι. Πιθανόν να προκληθεί ταυτόχρονη επίθεση σε 2-3 κύρια νησιά καθώς και παραπλανητικές ενέργειες σε μικρότερα νησιά. Προ της κύριας εισβολής αναμένονται Τούρκοι Καταδρομείς που θα εισβάλουν στα νησιά-στόχους νύχτα κυρίως δια θαλάσσης (ώστε να μη γίνει εύκολα αντιληπτή η παρουσία τους) και θα προκαλέσουν δολιοφθορές και καταστροφή στρατηγικών στόχων όπως σταθμοί ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, πυροβολαρχίες Exocet, AA συστήματα και σταθμούς διοίκησης. Αποστολή τους η βραχυκύκλωση της Ελληνικής Άμυνας την οποία θα επακολουθήσε μια αντίστοιχη θαλάσσια “Βαριοπούλα”.
Επιπλέον θα επιχειρηθεί τοπικός αεροπορικός και ναυτικός αποκλεισμός. Η ύπαρξη 7 ιπτάμενων τάνκερ KC-135R της TΗΚ αναμένεται να αυξήσει την ένταση και τον αριθμό εξόδων των τουρκικών αεροσκαφών τις πρώτες μέρες του πολέμου. Η ταχύτητα των μέσων, η μαζικότητα των αντίπαλων στρατευμάτων και ο τεράστιος όγκος πυρός (ιδιαίτερα από πυροβόλα και ΠΕΠ της Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου που αριθμεί 130000 ενεργό προσωπικό) που θα εξαπολυθεί στα Ελληνικά νησιά κάνει επιτακτική την λήψη ευέλικτων μέτρων και έξυπνων τρόπων άμυνας τα οποία θα στερούν την αρχική πρωτοβουλία στον αντίπαλο και μετατρέπουν τα νησιά-στόχους σε παγίδες θανάτου για τους επίδοξους εισβολείς.
Πέραν απο την κύρια προστασία που προσφέρει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η ΠΑ (βλέπε Συνδυασμένη Άμυνα Στόλου), κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούμε και στο χερσαίο κομμάτι των επιχειρήσεων. Παρόλο που ο ΕΣ στο Αιγαίο δεν θα έχει την ακτίνα δράσης και την ευελιξία κινήσεων που έχουν οι άλλοι 2 κλάδοι, θα παίξει αποφασιστικό ρόλο. Η αγκίστρωση σε στατικές θέσεις άμυνας πλησίον των ακτών πρέπει να αποφευχθεί και να πραγματοποιηθεί εις βάθος σε κατάλληλες θέσεις απόκρυψης. Η δράση της Τουρκικής Αεροπορίας δεν αφήνει περιθώρια εφυσηχασμού. Αν το κάθε νησί αμυνθεί μόνο του αργά ή γρήγορα θα καταληφθεί από τις υπέρτερες αριθμητικά αντίπαλες δυνάμεις. Η λογική του ότι ο πόλεμος θα λήξει σε λίγες μέρες δημιουργεί επίσης επικίνδυνες ψευδαισθήσεις στην Ελληνική πλευρά (ιδιαίτερα στην πολιτική ηγεσία) που μπορεί να οδηγήσουν σε στρατηγικά σφάλματα τον Ελληνικό Αμυντικό Σχεδιασμό. Τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα αυτά των Δωδεκανήσων πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ένα ενιαίο σύμπλεγμα νησιών ικανό να διεξάγει επιχειρήσεις τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλασσιο περιβάλλον (κυρίως άρνησης περιοχής).
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ
Το Ελληνικό Πυροβολικό θα διαδραματίσει από τους κρισιμότερους ρόλους. Στόχος είναι η καταστροφή των Τούρκων εισβολέων πολύ πριν πατήσουν το πόδι τους σε κάποιο ελληνικό νησί. Λόγω της ύπαρξης ισχυρών ελληνικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων σχηματισμών κάθε τουρκική απόβαση χωρίς την μεταφορά βαρέως υλικού είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Ο Τουρκικός Αποβατικός στόλος βασίζεται κυρίως σε LCT ανοικτού τύπου τα οποία είναι ευπρόβλητα σε βολές πυροβολικού. Η παραμικρή έκρηξη στα βαριά φορτωμένα τουρκικά αποβατικά θα προκαλέσει αλυσιδωτά καταστροφικά αποτελέσματα στέλνοντας το βαρύ φορτίο τους στο βυθό του Αιγαίου.
