Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros Hayrettin Pasa» («Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά») απέπλευσε από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες άγνωστο σε ποια περιοχή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος », αύριο το απόγευμα το σεισμογραφικό πλοίο θα φθάσει στο λιμάνι της Μερσίνας.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις του σκάφους καθώς δεν έχει εκδώσει η Άγκυρα ούτε καν NAVTEX , όμως εικάζεται ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες κοντά στην Κύπρο, όπως είχε προαναγγείλει η τουρκική κυβέρνηση προ καιρού. Η κίνηση αυτή όπως είναι αναμενόμεο προκαλεί ανησυχία στη Λευκωσία στην Αθήνα και στο Τελ-Αβίβ.
Είναι σαφές οτι η επιλογή του χρόνου για την έναρξη ερευνών, προκαλεί εύλογες απορίες, καθώς ως γνωστόν, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας και η Λευκωσία ανάβει τη φλόγα αερίου στο οικόπεδο 12.
Η αποστολή του πλοίου στην περιοχή μας γίνεται νωρίτερα καθώς οι πληροφορίες μέχρι και προ λίγων ημερών έκαναν λόγο για ολοκλήρωση των ερευνών στη Μαύρη Θάλασσα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον περασμένο Απρίλιο, το Μπαρμπαρός είχε αρχίσει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Εάν τελικά το σκάφος προχωρήσει σε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τότε θα επιβεβαιωθούν οι εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης και θα εντάσσεται η ενέργεια αυτή στην τακτική των εντάσεων που προκαλεί η Άγκυρα.
Η τουρκική είχε με την έναρξη του δευτέρου γύρου αδειοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτοξεύσει απειλές και προαναγγείλει τις έρευνες αυτές στην περιοχή, επιχειρώντας να στείλει μηνύματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι «οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στον διαγωνισμό που ξεκίνησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), στο ένα μέρος τους δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο».
Έσπευσε δε να υπενθυμίσει ότι η Άγκυρα όπως είχε ανακοινώσει και παλαιότερα δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα μέσα σε αυτούς τους τομείς. Εκτόξευσε την απειλή πως επειδή ένα μεγάλο μέρος, στη νότια πλευρά του νησιού, των θαλάσσιων περιοχών που αναφέρονται στον εν λόγω διαγωνισμό, συμπίπτουν με τις εκτάσεις για τις οποίες η «ΤΔΒΚ» έδωσε άδεια στην «ΤΡΑΟ», οι οποίες ενέργειες θα προκαλέσουν «ανεπιθύμητες εντάσεις».
Έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων
Το πλοίο, που αγόρασε η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO), έναντι 130 εκατ. δολαρίων, είναι εξοπλισμένο με συστήματα της τελευταίας τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της TPAO, Αλί Ριζά Τοϊγκάρ, το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011.
Το μήκους 85 μέτρων πλοίο αγοράστηκε από νορβηγική εταιρεία και προηγουμένως είχε την ονομασία «Polarcus Samur».
Άλλαξε πρόσφατα εκτός από όνομα και χρώμα σε ναυπηγείο στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης. Το πλοίο διαθέτει και ελικοδρόμιο.
Άλλαξε πρόσφατα εκτός από όνομα και χρώμα σε ναυπηγείο στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης. Το πλοίο διαθέτει και ελικοδρόμιο.
Γ. Κοκ.
newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.