Σύμφωνα με αμερικανικές πληροφορίες η Κινεζική εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Huawei ‘βαρύνεται‘ με κατηγορίες ότι ‘ενεργεί‘ ως ένα οικονομικό και στρατιωτικό μέσο κατασκοπείας για την κινεζική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών . Τις εν λόγω πληροφορίες ‘απελευθέρωσαν ‘ οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών οι οποίες έδειξαν απροθυμία να δώσουν όλες τις λεπτομέρειες εκτός απο τις διαβαθμισμένες ακροάσεις για αυτό το θέμα .
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι η κινεζική εταιρεία Huawei αποτελεί σημαντικό ‘σύμμαχο‘ για την κινεζική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και ειδικότερα για τους ‘σχεδιαστές‘και τους επικεφαλης της, διότι με μιά απλή ανταλλαγή ‘στοιχείων‘ για το διαδίκτυο και τα τηλεφωνικά συστήματα των ‘ξένων εταιρειών‘ στόχων εφοδιάζει την κινεζική υπηρεσία με κρίσιμες και απαραίτητες πληροφορίες. .
Η Huawei ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια, από έναν πρώην Κινέζο αξιωματικό του στρατού τον Zhengfei Ren, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον κινεζικό στρατό κατά τη διάρκεια των περικοπών (κατά μισό εκατομμύριο στρατιώτες) στις αρχές του 1980. Ο Ρεν προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1978, μετά από χρόνια προσπαθειών (ο πατέρας του είχε εργαστεί για ττους εθνικιστές) και διατηρεί πάντα στενές σχέσεις με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Αυτό είναι ‘υποχρεωτικό προσόν‘ , αν πρόκειται για την ίδρυση μιας επιχείρησης τέτοιας εμβέλειας σαν την Huawei.
Η Huawei έχει ετήσιες πωλήσεις 29.000.000.000 δολαρίων. Επίσης σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών η κινεζική εταιρεία Huawei κατηγορείται και για κλοπή τεχνολογίας, εκτός από τη διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Η κινεζική εταιρεία διαθέτει μεγάλ ποσά χρημάτων στην έρευνα αποτελώντας παράλληλα μία απο τις μεγαλύτερες παραγωγούς διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον τομέα της τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών στον πλανήτη.
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι όλες οι κινεζικές εταιρείες, κυρίως οι μεγάλες High tech εταιρείες αλλά και βιομηχανίες ρούχων και άλλων προιόντων , αναμένεται ότι συνεργάζονται στενά με τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτό δεν είναι παράξενο στον κόσμο των κατασκόπων . Και ως αποτέλεσμα αυτού, η Huawei έχει αποκλειστεί από διαγωνισμούς σε Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Σχόλιο ΄Είναι γνωστό ότι οι περισότερες μεγάλες εταιρείες ανα τον κόσμο ενεργούν ως άμεσοι ή έμμεσοι συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών παρόλο που στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα τα κεφάλαια και οι ιδιοκτήτες αποτελούν ένα ετερόκλητο πλήθος με διαφορετικά εθνικά συμφέροντα αλλα με κύριο σκοπό το υπέρμετρο κέρδος. Ειδικά σύμφωνα με δημοσιεύματα κατα καιρούς στον ελληνικό τύπο, περίοπτη θέση κατέχουν οι γερμανικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην χώρα μας απο την δεκαετία του 1930, ονόματα δεν αναφέρουμε.
Οι κινεζικές εταιρειές διέπονται απο ένα ‘ιδιαίτερο‘ καθεστώς καθότι ,ελέγχονται απο τις παντοδύμαμες κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών και κατά επέκταση απο το ίδιο το κινεζικό κράτος. Έτσι ή ύπαρξη των εν λόγω εταιρειών εξαρτάται απο τις διαθέσεις του εκάστοτε εκτελεστικού γραφείου του κουμουνιστικού κόμματος , οι διεθυντές και οι υπάλληλοι των εν λόγω εταιρειών , συμετέχουν σε κάτι που σύμφωνα με την ηγεσία της Κίνας αποτελεί ‘εθνικό καθήκον‘ . Εμείς τι κάνουμε την στιγμή που διαθέτουμε π.χ. το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και ανα πάσα στιγμή διαθέτουμε πλοία σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
http://www.strategypage.com/htmw/htintel/articles/20130810.aspx
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.