Παρόλο που η στόχευση και η επιτυχής προσβολή ενός κινούμενου πλοίου είναι μια δύσκολη υπόθεση δεν είναι αδύνατη. Η σωστή πληροφόρηση και η συνεχής ροή πληροφοριών (σε συνεργασία με το ΠΝ) για τις θέσεις, την ταχύτητα και την πορεία των αντίπαλων πλοίων μπορούν να εξάγουν ασφαλείς παραμέτρους βολής για την προσβολή του με συμβατικά πυρομαχικά. Η ύπαρξη επίσης στο Ελληνικό οπλοστάσιο κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού όπως το Kransopol-M μπορεί να επιτρέψει την εμπλοκή κατά την τελική φάση αποβασης ταχέως κινούμενων στόχων (έως 36 km/h ή 20 κόμβους) με ακρίβεια ελάχιστων μέτρων. Ο διαμοιρασμός πληροφοριών είναι κρίσιμος ώστε φιλικά παρακείμενες σε γειτονικά νησιά μονάδες πυροβολικού να συμμετέχουν στις ομοβροντίες βλημάτων κατά των τουρκικών αποβατικών και πολεμικών σκαφών. Η διάταξη των ΑΔΤΕ εξασφαλίζει την αποτελεσματική κάλυψη με μέσα πυροβολικού των περισσότερων παρακείμενων μικρότερων σε μέγεθος νήσων.
Κρίνεται σκόπιμη η έκδοση RFI για κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού 155mm τα οποία να είναι κατάλληλα για την προσβολή ναυτικών και χερσαίων στόχων. Στην διεθνή αγορά υπάρχουν ενδεικτικά διάφορες λύσεις όπως τα βλήματα Vulcano της Οto Melara με καθοδήγηση IIR και GPS/INS , το ισραηλινό Top Gun της ΙΑΙ με καθοδήγηση GPS, το αμερικανικό M 982 Excalibur (GPS/INS) καθώς και το αμερικανικό μελλοντικό φθηνότερο (κόστος κοντά στα 3000$) XM1156 Precision Guidance Kit για το οποίο έχει ενδιαφερθεί και η Αυστραλία για 4000 κομμάτια.
Η δράση επίσης των ΠΕΠ RM 70 και MLRS θεωρείται ιδανική καθώς το κάθε όχημα συγκεντρώνει τεράστια ισχύ πυρός την οποία μπορεί να εξαπολύσει με ακρίβεια στην επιθυμητή απόσταση.
Μια μικρού κόστους βελτίωση στα RM 70 θα ήταν η αναβάθμισή τους (ένα μέρος τους) στην έκδοση RM 70 Modular όπου οι ρουκέτες 122mm αντικαθίστανται από 6 αντίστοιχες 227mm των MLRS. Ενναλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλάζοντας το κάνιστρο βολής 24 απλές ρουκέτες 122mm. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ομογενοποίηση των ΠΕΠ ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η ισχύ πυρός ενός αξιόπιστου μέσου υψηλής κινητικότητας το οποίο υπηρετεί για χρόνια σε μεγάλους αριθμούς στον ΕΣ. Θα αυξηθεί επίσης και η εμβέλεια από τα 20 στα 32 km. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι το ελάχιστο βεληνεκές της ρουκέτας M26 των 227mm είναι τα 10 km. Η ισορροπημένη ύπαρξη ΠΕΠ των 122 mm και των 227 mm είναι απαραίτητη λόγω γεωγραφικών περιορισμών στα νησιά του Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου. Αντίθετα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν το κατάλληλο γεωγραφικό βάθος ώστε η ύπαρξη ΠΕΠ των 227 mm να μην δημιουργεί εμπόδια.
