Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ψάχνουν κι άλλα κενά κτήρια σε κάθε πόλη και χωριό ανά την Ελλάδα--Εκαναν hot spot το Πολυτεχνείο!!!


Την ώρα που η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις στο Προσφυγικό, αναρχικοί και αντεξουσιαστές ασκούν μεταναστευτική πολιτική καταλαμβάνοντας δημόσια κτίρια, στεγάζοντας σε αυτά πρόσφυγες και μετανάστες, μετατρέποντας το Πολυτεχνείο σε hot spot.

Με το «έτσι θέλω», άτομα του αναρχικού και αντεξουσιαστικού χώρου εκδίωξαν και κρατούν εδώ και έναν μήνα έξω από το ιστορικό κτίριο Γκίνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου την πανεπιστημιακή κοινότητα υπό την απειλή βίας, όπως μέλη της κατήγγειλαν δημοσίως, λειτουργώντας πλέον τους πανεπιστημιακούς χώρους ως αυθαίρετο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών μέσα από τις πρακτικές της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης. Με τις πρυτανικές αρχές να σιωπούν εκκωφαντικά και τις φοιτητικές οργανώσεις να τηρούν σιγήν ιχθύος για το θέμα, ένα κτίριο-σύμβολο του Πολυτεχνείου, το οποίο έχει χρυσοπληρωθεί από τον Ελληνα φορολογούμενο όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς υπήρξε στόχος βανδαλισμών, και στο οποίο γίνονταν μαθήματα και εξετάσεις, έχει μετατραπεί σε καταυλισμό. Μια εικόνα που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε οργανωμένη πολιτεία, η οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει συντεταγμένα και θεσμικά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα εθνικής σημασίας όπως το Προσφυγικό.



Η ανακοίνωση των άγνωστων καταληψιών του κτιρίου Γκίνη δίνει το στίγμα του νέου πλαισίου που διαμορφώνουν κάποιοι δημιουργώντας αυτοσχέδια hot spots στην καρδιά της Αθήνας και της πανεπιστημιακής κοινότητας: «Το απόγευμα της Δευτέρας 29/02/2016, μετά από πρωτοβουλία της κατάληψης Θεμιστοκλέους 58 και σε συνεργασία με αλληλέγγυες/ους, καταλάβαμε το κτίριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο προκειμένου να στεγαστούν σε αυτό οικογένειες μεταναστών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στοιβαγμένες στην πλατεία Βικτωρίας... Αμεση δράση ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο! Φωτιά, Εξέγερση, Λευτεριά!». Το κτίριο των 6.000 τ.μ. με τον κιονοστήρικτο προθάλαμο και το δωρικό πρόπυλο στην είσοδο προς την οδό Στουρνάρη οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1930-1935 προς τιμήν του πρύτανη Αγγελου Γκίνη και έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού λόγω της ιστορικής σημασίας του.



Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου το οποίο έχει μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων

Στις αίθουσές του και στα αμφιθέατρά του πραγματοποιούνται μαθήματα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, καθώς και εξετάσεις μαθημάτων των σχολών του ΕΜΠ. Στο κτίριο αυτό αρχικά στεγάστηκαν 70 άτομα ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των αυτοαποκαλούμενων «αλληλέγγυων». Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των φιλοξενούμενων είναι μεγαλύτερος των 100, με τους Αφγανούς να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Ηδη, στις ιστοσελίδες του αναρχικού και αντεξουσιαστικού χώρου έχουν αναρτηθεί λίστες αναγκών για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε αυτό τον πανεπιστημιακό χώρο. Μεταξύ των κατεπειγουσών αναγκών περιλαμβάνονται νερό, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, μπρίκια και κατσαρόλες, χαρτί υγείας και καθαριστικά. Επιπλέον, ζητείται η συνδρομή «αλληλέγγυων» σε τρόφιμα, όπως μπισκότα, φρυγανιές, αραβικές πίτες, κονσέρβες και φρούτα, ενώ έχουν αναρτηθεί και οι ανάγκες σε συγκεκριμένα φάρμακα ευρείας χρήσης. Τη σχετική λίστα κλείνει η επισήμανση: «Προαιρετικά: Καπνός/τσιγάρα για την περιφρούρηση».

