Μια απροσδόκητη επίθεση στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη κάνει ο Γιάννης Μαυρής της Public Issue για όσα έγραφε και έλεγε για τις δημοσκοπήσεις σχετικά με τα ποσοστά... του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής προεκλογικά.
Γράφει ο Γιάννης Μαυρής στο σάιτ του mavris.gr
Γράφει ο Γιάννης Μαυρής στο σάιτ του mavris.gr
Γελάει ακόμη ο Γιάννης Πρετεντέρης, από τη στήλη του Εμπιστευτικά («Επιλογή μίσους», 16/9/13,http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5041099/epilogh-misoys/) με την τελευταία δημοσιευμένη προεκλογική δημοσκόπηση της Public Issue, τον Ιούνιο του 2012.
«Θυμάμαι όταν στις 3 Ιουνίου 2012, η Public Issue έδινε 31,5% στον ΣΥΡΙΖΑ με ανοδική πορεία έναντι 25,5% στη ΝΔ με πτωτική τάση. Τότε προεξοφλούσαν «δυναμική υπέρ της Αριστεράς» και μια «απότομη και δυναμική μεταβολή». Ακόμη γελάω.» (H εκτίμηση της Public Issue δόθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου, τελευταία ημέρα δημοσίευσης προεκλογικών ερευνών,http://www.publicissue.gr/2026/varometro-3o-kyma-mai-2012/).
Το γέλιο κάνει καλό. Ιδίως σε περιόδους κρίσης σαν τη σημερινή. Είναι ευχάριστο να γελάει ο Γ.Πρετεντέρης. Κρίμα που ξεχνάει πολύ εύκολα τι γράφει ο ίδιος. Του θυμίζουμε λοιπόν τι έγραφε λίγο πριν τις πρώτες εκλογές του Μαΐου. Είναι αλήθεια ότι οι πολιτικές και δημοσκοπικές «εκτιμήσεις» του, για το ΠΑΣΟΚ, τη Χρυσή Αυγή, το δικομματισμό βγάζουν πολύ γέλιο και θα τον βοηθήσουν σίγουρα να γελάσει περισσότερο:
Για γέλια (1)
«Εχει την πολυτέλεια;» ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΑ ΝΕΑ 02/03/2012
«Παρά τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι ειδικοί προεξοφλούν ότι [το ΠΑΣΟΚ] θα καταφέρει τελικά να βγει δεύτερο κόμμα στις επικείμενες εκλογές»
Για γέλια (2)
«Υπάρχει σχέδιο;» ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΑ ΝΕΑ 05/03/2012
«Κανονικά, αν κυκλοφορούσε μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι στην επόμενη Βουλή θα μπουν εννέα κόμματα (μεταξύ των οποίων ο Καμμένος, η Χρυσή Αυγή, ίσως και η 4η Αυγούστου – αν υπάρχει ακόμη...), θα έπρεπε να ανησυχήσουμε πολύ. Προτείνω να μην ανησυχήσουμε καθόλου!»
Για γέλια (3)
«Πείτε κάτι σοβαρό!» ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 24/03/2012
«Ηδη τα πιο ετερόκλητα συμφέροντα παιανίζουν το ρέκβιεμ του δικομματισμού. Και επικαλούνται το φάντασμα της ακυβερνησίας. Σιγά! Ρίξτε μια ματιά στον εκλογικό νόμο: ακόμη κι αν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, ΝΔ και ΠαΣοΚ, συγκεντρώσουν ένα ευτελές 40% θα έχουν κάπου 160 βουλευτές στη Βουλή. Και δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που μια κυβέρνηση στην Ελλάδα θα στηρίζεται στο 40% της λαϊκής ψήφου. Πήρα το χειρότερο σενάριο για να πω ότι χειρότερο σενάριο δεν υπάρχει. [...] Ακόμη περισσότερο που ΝΔ και ΠαΣοΚ αποκλείεται να πάρουν αθροιστικά 40%.
- Το ΠαΣοΚ μετά την εκλογή του Ευ. Βενιζέλου δίνει σημάδια ζωής και εμφανίζεται να καθαρίζει τη μάχη για τη δεύτερη θέση. Το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθεί σε ποσοστά υπερδιπλάσια από αυτά που του έδιναν ως προσφάτως οι δημοσκοπήσεις.[...]