Η δραστική περιοχή που καλύπτει μια ομοβροντία 40 ρουκετών 122 mm είναι 31400 m2 ενώ αντίστοιχα η κάλυψη περιοχής μιας ρουκέτας M-26 227mm είναι 20096 m2 ή περίπου 120576 m2 για μια ομοβροντία 6 ρουκετών. Η αποτελεσματικότητα της δεύτερης λύσης κατά συγκεντρώσεων στρατευμάτων είναι εμφανής ιδιαίτερα όταν υπάρχει κατάλληλο γεωγραφικό βάθος (βλέπε Λέσβος). Στο μέλλον είναι πιθανή η απόκτηση κατευθυνόμενων ρουκετών Μ30 και M31 227 mm με βεληνεκές άνω των 60 km.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΡΟΥΚΕΤΩΝ 122mm | M-21-OF/DB-1B | M-21-OF | OKZ-B |
---|---|---|---|
Διάμετρος | 122mm | 122mm | 122mm |
Μήκος | 3,226μ | 2,870μ | 1,905μ |
Βάρος | 77,5 κιλά | 66 κιλά | 45 κιλά |
Μέγιστο Βεληνεκές | 20.380μ | 20.000μ | 10.800μ |
Ελάχιστο Βεληνεκές | 500μ | 1.500μ | 400μ |
Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην δυνατότητα scoot & shoot των μέσων αυτών γεγονός που εξασφαλίζει υψηλή βιωσιμότητα και αιφνιδιασμό στον αντίπαλο. Η συγκέντρωση του όγκου πυρός σε λιγότερα μέσα τα οποία να μπορούν να εναλλάσονται σε θέσεις απόκρυψης και να ανεφοδιάζονται θα δημιουργήσει έναν εφιάλτη για την τουρκική πλευρά. Επιπλέον τα Α/Κ πυροβόλα και ΠΕΠ είναι καταλληλότερα σε βολές αντιπυροβολικού σε αντίθεση με ρυμουλκούμενα ή κατ’όνομα Α/Κ πυροβόλα όπως τα τουρκικά Μ44Τ και Μ52Τ. Λόγω του απαιτητικού μετώπου του Εβρου και της Κύπρου στα τουρκικά παράλια αναμένονται ελάχιστα K-9 Firtina.
Ακόμη και αν ο τουρκικός στόλος βγει από τους ναυστάθμους του και λάβει πλεονεκτικές θέσεις στο Αιγαίο προ της έναρξης των εχθροπραξιών θα βρίσκεται συνεχώς υπό την άμεση απειλή και πίεση του Ελληνικού Νησιωτικού Πυροβολικού. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στην δημιουργία κατάλληλων ζωνών θανάτου και από το ΠΝ.
Ισως κάποτε μια “παρόμοια” σκηνή εξελιχθεί στο Αιγαίο
Η μετατροπή των ελληνικών νησιών από απομακρυσμένες περιοχές του αμυντικού δόγματος σε κύριες βάσεις επίθεσης εναντίον του τουρκικού στολου και των αντίστοιχων τουρκικών στρατευμάτων που εδρεύουν στα παράλια θα εξασφαλίσει την νίκη με τις μικρότερες δυνατές απώλειες στο μικρότερο δυνατό χρόνο.
Ελληνικό Πεζικό + Τεθωρακισμένα
Όταν ο εχθρός βρίσκεται στην τελική φάση της απόβασης (είτε θαλάσσιας είτε αεραπόβασης) την μάχη θα κληθεί να τη δώσει κυρίως το Ελληνικό Πεζικό. Τόσο τα σύγχρονα αντι-αρματικά που διαθέτει ο ΕΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αντι-αποβατικό ρόλο. Ειδικότερα το Α/Τ Kornet κατά τη διάρκεια ασκήσεων παρουσίασε εκπληκτική ακρίβεια κατά θαλάσσιων στόχων ενώ η πολεμική κεφαλή θερμοβαρικού τύπου 9M133F-1 με την οποία εφοδιαζεται προκαλεί καταστρεπτικά αποτελέσματα ιδιαίτερα εναντίον εχθρικού πεζικού.
Ένα παραμελημένο όπλο του πεζικού αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην άμυνα των νησιών και ιδιαίτερα εναντίον αεροπρογεφυρωμάτων. Αυτό είναι οι όλμοι και συγκεκριμένα τα Α/Κ Μ106 Α1/Α2. Ιδιαίτερα τα Α/Κ Μ106 Α2 είναι εφοδιασμένα με τον σύγχρονο όλμο Ε-56 των 120 mm. To μέγιστο βεληνεκές είναι τα 9 km με κατάλληλα πυρομαχικά. Η εμβέλεια αυτή είναι επαρκής για την κάλυψη των περισσότερων νησιών του Αιγαίου. Σε αντίθεση με τον Έβρο, στα ελληνικά νησιά οι κύριες εχθρικές δυνάμεις θα αποτελούνται από μονάδες πεζικού (ειδικών δυνάμεων και μη) καθώς και από περιορισμένα τεθωρακισμένα μέσα. Οι Α/Κ όλμοι θα μπορούν να εμπλέξουν σε μικρό χρόνο λόγω της μεγάλης τους ταχυβολίας (18 βληματα το λεπτό) σχεδόν το σύνολο των εχθρικών δυνάμεων. Οι Α/Κ όλμοι Μ106Α2 είναι εφοδιασμένοι με το ER 120mm HE βομβιδοφόρο βλήμα (κατασκευή ΕΑΣ) το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά προσωπικού όσο και κατά ελαφρά οχυρωμένων θέσεων. Εκμεταλλεύομενοι τις μεγάλες γωνίες βολής και τις θέσεις απόκρυψεις πίσω από λόφους και ημιορεινούς όγκους θα μπορούν σε μικρό χρόνο να καταστρέφουν αεροπρογεφυρώματα εν τη γεννέσει τους.
