Από την επιτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα εξαρτηθεί η αποφυγή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και κοινωνικές παροχές εκτιμά στην έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι συντάκτες της, αναφέρουν ως απογοητευτικές τις μέχρι τώρα επιδόσεις της φοροεισπρακτικής μηχανής και φθάνουν...έως του σημείου να εισηγηθούν μηχανισμούς εκτός κρατικής δικαιοδοσίας. Συγκεκριμένα στην.....
Εκθεση του ΔΝΤαναφέρεται: «H πρόοδος στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού παρταμένει πολύ απογοητευτική. Και αυτό καθίσταται επείγον ζήτημα για το εάν οι αρχές αποδειχθούν ικανές να αποφύγουν -όπως έχουν υποσχεθεί- περισσότερες οριζόντιες περικοπές στον δημόσιο τομέα και τα κοινωνικά επιδόματα, αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι πιθανόν να αντισταθμίσουν την ελληνική αδυναμία να αντιμετωπίσουν το περιβόητο πρόβλημα φοροδιαφυγής, παρέχοντας (σσ: στην Ελλάδα) περισσότερη ρευστότητα. Σε αυτό το πλαίσιο η σχεδιαζόμενη αυτονόμηση της Διοίκησης Εσόδων είναι κρίσιμη ώστε να «απομονωθεί» από συνεχιζόμενες πολιτικές παρεμβάσεις. Εάν αυτά τα μέτρα – ή άλλα μέτρα- για τον εκσυγχονισμό του νομικού πλαισίου του μηχανισμού φορολογικών εσόδων, της λειτουργίας του και της διαχείρισης προσωπικού, αποτύχουν, τότε οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο ριζικές αλλαγές όπως την μετάπτωση σε μία υπηρεσία εσόδων έξω από τη δικαιοδοσία των δημοσίων υπηρεσιών». Ιδιαίτερα καυστικό είναι το ΔΝΤ και για τις αλλαγές στο Δημόσιο. Σημειώνει στην έκθεσή του:Οι μεταρρυθμίσεις της Δημόσια Διοίκησης πρέπει να ξεκινήσουν με θέρμη. Οι επιδόσεις σημαντικών δημοσίων υπηρεσιών εμποδίζονται από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα στη διοίκηση των εσόδων και η μείωση λόγω συνταξιοδότησης δεν είναι από μόνη της επαρκής για την αναβάθμιση της δημόσια διοίκησης προς το σκοπό ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους. Υστερα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, οι αρχές πρέπει να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για απολύσεις των μη αποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό θα απελευθερώσει χώρο ώστε να εισέλθει (σσ: στο Δημόσιο ) εκπαιδευμένο και νεαρό προσωπικό, χρησιμοποιώντας τον κανόνα μία πρόσληψη ανα μία απόλυση, για όσο καιρό η αυστηρή εφαρμογή της ποσόστωσης αποχωρήσεων, εξυπηρετεί τον στόχο για μείωση του συνολικού επιπέδου απασχόλησης στο Δημόσιο.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.