Με τα σημερινά δεδομένα, τα δυο μεγάλα κόμματα διεκδικούν ίσως το 50% (περίπου 180 έδρες στη Βουλή) με σοβαρό το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω συσπείρωσης των δυνάμεών τους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αν πιάσουν το (καθόλου απίθανο) 55%, θα προσεγγίσουν ενδεχομένως και τις 195-200 έδρες – τα 2/3 της Βουλής... Το σημειώνω αυτό για όσους έσπευσαν και σπεύδουν να σαλπίσουν πρόωρα «το τέλος του δικομματισμού» και να εξαγγείλουν χαιρέκακα «την κατάρρευση του συστήματος».
...και για κλάματα
Όσο γέλιο βγάζουν οι εκτιμήσεις του μαθητευόμενου δημοσκόπου Πρετεντέρη, άλλο τόσο για κλάματα είναι η απόπειρά του να συγκαλύψει την πραγματικότητα των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου 2012, τι συνέβη πράγματι μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων στο μεσοδιάστημα Μαΐου-Ιουνίου και βέβαια ποια ήταν η τελική προεκλογική εκτίμηση της Public Issue, στις 2 τελευταίες εβδομάδες, όταν ίσχυε η απαγόρευση δημοσίευσης [Βλέπε σχετικά την ιστοσελίδα: http://www.publicissue.gr/2038/ ].
Για τους καλόπιστους αναγνώστες (στους οποίους δεν περιλαμβάνεται προφανώς ο Γ.Πρετεντέρης) υπάρχει στον ιστότοπο της εταιρείας, αναρτημένη εδώ και ένα χρόνο, η αναλυτική διερεύνηση του εκλογικού αποτελέσματος, η αξιολόγηση των δημοσκοπήσεων, καθώς και η απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε (βλέπε σχετικά: «ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012. O απολογισμός της Public Issue»,http://www.publicissue.gr/2046/greek-elections-2012-and-polls/ )
Συνοψίζοντας την παραπάνω ανάλυση, μετά τις εκλογές του Μαΐου και ως συνέχεια της δυναμικής του εκλογικού αποτελέσματος, εμφανίσθηκε ένα ισχυρότατο πολυσυλλεκτικό εκλογικό ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως εις βάρος του ΚΚΕ, αλλά και εις βάρος των δεξιών αντιμνημονιακών κομμάτων (ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή)· ένα κλασσικό φαινόμενο εκλογικής παλίρροιας: πρώτα πλημμυρίδα (31,5%), ύστερα άμπωτη (26,9%). Το ρεύμα υπήρξε ανοδικό στο πρώτο διάστημα της προεκλογικής περιόδου και συγκεκριμένα, από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου μέχρι και την ανακοίνωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (1/6/12) και εν συνεχεία έντονα καθοδικό, επί 2½ εβδομάδες, ενδεχομένως μέχρι και την ημέρα των εκλογών.
Ο πρωταρχικός λόγος για την αντιστροφή της εκλογικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αναζητηθεί στην πρωτοφανή εκστρατεία φόβου -ο Γ.Πρετεντέρης υπήρξε ένας εκ των πρωταγωνιστών της- που αναπτύχθηκε εναντίον του, όταν διαφάνηκε το ενδεχόμενο εκλογικής του νίκης.
Η συντεταγμένη κινδυνολογία, αφορούσε τις καταθέσεις, τους μισθούς και τις συντάξεις, τις ελλείψεις σε φάρμακα και καύσιμα, κλπ, που θα προέκυπταν σε αυτήν την περίπτωση. Η πίεση που ασκήθηκε από το εσωτερικό και το εξωτερικό, με βάση το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», αποδείχθηκε αποτελεσματική. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως τα σημεία που αφορούσαν την αστυνόμευση και την αντιμετώπιση των μεταναστών απομάκρυναν μια μερίδα συντηρητικών αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, οι οποίοι μετά την αρχική ευφορία του Μαΐου είχαν μεταστραφεί υπέρ του. Συνυπολογίζοντας και την επίδραση της αυξημένης αποχής (νέοι, ετεροδημότες), που φαίνεται ότι λειτούργησε επίσης εις βάρος του, ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε συνολικά 4,5 μονάδες και η εκλογική του επιρροή συρρικνώθηκε τελικά στο 26,9%.
Υ.Σ.: Ακόμα περιμένουμε την απάντηση του Γ.Πρετεντέρη, για τις εκλογές του 2009.
iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.