Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Οδηγίες προς δανειολήπτες - Δηλώστε και σώστε την πρώτη κατοικία ...




Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη
Απόλυτη σύγχυση επικρατεί μεταξύ των δανειοληπτών, που προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα πλειστηριαστεί  η πρώτη τους κατοικία, τουλάχιστον ως το τέλος του 2014, απέναντι σε ένα κυκεώνα από προϋποθέσεις, δικαιολογητικά και ασάφειες.
Το newpost αναλύει ένα προς ένα τα βήματα που πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης, επισημαίνοντας όλες τις παγίδες, πίσω από την διατύπωση ενός «ατελούς και άδικου» νόμου, όπως χαρακτηρίζεται.
«Επικρατεί κομφούζιο, αφού ακόμη και νομικοί ερμηνεύουν κατά βούληση», υποστηρίζει στο newpost ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρ Τσιαφούτης, κάνοντας λόγο για ένα νομοθέτημα «με πολλές ασάφειες και ατέλειες, που φτιάχτηκε στο πόδι και δεν προστατεύει πραγματικά τους δανειολήπτες».
Αρχικά, εξαιρετικά κρίσιμη είναι η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει ο οφειλέτης να καταθέσει στην τράπεζα υπεύθυνη δήλωση, για να ενταχθεί στο σχετικό νόμο.
«Για όσους έχει εκδοθεί ήδη διαταγή πληρωμής για μη εξυπηρετούμενες οφειλές, η προθεσμία είναι η 28η Φεβρουαρίου. Οι υπόλοιποι, μπορούν να καταθέσουν την δήλωση σε διάστημα δύο μηνών, από την ημερομηνία έκδοσης της διαταγής πληρωμής», εξηγεί ο κ. Τσιαφούτης, επισημαίνοντας ότι αν δεν τηρηθούν οι παραπάνω προθεσμίες, δεν ισχύει η προστασία του δανειολήπτη από πλειστηριασμό.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η υπεύθυνη δήλωση

Στην Υπεύθυνη  Δήλωση περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος.

«Φακέλωμα» από την «ακριβή» κίνηση λογαριασμών

Επιπλέον, ο δανειολήπτης θα πρέπει να αποδείξει στην τράπεζα ότι την 20η Νοεμβρίου 2013 –ημέρα που αναφέρει ο νόμος- δεν διέθετε συνολικές τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό άνω των 15.000 ευρώ.
Αυτό που παραμένει ασαφές από τη διατύπωση, είναι το ενδεχόμενο να θεωρηθεί ο οφειλέτης μη δικαιούχος, στην περίπτωση που την 20η Νοεμβρίου διέθετε καταθέσεις μικρότερες των 15.000 ευρώ, αλλά την 21η Νοεμβρίου ή σήμερα η αποταμίευσή του ανέβηκε για παράδειγμα στις 15.500 ευρώ.
«Κανείς δε μπορεί να το απαντήσει αυτό ακόμη. Θα το δούμε στο μέλλον πώς θα το χειριστούν», σχολιάζει ο κ. Τσιαφούτης.
Προκειμένου λοιπόν ο οφειλέτης να αποδείξει πόσα χρήματα είχε τον περασμένο Νοέμβριο, θα πρέπει να ζητήσει από όλες τις τράπεζες στις οποίες διαθέτει λογαριασμούς, εκτύπωση της κίνησής τους, για τους τελευταίους 24 μήνες.
«Το θέμα είναι ότι πολλές τράπεζες ζητάνε 5 και 7 ευρώ για να τυπώσουν κάθε σελίδα», αποκαλύπτει ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «εκτός από το ”φακέλωμα” που οικειοθελώς προσφέρει κανείς στην τράπεζα, κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία εναντίον του».

Πτυχίο μαθηματικών για τον υπολογισμό της δόσης

Εφόσον ο οφειλέτης καταφέρει να ενταχθεί στη ρύθμιση, θα πρέπει να προμηθευτεί κομπιουτεράκι, για να υπολογίσει το ύψος της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει.
Βάσει του νόμου «οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις δεκαπέντε χιλιάδες 15.000 ευρώ, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις δεκαπέντε χιλιάδες 15.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα».
Με απλά λόγια, αν το ετήσιο εισόδημα είναι 21.000 ευρώ η ετήσια οφειλή υπολογίζεται ως εξής:
Το 10% των 15.000: 1.500 ευρώ και
Το 20% από το «υπερβάλλον εισόδημα» των 6.000 ευρώ: 1.200 ευρώ
Σύνολο ετήσιας δόσης: 2.700 ευρώ, ποσό για το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πρέπει να διαιρεθεί σε 12 μήνες ή σε όσους απομένουν ως το τέλος του 2014, από την ημέρα που θα παραλειφθεί η αίτηση από την τράπεζα.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σύνθετα, στην περίπτωση που ο οφειλέτης, οφείλει σε περισσότερες από μία τράπεζες.
«Πρέπει ο καθένας να υπολογίζει μόνος του τι θα δίνει στον καθένα, π.χ. στην τράπεζα, στη ΔΕΗ, στο φροντιστήριο του παιδιού του, ανάλογα με το ύψος της οφειλής στον καθένα, με τον κίνδυνο να αμφισβητηθεί από την τράπεζα ο υπολογισμός», επισημαίνει ο κ. Τσιαφούτης.
Εναλλακτικά, «αν μιλάμε για έναν ηλικιωμένο, ένα δανειολήπτη που δεν ξέρει να υπολογίσει μόνος του, πιθανότατα θα αναλάβει η τράπεζα τον υπολογισμό και το θέμα επαφίεται στην ειλικρίνειά της», σχολιάζει ο δικηγόρος Αντώνης Ζερβός.
Σημειώνεται ότι από την εν λόγω ρύθμιση, προστατεύεται από πλειστηριασμό μόνο η κύρια κατοικία του οφειλέτη και όχι και τα υπόλοιπα ακίνητα που μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία του.
Στην προστατευτική ρύθμιση υπάγονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και αγρότες, για οφειλές, όχι μόνο προς τις τράπεζες, αλλά και προς ιδιώτες, εταιρείες, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δημοσίου δικαίου. Εξαιρούνται οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.















newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com