Σε παραλλαγμένες θέσεις διεσπαρμένες στο κάθε νησί μπορούν να τοποθετηθούν και απλά στοιχεία όλμων (υπό προυποθέσεις 2-3 ανδρών) ικανά να συνεισφέρουν στον αγώνα. Λόγω του μικρού τους ίχνους είναι δύσκολη έως αδύνατη η εύρεση της θέσης τους. Μπορούν να εκτοξεύσουν μεγάλο όγκο πυρός και κυρίως να καθηλώσουν τον εχθρό μέχρι να φτάσουν στο σημείο ενδιαφέροντος ισχυρότερες μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις. Δυστηχώς το πρόγραμμα των βαρέων όλμων Ε-56 120 mm δεν είχε συνεχιστεί πέραν των 120 μονάδων οι οποίες εξόπλισαν τα Α/Κ Μ106 Α2. Ο κύριος κορμός των ελληνικών όλμων βασίζεται σε απαρχαιωμένους όλμους των 4.2in. H πλειοψηφία των όλμων αυτών παραχωρήθηκαν από τα αμερικανικά αποθέματα έχοντας γνωρίσει εκτενή χρήση στους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ.
Εν έτει 2013 το Ελληνικό Πεζικό οφείλει πέραν από επιχειρησιακούς λόγους και για λόγους ασφαλείας να προχωρήσει στην απόσυρση του τύπου και την αντικατάστασή του από τον ικανότερο Ε-56 (ΕΑΣ) ο οποίος διατίθενται και σε ρυμουλκούμενη έκδοση. Η έκδοση αυτή μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στα νησιά καθώς επιτρέπει την μεταφορά από οποιοδήποτε τζιπ Mercedes που διαθέτει ο ΕΣ και δεν απαιτεί την αποσυναρμολόγηση του όλμου (όπως στο Μ30 των 4.2 in) αλλά απλά την σύμπτυξη με κατάλληλο μηχανισμό. Επίσης διαθέτει ειδικό μηχανισμό ασφαλείας σε περίπτωση αφλογιστίας, κατάσταση ιδιαίτερη επικίνδυνη ιδιαίτερα σε εμπόλεμη περίοδο.
Ο όλμος εκ φύσεως είναι ένα φθηνό όπλο έμμεσων πυρών για το ΠΖ. Η ακρίβεια του δεν επιτρέπει την προσβολή σημειακών στόχων αλλά λόγω της μεγάλης ταχυβολίας και των βομβιδοφόρων βλήματων καλύπτεται μεγάλη έκταση και η φονικότητα του εναντίον εχθρικού πεζικού είναι παραπάνω από ικανή (more than lethal) για να αποδεκατίσει με μια ομοβροντία μια εχθρική διμοιρία.
Σε περίπτωση που οι ελληνικές δυνάμεις αντίδρασης τα βρούνε σκούρα και ο εχθρός έχει καταφέρει να δημιουργήσει προγεφύρωμα, τον όλεθρο καλούνται να εξαπολύσουν οι δυνάμεις ΤΘ οι οποίες θα βρίσκονται σε ασφαλείς (ακόμη και υπόγειες) θέσεις στην ενδοχώρα του κάθε νησιού αναμένοντας εντολές. Προφανώς λόγω γεωγραφίας οι δυνάμεις αυτές μπορούν να υπάρξουν μόνο στα μεγαλύτερα νησιά. Η χρήση αρμάτων πίσω από οχυρωμένες χωμάτινες θέσεις πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρό βαθμό λόγω του κινδύνου προσβολής από τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα που θα συνοδεύουν τις εχθρικές δυνάμεις και πληγμάτων από μακρά απόσταση από την Τουρκική Αεροπορία.
