Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

"Κάρυ" κατά των νόσων του εγκεφάλου, της καρδιάς, του ήπατος και του καρκίνου ...




Ουσιαστικά το κάρυ δεν ένα μπαχαρικό, αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών. Οι Βρετανοί άποικοι λέγεται ότι έδωσαν το όνομα αυτό στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί σε όλα σχεδόν τα φαγητά τους. Πρόκειται για μείγμα πολλών επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τη χρήση δίνοντας τελικά χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που ονομάζουμε κάρυ. Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα σαράντα. Το κίτρινο χρώμα του το οφείλει στην χρυσόριζα (κουρκουμά). Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, κ.α. Η αναλογία του πιπεριού καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε έτοιμα μείγματα κάρυ.

Η διατροφή που περιέχει κάρυ μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ η κουρκουμίνη που υπάρχει σε αυτό, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Η κουρκουμίνη αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές ιδιότητές της και μεταξύ άλλων δοκιμάζεται ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια.
Όπως αναφέρθηκε, σε πολλές κουζίνες της Ανατολής μαγειρεύουν σχεδόν τα πάντα με κάρυ. Στη Δύση, προτιμάται κυρίως στο ψάρι και το κρέας και φυσικά στο ρύζι. Για να φτιάξουμε δικό μας κάρυ, σοτάρουμε τα μπαχαρικά ολόκληρα και μετά τα πολτοποιούμε στο γουδί ή το μπλέντερ. Μην ψήνετε το κάρυ για πολύ ώρα, γιατί καίγεται γρήγορα και πικρίζει.

Το κάρυ, ασπίδα προστασίας έναντι της γήρανσης του εγκεφάλου
Η διατροφή που περιέχει κάρυ, το γνωστό μπαχαρικό, μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ηλικιωμένους Ασιάτες και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Η κουρκουμίνη, ουσία που περιέχεται στην κουρκούμη (όπως είναι επιστημονικά γνωστό το κάρυ), έχει πιθανές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Είναι γνωστό ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, αν και οι παράγοντες αυτοί μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο στομάχι, το ήπαρ και τους νεφρούς.

Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν τους νευρώνες σε εργαστηριακά πειράματα που έγιναν, αλλά έχουν περιορισμένη επιτυχία στην καταπράυνση της γνωστικής εξασθένησης των ασθενών με ήπια έως μέτρια άνοια.
Ο Δρ Τζε-Πιν Νγκ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης συνέκρινε τα σκορ στην κλίμακα MMSE για τρεις κατηγορίες τακτικής κατανάλωσης κάρυ σε 1.010 μη ανοιακούς Ασιάτες, ηλικίας 60-93 ετών το 2003.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατανάλωναν κάρυ τουλάχιστον περιστασιακά (μια φορά κάθε έξι μήνες), το 43% έτρωγε κάρυ τουλάχιστον συχνά ή πολύ συχνά (μεταξύ μηνιαίως και καθημερινώς) και το 16% δεν έτρωγε ποτέ ή σπάνια.

Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που έχουν επίπτωση στο αποτέλεσμα της MMSE, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έτρωγαν κάρυ περιστασιακά και συχνά ή πολύ συχνά είχαν καλύτερα σκορ απ” αυτούς που δεν έτρωγαν ποτέ ή σπάνια.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την πρώτη επιδημιολογική απόδειξη που υποστηρίζει τον συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης κάρυ και γνωστικής επίδοσης.

Το κάρυ χρησιμοποιείται πολύ στην ασιατική κουζίνα και αξίζει να σημειωθεί ότι η συχνότητα της νόσου Αλτσχάιμερ μεταξύ των ηλικιωμένων Ασιατών είναι τέσσερις φορές μικρότερη από αυτή στις ΗΠΑ.

Κάρυ για γερή καρδιά
Το μυστικό της δυνατής καρδιάς μπορεί να κρύβεται …στο ράφι με τα μπαχαρικά σας! Αυτό ισχυρίζονται καναδοί επιστήμονες οι οποίοι διαπίστωσαν πως το πικάντικο κάρυ διαθέτει τελικά εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Clinical Investigation», πειράματα των ειδικών του Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο σε ποντίκια έδειξαν πως ο κουρκουμάς που περιέχει το κάρυ ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα με αποτέλεσμα να επουλώνονται οι βλάβες που προκαλούνται από καρδιακά επεισόδια.
Το κάρυ κατείχε σημαντική θέση στην ασιατική ιατρική για αιώνες, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.
Μέχρι στιγμής πάντως, οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του καρυκεύματος. Εικάζουν όμως ότι σχετίζονται με τα γονίδια που προκαλούν τη διόγκωση και τον τραυματισμό των καρδιακών μυών.
Για τους λάτρεις των πικάντικων πιάτων ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, καθώς οι ευεργετικές ιδιότητες του μπαχαρικού δεν πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τις μερίδες που καταναλώνει κάποιος, επειδή, αν το πιάτο είναι πλούσιο σε λιπαρά, η βλάβη που προκαλείται από αυτά εξουδετερώνει τα οφέλη από το κάρυ.

Το κάρυ «προστατεύει» το συκώτι
Σύμφωνα με έρευνα, μια ουσία που περιέχεται στο κάρυ φαίνεται πως καθυστερεί τη βλάβη στο συκώτι η οποία οδηγεί τελικά σε κίρρωση.

Σε έρευνα που έκαναν Αυστριακοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση κουρκουμίνης από ποντικούς μείωνε τα είδη φλεγμονής που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι.
Προηγούμενη έρευνα υπέδειξε ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην καταπολέμηση της νόσου.

Ορισμένες έρευνες υπέδειξαν ότι μπορεί να καταστείλει καρκινικούς όγκους και ότι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κάρυ μπορεί ενδεχομένως να είναι λιγότερο ευάλωτοι στη νόσο.
Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εξετάσει την ενδεχόμενη συμβολή της κουρκουμίνης στην καθυστέρηση της βλάβης που προκαλείται από προοδευτική φλεγμονώδη νόσο του ήπατος.
Οι βλάβες στο συκώτι μπορούν να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος. Ο επικεφαλής της έρευνας, Michael Trauner, από το Πανεπιστήμιο του Γκράτς στην Αυστρία, ανέλυσε δείγματα αίματος και ιστού ποντικών με χρόνια φλεγμονή ήπατος πριν και μετά την πρόσθεση κουρκουμίνης στη διατροφή τους, για 4 έως 8 εβδομάδες.

Ανακάλυψε ότι η διατροφή με κουρκουμίνη μείωσε σημαντικά το μπλοκάρισμα του χοληδόχου πόρου και τη βλάβη των ηπατικών κύτταρων έχοντας παρεμβληθεί στις οδούς χημικών σινιάλων που εμπλέκονται στη φλεγμονή.

Αν και η έρευνα ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι φαίνεται πως η κουρκουμίνη στοχεύει αρκετά διαφορετικά μέρη της διαδικασίας φλεγμονής και θα μπορούσε να αποτελέσει υποσχόμενη αγωγή για το μέλλον.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας:spyrosjt@yahoo.gr
www.tips-fb.com