Ήταν την περασμένη Πέμπτη, όταν ένας καλοστεκούμενος μελαψός κύριος, με μπεζ κοστουμάκι, έγινε δεκτός στο Μαξίμου και αμέσως μάθαμε ότι επρόκειτο για τον θρυλικό Αλ-Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, τον 26ο στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, του οποίου η προσωπική περιουσία αποτιμάται στα 20 δισ. δολάρια.
Ενόσω διαρκούσε η συνάντηση, μάθαμε, επίσης, ότι είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, λόγω του ενδιαφέροντός του για «επενδύσεις στο τραπεζικό σύστημα». Mάλιστα μη κατονομαζόμενες, αλλά υποτίθεται «καλά πληροφορημένες πηγές του Μαξίμου» χαρακτήριζαν το ενδιαφέρον του Σαουδάραβα επενδυτή για τις ελληνικές τράπεζες «δεδηλωμένο» (πού, αλήθεια;) και άφηναν ελπιδοφόρους υπαινιγμούς για την Eurobank.
Πολλά ήταν τα αξιοπερίεργα του γεγονότος. Κατά πρώτον, το κοστουμάκι. Το μπεζ δεν είναι κάπως ανάρμοστο για έναν επενδυτή της κλάσεως του και μάλιστα όταν επισκέπτεται ένα πρωθυπουργό στο γραφείο του; Επειτα, η συνάντηση δεν κράτησε ούτε καν μισή ώρα, αφού στις 4 μ.μ. πήγε στο Μαξίμου και στις 4.30 μ.μ. συναντήθηκε με τον Αβραμόπουλο. Επομένως, πόσα πρόλαβαν να ειπωθούν για τις επενδυτικές ευκαιρίες, που υποτίθεται ότι τον οδήγησαν ώς το πρωθυπουργικό γραφείο;
Υστερα, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας από πού κι ώς πού να τον δει; Και γιατί να μην δει τον υπουργό Οικονομικών ή τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δεδομένου του «δεδηλωμένου» ενδιαφέροντος του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Ο πραγματικός λόγος της επίσκεψης θυμίζει λίγο παλιά καλή ελληνική ταινία με Παπαγιαννόπουλο, Ηλιόπουλο και τους άλλους της παρέας. Ο Σαουδάραβας ήλθε με το σκάφος του στα ελληνικά νησιά για διακοπές και απευθύνθηκε στο κράτος για να ζητήσει μέτρα προστασίας (κοινώς, βατραχανθρώπους) για όσο θα παρέμενε στα μέρη μας.
Το αίτημα διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου και έτυχε της προσοχής του grand maitre των δημοσίων σχέσεων, που περιττεύει, νομίζω, να πω το όνομά του.(Επί ματαίω είναι και αμαρτία…) Εξ ου και τα όσα επακολούθησαν. Μια επίσκεψη γνωριμίας ήταν, προκειμένου να ευχαριστήσει τους οικοδεσπότες του για τις περιποιήσεις.
Οχι, βέβαια, ότι ήταν κακό ή εντελώς άσκοπο να επιδιώξει η κυβέρνηση μια συνάντηση γνωριμίας με τον Αλ-Ουαλίντ μπιν Ταλάλ· κάθε άλλο μάλιστα. Μπορεί, λ.χ., να ενδιαφέρεται ο άνθρωπος να αγοράσει κάποια νησίδα – γιατί όχι; Αλλά ας μην καλλιεργούμε αυταπάτες ως προς τις δυνατότητες των δημοσίων σχέσεων να προσελκύσουν επενδύσεις.
Ενας κεφαλαιούχος του επιπέδου του Αλ-Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, με υπολογίσιμα μερίδια σε εταιρείες κολοσσούς, όπως η Apple, η Citigroup, η Disney και η News Corp, δεν θα καθίσει να ασχοληθεί με μια χώρα γραφικών, οι οποίοι επιμένουν πεισματικά να αγνοούν ότι το διεφθαρμένο και ανίκανο κράτος τους χρεοκόπησε και ακόμη τους απασχολεί αν ένας δημόσιος υπάλληλος πρέπει να απολύεται ή όχι.
Δεν θα το κάνει επειδή γνώρισε κάτι συμπαθητικούς τύπους (που αμφιβάλλω αν θυμάται κιόλας το όνομά τους) και οι οποίοι ήσαν πολύ περιποιητικοί μαζί του.
Του Στέφανου Κασσιμάτη
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.