Σε αντίθεση με τις Τουρκικές Αποβατικές Δυνάμεις οι θέσεις των οποίων θα είναι εμφανείς λόγω της συγκέντρωσης στρατευμάτων και πολεμικών σκαφών, οι χερσαιές Ελληνικές Δυνάμεις Αμυνας των νησιών βασιζόμενες στην κάλυψη, την καλή γνώση του εδάφους, στη δράση του μηχανικού και στην προετοιμασία κατάλληλων χώρων θα εφαρμόζουν τεχνικές hit & run σε οποιοδήποτε σημείο εισβάλλουν οι αντίπαλες δυνάμεις.
Αμφίβιοι Καταδρομείς – Ειδικές Δυνάμεις
Οι αμφίβιοι Καταδρομείς και οι εδρεύουσες ΜΑΚ αναμένεται να παίξουν ειδικό ρόλο στην Άμυνα του Αιγαίου. Λόγω της μεγάλης τουρκικής ακτογραμμής είναι δυνατόν μικρές ομάδες να διεισδύσουν στο Τουρκικό έδαφος, να συλλέξουν πληροφορίες για τις θέσεις και την δομή του αντιπάλου, να διεξάγουν δολιοφθορές και στοχοποίηση κρίσιμων στρατηγικών σημείων όπως τουρκικών ΠΕΠ, A/K πυροβόλων και δολοφονίες HVT. Επίσης μια από τις κύριες αποστολές τους θα είναι η μόλυνση ναυτικών δρομολογίων και ακτών. Ακόμη και αν ο αντίπαλος καταφέρει να αποβιβάσει το πρώτο κύμα επίθεσης, η ενέργεια αυτή θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν δεν συνεχιστεί η ροή με οχήματα και τεθωρακισμένα (ιδιαίτερα για την κατάληψη της Ρόδου). Η καταστροφή λιμένων και παραλιακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων όπως οι κινητοί σταθμοί ραντάρ (TRS-22XX) στην Ντάτζα και στο Καραμπουρούν είναι εντός των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΜΑΚ. Απαραίτητη είναι η χαμηλού κόστους προμήθεια 18-22 σύγχρονων ταχύπλοων σκαφών είτε μεταχειρισμένων όπως τα Mark V είτε καινούριων.
Tα σκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώς μέσο διείσδυσης υψηλής ταχύτητας και σε ελάχιστο χρόνο να μεταφέρουν μια δύναμη 16 Αμφίβιων Καταδρομέων. Το κάθε σκάφος μπορεί να μεταφέρει 4 ελαστικές λέμβους και διαθέτει ράμπα στην πρύμνη για την ταχεία εξαπόλυση τους. Διαθέτει επίσης χαμηλή σιλουέτα και μικρό ίχνος ραντάρ πλέοντας σχεδόν αόρατο στα αντίπαλα ραντάρ.
UAV – Έγκαιρη Προειδοποίηση
Πέραν των πληροφοριών από το ΠΝ και την ΠΑ για τις θέσεις των αντίπαλων δυνάμεων είναι απαραίτητο ο ΕΣ να προχωρήσει στην αυτονόμηση του όσον αφορά το τακτικό επίπεδο επίγνωσης κατάστασης. Η απόκτηση τακτικών εναέριων UAV για κάθε ΑΔΤΕ δεν είναι τόσο ακριβή υπόθεση ενώ λύνει τα χέρια στους διοικητές των κατά τόπους σχηματισμών για ανάληψη ευκαιριακών χτυπημάτων ακόμη και αν δεν απειλείται άμεσα η ζώνη ευθύνης τους. Τα τακτικά UAV δεν είναι απλά ένας αισθητήρας θεάτρου μάχης αλλά μια αναλώσιμη πλατφόρμα επιγνώσης κατάστασης που μπορεί να δώσει σε πραγματικό χρόνο εκείνες τις πληροφορίες στον διοικητή που θα του επιτρέψουν να αναλάβει την πρωτοβουλία και να είναι ένα βήμα μπροστά από τον εχθρό. Η αποτύπωση της κατάστασης επιφανείας είναι μια εύκολη υπόθεση σε βάθος μερικών δεκάδων χιλιομέτρων (τυπικές αποστάσεις μεταξύ των νησιών του Αιγαίου και του εχθρικού στόλου) για τέτοια συστήματα. Αντίθετα λόγω των μέσων παραλλαγής, της πλειάδας των τοποθεσιών, του ημιορεινού χαρακτήρα ορισμένων νησιών και υπόγειων εγκαταστάσεων η αναγνώριση από αέρος της αμυντικής δομής ενός νησιού ενέχει μεγάλη δυσκολία και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο.
