«Η καταλυτική αλλαγή που έχει συντελεστεί, αυτή που έχει αλλάξει το τοπίο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι ουσιαστικά η θεσμική ενσωμάτωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ευρωζώνη», τόνισε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Επισήμανε πως «αυτό ξεκίνησε από τη διάθεση υποβάθμισης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και άλλες κυβερνήσεις ισχυρών κρατών-μελών, καταλόγιζαν μεγάλες ευθύνες, γιατί δεν προβλέφθηκε και δεν ανεκόπη η δημοσιονομική κρίση και συνακόλουθα η χρηματοοικονομική, μέχρι το 2009».
Με θέμα: «H κρίση στην ευρωζώνη: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τον ευρωπαϊκό Νότο», ο Βενιζέλος μίλησε την Πέμπτη στο Κέντρο Γούντροου Γουίλσον στην Ουάσινγκτον, κάνοντας εκτεταμένη ανάλυση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Μεταξύ άλλων, ο Βενιζέλος επισήμανε:
* Το κυριότερο είναι να πούμε την αλήθεια με τ’ όνομά της. Υπάρχει φόβος στην Ευρώπη για μια νέα φάση της κρίσης χρέους, η οποία αυτή τη φορά θα χτυπήσει το σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, όχι λόγω μεγάλου δημοσίου χρέους με τη μορφή ποσοστού ως προς το ΑΕΠ, αλλά λόγω των μεγάλων απόλυτων μεγεθών που έχει το χρέος του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, άρα λόγω των υψηλών αναγκών αναχρηματοδότησης από μια αγορά που δεν διαθέτει εγχώρια ευρωπαϊκά κεφάλαια, γιατί τα κεφάλαια έχουν προ πολλού μετακινηθεί αλλού και εκτός του ευρωατλαντικού χώρου.
* Κοινό χαρακτηριστικό αυτού του πολιτικού ευρωπαϊκού νότου είναι η αβεβαιότητα που είναι και οικονομική και πολιτική και κοινωνική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για μια αναθεώρηση των ιδρυτικών συνθηκών που θα θέτει ένα ενιαίο, ανανεωμένο και καθαρό θεσμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα τοποθετηθούν και όλες οι επιμέρους θεσμικές αλλαγές, δημοσιονομικού και χρηματοπιστωτικού κυρίως, χαρακτήρα που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών, όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο και η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας/ESM.
* Στόχος του ευρωπαϊκού νότου πρέπει να είναι το σπάσιμο αυτού του «φαύλου κύκλου», που πλέον καταλαμβάνει και τους τραπεζικούς τομείς των κρατών-μελών, μετά την κυπριακή εμπειρία με τις προτάσεις για νέου τύπου ανακεφαλαιοποιήσεις μέσω «bail in» μετόχων, ομολογιούχων αλλά και καταθετών που έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Η μεγάλη ιστορική αντίφαση είναι ότι, ενώ η οικονομική κρίση θέτει επί τάπητος τα ζητήματα της πολιτικής ενοποίησης, ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης σε χρηματοπιστωτικό και δημοσιονομικό επίπεδο οξύνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών, διευρύνει την απόσταση μεταξύ «ενάρετων» και «άσωτων» κρατών.
Συνέντευξη στην «Ουάσιγκτον Τάιμς»
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς», ο Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «προσπαθούμε να αλλάξουμε την αντίληψη ότι είμαστε “μια σπάταλη χώρα”», προειδοποιώντας ότι «οι εντάσεις αυτού του είδους θα μπορούσαν να εξασθενίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τροφοδοτώντας τον λαϊκιστικό σκεπτικισμό και ενθαρρύνοντας τον οικονομικό εθνικισμό, αντί της ολοκλήρωσης μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών».
Ο Βενιζέλος -αφού προειδοποιεί για τον κίνδυνο «διεύρυνσης του ρήγματος» εντός της ευρωζώνης, το οποίο διαχωρίζει τις χώρες οικονομικής σταθερότητας, όπως είναι η Γερμανία, από τους εταίρους τους στη νότια Ευρώπη, που πασχίζουν να επιταχύνουν το βήμα τους, σημειώνοντας ότι «ο διαχωρισμός αυτός στην Ευρώπη ευθύνεται για τη διαφορά στις τιμές των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού σε σχέση με τα γερμανικά», τονίζει την ανάγκη να μετριασθούν οι απαιτήσεις λιτότητας από τη Γερμανία, καθώς οι περικοπές δαπανών έχουν εκτινάξει το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, άνω του 25%.
πηγή:enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.