Κατά τον Wolfgang Schäuble, σε άρθρο γνώμης στους FINANCIAL TIMES, η ευρωζώνη επουλώνει τις πληγές της, τόσο δομικά όσο και κυκλικά και οι δημοσιονομικές και δομικές επιδιορθώσεις που πρότειναν οι ψυχραιμότεροι Ευρωπαίοι επικεφαλής της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης, θέτουν τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη («Ignore the Doomsayers: Europe is being fixed»).
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραθέτει το παράδειγμα της Γερμανίας στη δεκαετία του 1990 και αναφέρεται στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις και τις μεγαλύτερες δαπάνες για εκπαίδευση και έρευνα, τις οποίες εφάρμοσαν και έκαναν οι γερμανικές κυβερνήσεις, που οδήγησαν στη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1980 και στη Σουηδία και τη Φιλανδία το 1990.
Η εφαρμογή της λιτότητας επιτυγχάνει και στην Ευρώπη, με τα δημόσια ελλείμματα να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία τρία έτη, το εργασιακό κόστος και την ανταγωνιστικότητα να προσαρμόζονται, τα τραπεζικά ισοζύγια να ισοσκελίζονται και τα τρέχοντα ελλείμματα των λογαριασμών να εξαφανίζονται, ενώ στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους ήρθε και το τέλος της ύφεσης στην ευρωζώνη.
Ο Schäuble καταλήγει σε δύο συμπεράσματα:
Πρώτον, ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο και οι αρμόδιοι οφείλουν να αγνοούν τις σειρήνες που επικαλούνται γρήγορες λύσεις και τις διαμαρτυρίες των ειδικών συμφερόντων, ενώ οι ενδείξεις βελτίωσης αποτελούν λόγο επιμονής και όχι υποχώρησης.
Δεύτερον, δεν πρέπει να προκαταβάλουμε το μέλλον με συμπεράσματα του παρόντος: τα συστήματα προσαρμόζονται, οι τάσεις αλλάζουν και οι κύκλοι επανέρχονται, με άλλα λόγια όλα επιδιορθώνονται και η Ευρώπη σήμερα είναι η απόδειξη.
FEATHRESTONE: ΠΑΡΑΒΛΕΨΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
O επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Feathrestone εκφράζει την ανησυχία του για ένα πιθανό τρίτο πακέτο βοήθειας, σε άρθρο γνώμης για την INDEPENDENT, αναφερόμενος στον ηράκλειο, όπως τον αποκαλεί, άθλο των Ελλήνων να επιβιώσουν μιας ύφεσης, που σύντομα θα έχει το μέγεθος της συντριβής της Wall Street το 1929 («Greece’s Herculean Task is to Survive a Recession as Big as the Wall Street Crash»).
O Feathrestone επισημαίνει ότι, η Ελλάδα πέτυχε, κατά το πρώτο έτος της κρίσης, τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που σημείωσε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή οικονομία μεταπολεμικά. Η σταθεροποίηση του προϋπολογισμού ξεπέρασε τον στόχο για το 2013 και υπάρχει το ενδεχόμενο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Ελλάδα χρειάζεται επένδυση στην ανάπτυξη και έχει τομείς με καλή απόδοση. Η διάσωση της έως τώρα ωστόσο γινόταν με λανθασμένη ταχύτητα και προς λάθος κατεύθυνση.
Η τρόικα επέλεξε τις οριζόντιες περικοπές. Οι διαμαρτυρίες της τρέχουσας εβδομάδας για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα έχουν βάση, με την έννοια ότι οι αριθμοί στους οποίους έχουν καταλήξει οι αρμόδιοι, δεν προέκυψαν μετά από εξέταση των δεξιοτήτων και των πόρων που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση, και ταυτόχρονα είναι λανθασμένες, καθώς πράγματι υπάρχουν ενδείξεις κακής απόδοσης και σπατάλης.
Οι αριθμοί ακολουθούν τη λογική της δημοσιονομικής εξοικονόμησης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και τρόικας παραβλέπουν έτσι τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες και η Αντιπολίτευση ενθαρρύνεται να υπερασπιστεί κάθε εργασιακή θέση, καθιστώντας το δημόσιο φτωχό αντικατάστατο ενός απόντος κοινωνικού κράτους. Μετά από όλα τα επίπονα μέτρα, το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα για το 2020 είναι μια επιβάρυνση χρέους μεγαλύτερη από εκείνη που είχε στην αρχή της κρίσης.
http://mignatiou.com/?p=12675#ixzz2fBa2GPP0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.