Θεωρούμε ότι η ΠΑ έχει την τεχνογνωσία και τη θέληση να αναπτύξει μια χερσαία εκτοξευόμενη έκδοση του Πηγασος ΙΙ η οποία θα είναι εφοδιασμένη με συνδυασμό αισθητήρα ΕΟ/IR και ραντάρ SAR. Ακόμη και αν ο εξοπλισμός των αισθητήρων είναι από το εξωτερικό θα είναι ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα οφείλει να καταφύγει σε ακριβές λύσεις όπως προμηθευτές του εξωτερικού. Επιπλέον το κάθε τάγμα πρέπει να εφοδιαστεί με εκτοξευόμενα δια χειρός UAV όπως τo ισραηλινό Skylark ή το αμερικανικό WASP. Ήδη ο ΕΣ πειραματίζεται με βελτιωμένους τύπους αερο-μοντελισμού πολιτικού τύπου καθώς και με κάθετης απο-προσγείωσης ελικοπτεροφόρα UAV στα πλαίσια του Προγράμματος Ηράκλειτος. Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ανάπτυξης και κατασκευής UAV και για τους τρεις κλάδους θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση πόρων, ανθρωπίνου δυναμικού και τεχνολογικά διαθέσιμων λύσεων.
Απαραίτητη είναι και η δημιουργία ενός ενιαίου υποβρύχιου δικτύου οπτικών ινών μεταξύ των νησιών. Οι οπτικές ίνες θα αναβαθμίσουν στο έπακρο τις δυνατότητες μετάδοσης των δεδομένων στις κατα τόπους Ανεξάρτητες Διοικήσεις. Συνοπτικά τα πλεονεκτήματά τους είναι τα εξής:
- Δεν παρεμβάλλονται
- Δεν υποκλέπτονται καθώς δεν εκπέμπουν κάποιο η/μ φάσμα παρά μόνο φως
- Χαμηλές απώλειες σε μεγάλες αποστάσεις, 0.2dB/km
- Υψηλή Αντοχή και μηδενικά σφάλματα λόγω γειώσεων ή διαρροών λόγω της εκ φύσεως ηλεκτρικής μόνωσης
- Αυξάνουν θεαματικά τη μετάδοση των δεδομένων (μεγάλες ταχύτητες που φθάνουν μέχρι και 1 ΤΒ/sec)
Η χρηματοδότηση του δικτύου τηλεπικοινωνιών μπορεί να γίνει και από την ΕΕ καθώς θεωρείται διπλής χρήσης. Η χρησιμοποίηση του και για εφαρμογές Τηλεματικής Ιατρικής στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα εχει πολλαπλά οφέλη.
Επίλογος
Η συγκέντρωση της ισχύος πυρός σε λίγα μέσα αυξάνει την επιβιωσιμότητα, τον αιφνιδιασμό του αντιπάλου και την καταστροφικότητα των πυρών ιδιαίτερα στον περιορισμένο γεωγραφικά χώρο ενός νησιού. Λιγότερα μέσα όμως σημαίνει περισσότερη εκπαίδευση και αριστοτεχνική διεξαγωγή της τέχνης του πολέμου. Η συνεργασία όλων των κλάδων είναι κομβική για τον διαμοιρασμό πληροφοριών και την έγκαιρη καταστροφή του αντιπάλου πριν προλάβει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Έναντίον ενός υπέρτερου αριθμητικά αντιπάλου η αξιοποίηση μέσων που επιτρέπουν θανάσιμα χτυπήματα στα κέντρα ισχύος του, απονευρώνοντας την ικανότητα διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων μπορεί να κόψει τις ορέξεις και τον διαχρονικό επεκτατισμό της Άγκυρας. Η ειρήνη δεν εξασφαλίζεται μονάχα με λόγια, οικονομικά ανταλλάγματα και καλές προθέσεις αλλά και με έναν “κρυφό” άσσο στο μανίκι της χώρας, τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.