Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Τα τρία σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών ...


Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι «κλειδωμένη» και με σημαντική διαφορά ανεξάρτητα του τι αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες με στόχο το σύστημα να προκαλέσει μια αποσυσπείρωση ή να εμποδίσει τη συσπείρωση στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα για να περιοριστούν τα ποσοστά του (αλήθεια γιατί σε καμία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν δημοσιεύεται το ποσοστό στην παράσταση νίκης;). 
 
Το ερώτημα πάντως που απασχολεί όλα τα κομματικά επιτελεία είναι τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Τα βασικά σενάρια που επικρατούν είναι τρία δεδομένου ότι πιθανότητα αυτοδυναμίας δεν υπάρχει. 
 
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί με διαφορά της τάξεως του 5-6% από τη ΝΔ και με ένα ποσοστό να προσεγγίζει το 29-30%. Σε αυτή την περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει πρωθυπουργός της χώρας και επιχειρεί να κάνει συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. αν έχουν μπει στη Βουλή (έχουμε πει πώς η υπουργοποίηση του Πάνου Καμμένου θεωρείται δεδομένη), αλλά και με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
 
Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται ευρεία πλειοψηφία και όχι οριακά έναν αριθμό βουλευτών πάνω από τους 151 και αυτό γιατί το επόμενο διάστημα θα κληθεί να πάρει κρίσιμες και επώδυνες για τον ελληνικό λαό αποφάσεις και είναι σχεδόν βέβαιο πώς θα έχει απώλειες.  
 
Το δεύτερο σενάριο, για πολλούς και το πιθανότερο, είναι να υπάρξει συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Είναι κάτι άλλωστε που το θέλουν και οι δανειστές. Να βρίσκονται στην κυβέρνηση τα δύο μεγάλα κόμματα για να υλοποιήσουν το μνημόνιο. Αν πάντως η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μικρότερη του 3% τότε τίθεται θέμα πρωθυπουργού, καθ’ ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει ή δεν θα θελήσει να αναλάβει επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος.
 
Το τρίτο σενάριο θέλει μία κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα που έχουν ψηφίσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, οι ΑΝ.ΕΛ. και πιθανόν η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη αν τελικώς μπει και αυτή, όπως το κόμμα του Πάνου Καμμένου στη Βουλή.
 
Οι εξελίξεις λοιπόν το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» γρήγορα και όπως ήδη είπαμε το ζητούμενο δεν είναι η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, αλλά περισσότερο τα ποσοστά τους, πόσα κόμματα θα μπούν τελικά στη Βουλή και οι συνεργασίες της επόμενης ημέρας.
 
Οι δημοσκόποι και το σύστημα εξουσίας που εξυπηρετούν μας έχουν συνηθίσει πλέον στις «μαιμουδιές» που θέλουν ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Απλά να σημειώσουμε πώς και στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου εμφάνιζαν τη διαφορά μέχρι και τη 1 ή 1,5 μονάδα και τελικώς ήταν 10 μονάδες. 
 
Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά που καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις δυτικών πρεσβειών είναι άνω των 5 μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (29% έναντι 23-25% της ΝΔ) και αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει σε ότι αφορά τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας είναι αυτό που δύσκολα κάποιος μπορεί να προβλέψει, αν και θεωρείται πολύ πιθανό πώς δεν θα πιάσει διψήφιο ποσοστό.  
 
Την τρίτη θέση φαίνεται να παίρνει η Χρυσή Αυγή που κινείται πολύ κοντά στο 9,15% των ευρωεκλογών του 2014. Θα είναι έκπληξη αν ο Λαϊκός Σύνδεσμος δεν υπερβεί το 7,5-8%. Και η δυναμική αυτή υπάρχει για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου τη στιγμή που συνεχίζεται ο «πόλεμος» εναντίον της Χρυσής Αυγής και ο αποκλεισμός από τα ΜΜΕ.
 
Αντίθετα, σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται υποχώρηση των ποσοστών του Ποταμιού, που χάνει ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει ωφεληθεί από τις τελευταίες εξελίξεις αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ποσοστό του. Πολλά θα κριθούν για το ποσοστό του κόμματος της Φώφης Γεννηματά από το «λουκέτο» που έβαλε στο ΚΙΔΗΣΟ ο Γιώργος Παπανδρέου.
 
Όσον αφορά στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη αυτό εμφανίζεται να μπαίνει στη Βουλή αντλώντας ψηφοφόρους κυρίως από τη ΝΔ, αλλά και το Ποτάμι. 
 
























































































































































































































pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.