Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Τα συχνότερα ελληνικά ονόματα και η ετυμολογία τους.


Εχετε αναρωτηθεί ποτέ αν στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι Γιώργηδες ή Γιάννηδες; Κι αν πράγματι λέγονται Μαρίες οι πιο πολλές γυναίκες στη χώρα μας; Αν ναι, τότε ήρθε η ώρα να λάβετε απαντήσεις στα ερωτήματά σας.

Ο Χάρης Φουνταλής, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Indiana University στο Bloomington των ΗΠΑ και έχει ασχοληθεί με την έρευνα στη γνωσιακή επιστήμη, είχε ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες. Για τον λόγο αυτόν πραγματοποίησε μια πρωτότυπη έρευνα χρησιμοποιώντας τις ενδεδειγμένες στατιστικές μεθόδους με τις οποίες διακρίβωσε ποια είναι τα πιο κοινά ελληνικά ονόματα.

"Ηθελα να απαντήσω σ' ένα ερώτημα που είχα από μικρό παιδί: είναι περισσότεροι οι Γιάννηδες, οι Κωστήδες, οι Δημήτρηδες ή ποιοι είναι τέλος πάντων οι πιο πολλοί; Η έρευνα μου έμαθε κάτι που δεν ήξερα: ότι χωρίς καμιά αμφιβολία οι πιο πολλοί είναι οι Γιώργηδες. Οσο για τις Μαρίες στις γυναίκες, αυτό μάλλον το περίμενα. Παράλληλα, ήθελα να εξοικειώσω τους αναγνώστες με ορισμένα στοιχειώδη θέματα στατιστικής", λέει

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:

Πρώτο και εκτός συναγωνισμού είναι το όνομα Γιώργος, με τα Δημήτρης, Κωνσταντίνος και Ιωάννης να ακολουθούν, ενώ στις γυναίκες την πρωτοκαθεδρία έχει το Μαρία και έπονται κατά σειρά συχνότητας το Ελένη, το Αικατερίνη και το Βασιλική.

Κάνοντας αναγωγή στον γενικό πληθυσμό της χώρας - και θεωρώντας ότι αποτελείται από 10 εκατομμύρια κατοίκους, το 50% των οποίων άνδρες και το 50% γυναίκες, ο κ. Φουνταλής διαπίστωσε πως με βεβαιότητα 95% στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 342.600 Μαρίες, πως αν κάποιος φωνάξει Γιώργος θα ανταποκριθούν περισσότεροι από 171.000 Ελληνες και πως στο όνομα Ελένη ακούν σχεδόν 199.000 γυναίκες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις τριάδες ονομάτων Δημήτρης - Κώστας - Γιάννης και Ιωάννα - Δήμητρα - Ειρήνη, δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα για το ποιο εμφανίζεται συχνότερα στον γενικό πληθυσμό, αφού οι μεταξύ τους διαφορές κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ονόματα που θεωρούνται διαδεδομένα, όπως το Θοδωρής, συναντώνται σε μόλις 27.000 Ελληνες. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν 1.010 διαφορετικά ονόματα με τα οποία είχαν βαπτιστεί τουλάχιστον 2 άνθρωποι από το δείγμα, ενώ σχεδόν άλλα τόσα εμφανίστηκαν μόνο μία φορά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν σπάνια ονόματα όπως Ειλικρίνεια, Δευκαλίωνας, Αμβροσία και Φρειδερίκος.

Ο κ. Φουνταλής χρησιμοποίησε ως δείγμα τα 97.072 άτομα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το φθινόπωρο του 2008. Στη συνέχεια, τα επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά και έφτιαξε ένα πρόγραμμα με το οποίο έγιναν οι στατιστικοί υπολογισμοί. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος και τον πλήρη πίνακα που προέκυψε από την έρευνα δημοσιεύτηκαν μαζί με τις διαδικαστικές λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του κ. Φουνταλή

"Παρότι το δείγμα του ΑΣΕΠ δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού, δεν θεωρώ ότι αυτό παίζει σπουδαίο ρόλο, αφού στην Ελλάδα το όνομα σχεδόν ποτέ δεν εξαρτάται από το μορφωτικό επίπεδο των γονέων ή την ηλικία του ατόμου, αλλά από το πώς λέγονται οι γιαγιάδες και οι παππούδες του. Η μόνη αντιπροσωπευτικότητα που μπορώ να πω ότι ίσως επηρεάζει τα αποτελέσματά μου είναι η ''τοπικότητα''. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, δεν νομίζω ότι τα αποτελέσματα στρεβλώθηκαν, γιατί το δείγμα ήταν τεράστιο", λέει ο κ. Φουνταλής.

Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ
Από πού προέρχονται τα ονόματα

Γεώργιος: Προέρχεται από το αρχαιοελληνικό γεωργός.
Δημήτριος: Ο αφιερωμένος στη Δήμητρα. Το Δήμητρα προέρχεται από το δη (γη) και μήτηρ (μητέρα).
Ελένη: Αρχαιοελληνικό. Σημαίνει φωτεινή, αστραποβολούσα.
Κωνσταντίνος: Προέρχεται από τη λατινική λέξη constans και σημαίνει ο σταθερός, ο αποφασισμένος, ο βέβαιος.
Μαρία: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Marjam και σημαίνει αυτή που πικράθηκε αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε.
Αικατερίνη: Προέρχεται από το κατ' εαρινή και σημαίνει εαρινή, ανοιξιάτικη.
Ιωάννης: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Yokhanan που σημαίνει η χάρη του Θεού.
Βασιλική: Σημαίνει εκείνη που ανήκει στον βασιλιά.
Νικόλαος: Προέρχεται από τις λέξεις νίκη και λαός.
Χρήστος: Παράλληλη γραφή του Χριστός. Λιγότερο πιθανή θεωρείται η εκδοχή να προέρχεται από το επίθετο χρηστός, δηλαδή χρήσιμος.
Αννα: Προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Hannah που σημαίνει χάρη, ευλογία του Θεού.

Αναστασία: Προέρχεται από το ουσιαστικό "ανάστασις".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com