Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΜΥΤΙΛΗΝΗ:Γάμοι αλά… Τήλος;



Για ακόμη μια φορά η Ερεσός θα κλείσει το φθινόπωρο την τουριστική χρονιά της Λέσβου με τη μεγάλη διοργάνωση του Φεστιβάλ Γυναικών,


 που φέτος μετρά την 13η χρονιά διοργάνωσης. Μιας διοργάνωσης που έχει γίνει θεσμός και μάλιστα συνεχίζει με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, δίχως να επηρεάζεται απ’ την κρίση. Όλα αυτά τα χρόνια οι διοργανωτές, μαζί με την προσπάθεια να απευθυνθούν και σε νέο κοινό, εκφράζουν και το παράπονό τους για το γεγονός ότι δεν έχουν τύχει απολύτως καμίας υποστήριξης, τουλάχιστον στο καλλιτεχνικό σκέλος του φεστιβάλ. Στην ίδια κατεύθυνση έγινε και παρέμβαση από τοπικό σύμβουλο της Ερεσού, που κατηγορεί το δήμο Λέσβου γιατί δεν περιλαμβάνει το φεστιβάλ στο Λεσβιακό Καλοκαίρι.
Αύξηση της τάξης του 20% στον αριθμό των συμμετεχόντων στο 13ο Φεστιβάλ Γυναικών Ερεσού, αναμένει το πρακτορείο «Sappho Travel», που διοργανώνει τις εκδηλώσεις, οι οποίες πλέον αποτελούν θεσμό για την περιοχή, αλλά και συνολικά για τον τουρισμό της Λέσβου, αφού το φεστιβάλ συμβάλλει στην παράταση της τουριστικής περιόδου στο νησί.
«Αυτές τις μέρες οριστικοποιούμε στο μεγαλύτερο μέρος του, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που αφορούν στο θέατρο, στη μουσική, στις τέχνες γενικότερα», ανέφερε η ιδιοκτήτρια του πρακτορείου, Ιωάννα Σάββα, επισημαίνοντας ότι όπως κάθε χρονιά, επιδίωξη είναι να προσφερθεί στις συμμετέχουσες απ’ όλο τον κόσμο, ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ικανό να καλύψει δημιουργικά τις δύο βδομάδες της παραμονής τους στη Λέσβο.
Καμία υποστήριξη
«Αυτό που επισημαίνω κάθε χρόνο και δεν θα κουραστώ να το λέω είναι ότι η όλη μας προσπάθεια δεν τυγχάνει καμίας υποστήριξης απ’ τους τοπικούς φορείς. Σε καμία περίπτωση δεν επιζητούμε οικονομική στήριξη, αλλά θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια εκδήλωση καλλιτεχνική, ένα σχήμα που θα αναλάβει ο Δήμος, η Περιφέρεια, κάποιος άλλος φορέας να εντάξει στο πρόγραμμα του φεστιβάλ», ανέφερε η κ. Σάββα υπογραμμίζοντας ότι: «Κουράστηκα να δέχομαι υποσχέσεις, να ικετεύω και να ζητιανεύω, δίχως ποτέ να υπάρχει ανταπόκριση».
Παρόλα αυτά η ίδια επιμένει ότι η διοργάνωση συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο κόσμο, κυρίως απ’ την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ φέτος αναμένεται να υπάρχει αύξηση των συμμετοχών περίπου 20% από πέρυσι. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από γυναίκες απ’ την Τουρκία και τη Ρωσία, αλλά και από πολλές ακόμη περιοχές.
Ήδη απ’ το Σάββατο στη Σκάλα Ερεσού, έχει ξεκινήσει το 2ο Alpha Camp, που διοργανώνεται από γερμανική εταιρεία και θα διαρκέσει έως τις 29 του μήνα. Αυτές οι εκδηλώσεις που βασίζονται στην οργάνωση σε καθημερινή βάση διαδοχικών πάρτι, απευθύνονται σε πιο νεανικό γυναικείο κοινό, ηλικιών από 15 έως 29 ετών, ενώ το φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου αφορά σε γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών. Χθες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, είχε προγραμματιστεί ρωσική βραδιά, ενώ ανάλογο πρόγραμμα αφιερωμένο σε διάφορες χώρες θα υπάρξει και τις επόμενες μέρες.

Πρόταση να τελούνται γάμοι και στην Ερεσό
Έως τώρα, και παρά τα μηνύματα από άλλες περιοχές της χώρας, η κ. Σάββα διαπιστώνει ότι τουριστικά η Ερεσός και ολόκληρη η Λέσβος κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. «Αυτό που λείπει απ’ τον τόπο μας είναι η προβολή, η διαφήμιση της Λέσβου και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων», επισημαίνει η κ. Σάββα, αποδίδοντας τη μη προσέλκυση νέων επισκεπτών στην έλλειψη διαφήμισης.
«Απ’ την πλευρά μου, προκειμένου να διαφημίσω το φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου, θέλοντας να απευθυνθώ και στο ελληνικό κοινό που έχει μάθει να κάνει διακοπές μόνο τον Αύγουστο, συμμετείχα με περίπτερο στην Athens Pride, στις 8 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ τον Ιούλιο θα πάρω μέρος σε ανάλογη εκδήλωση και στο Λονδίνο».
Κατά τη συμμετοχή της στην «Παρέλαση Υπερηφάνειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην Αθήνα, η κ. Σάββα έγινε αποδέκτης του ενδιαφέροντος πολλών γυναικών για την τέλεση γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη Λέσβο, και ειδικά στην Ερεσό, όπως ακριβώς είχε γίνει και στην Τήλο. Η ίδια μάλιστα ως μέλος και της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Λέσβου, προτίθεται να θέσει το θέμα στο Δήμαρχο, σημειώνοντας πως το ζευγάρι της Τήλου κάνει κοινή φορολογική δήλωση, θεσμικά δηλαδή ισχύει ό,τι και μεταξύ των υπολοίπων ετερόφυλων ζευγαριών. Ο Δημήτρης Βουνάτσος, απαντώντας στο ερώτημα του «Ε» αν θα έκανε ο ίδιος ή κάποιος αντιδήμαρχος τέτοιους γάμους στην Ερεσό, απάντησε πως κάνει «μόνο ό,τι ο νόμος επιτρέπει», προσθέτοντας ότι αν δεν ψηφιστεί νόμος που να επιτρέπει την τέλεση γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ο Δήμος Λέσβου δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία τέλεσής τους.

«Αποκλεισμό των χωριών» καταγγέλλει ο Στ. Δουγαλέρης
«Μυτιληναϊκό κι όχι λεσβιακό καλοκαίρι»
Με ανακοίνωσή του, ο τοπικός σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Ερεσού, Στέλιος Δουγαλέρης, υποστηρίζει πως εκδηλώσεις όπως αυτές του Φεστιβάλ Γυναικών Ερεσού, θα μπορούσαν να περιληφθούν στο Λεσβιακό Καλοκαίρι. Μάλιστα σημειώνει ότι κακώς οι εκδηλώσεις προσδιορίζονται ως λεσβιακής διάστασης, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν στην πόλη της Μυτιλήνης μια και έχουν αποκλειστεί τα περισσότερα χωριά.
«Ίσως να τους ενοχλεί και η ιδιαιτερότητα του Φεστιβάλ μας, αλλά δεν είναι μακριά η μέρα που θα μας επισκεφθούν για να ζητιανέψουν τις ψήφους των γυναικών!», τονίζει ο τοπικός σύμβουλος της Ερεσού.
Απ’ την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως δεν υπήρξε απολύτως κανένα αίτημα απ’ τους τοπικούς φορείς για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Λεσβιακού Καλοκαιριού.
«Τόσο οι σύλλογοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε και βοηθάμε στη διοργάνωση και παρουσίαση εκδηλώσεων, ακόμη και παραδοσιακών γιορτών, όσο και το Τοπικό Συμβούλιο Ερεσού, δεν υπέβαλαν κανένα αίτημα σχετικό με το Φεστιβάλ Γυναικών. Πραγματικά αν γνωρίζαμε ότι υπάρχει τέτοιο αίτημα, πρόθυμα θα προχωρούσαμε στην ένταξη εκδήλωσης ή εκδηλώσεων στο πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Αστυρακάκης.

emprosnet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com