Σκοπός των καταληψιών είναι, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν σε κείμενο αποφάσεων της ανοιχτής συνέλευσης του κατειλημμένου κτιρίου, να στηρίξουν έμπρακτα τους μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην ελληνική επικράτεια μετά το κλείσιμο των συνόρων. Οσον αφορά στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν ήταν τυχαία, αφού η ιστορικότητα του κτιρίου Γκίνη «ως σημείου εκκίνησης αγώνων εδώ και δεκαετίες» υπήρξε καταλυτικός παράγοντας, σε συνδυασμό βέβαια με το γεγονός της δυνατότητας που παρέχει για στέγαση μεγάλου πλήθους ανθρώπων. 



Το κτίριο του ΕΜΠ έχει μετατραπεί σε καταυλισμό



Αφαντος ο πρύτανης
Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας με το γραφείο του πρύτανη του ΕΜΠ Γιάννη Γκόλια ζητώντας πληροφόρηση από τον ίδιο για την τρέχουσα κατάσταση,  κάτι που τελικώς δεν κατέστη δυνατό, αφού ο κ. Γκόλιας δεν ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημά μας.

Δεν είναι όμως μόνο το Πολυτεχνείο που τελεί το τελευταίο διάστημα υπό κατάληψη, αφού και σε άλλα δημόσια κτίρια έχει υψωθεί πανό «κατάληψη στέγης προσφύγων», με την πλειονότητα των συγκεκριμένων «εγχειρημάτων» να βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων. Από την κατάληψη ενός ακόμα πρώην πανεπιστημιακού χώρου, αυτού του παλιού κτιρίου της Φοιτητικής Λέσχης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επί της οδού Αραχώβης 44 στα Εξάρχεια, ξεκίνησε ένα επιπλέον αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στέγασης προσφύγων και μεταναστών. Στην κατάληψη αυτή προχώρησε η Αντεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, η οποία με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να τοποθετηθεί μπροστά σε ένα μεγάλο εύρος πολιτικών εξελίξεων και να διευρύνει τις κινηματικές πρακτικές παρέμβασης και επικοινωνίας με τις μεταναστευτικές κοινότητες και τα προσφυγικά ρεύματα».

Στη συνέχεια η κατάληψη μετεγκαταστάθηκε στο πρώην εξαώροφο κτίριο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), στην οδό Νοταρά 26, με σκοπό «την εδαφικοποίηση της αλληλεγγύης μας προς τους πρόσφυγες/μετανάστες». Οι κενοί χώροι του μετατράπηκαν σε υπνοδωμάτια, τραπεζαρία, κουζίνα, ιατρεία, αποθήκες συλλογής υλικών, παιδότοπο. Αυτή τη στιγμή μένουν στο κτίριο 108 άτομα, ενώ μέσα στους περίπου 4 μήνες λειτουργίας της η «Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26» έχει φιλοξενήσει πάνω από 3.000 άτομα.



Και άπλωμα μπουγάδας στο κτίριο Γκίνη όπου έχουν καταλύσει οι πρόσφυγες




Καταλήψεις με σελίδα στο Facebook
Πριν από 10 μέρες έγινε κατάληψη και στο κτίριο του παλιού 5ου Λυκείου Αθηνών στα Εξάρχεια. Οπως όλες οι «καταλήψεις στέγης προσφύγων» έχουν τη δική τους σελίδα στο Facebook, έτσι και η κατάληψη στο 5ο Λύκειο Αθηνών γνωστοποιεί τις ανάγκες της στο Διαδίκτυο αναρτώντας φωτογραφίες και ανακοινώσεις. Αυτές τις μέρες προτεραιότητα έχει δοθεί στο να οργανωθούν οι υποδομές της κατάληψης, με πιο άμεση τους χώρους ύπνου και σίτισης, καθώς και την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης.

Υπό κατάληψη από αγνώστους με σκοπό τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται και το κτίριο στον αριθμό 22 της οδού Κάνιγγος.

Σκοπός αυτής της κίνησης είναι, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, «η μόνιμη στέγαση, η προοπτική δικτύωσης των εγχειρημάτων, ο πολλαπλασιασμός τους και μεσοπρόθεσμα η δημιουργία δομών αλληλεγγύης από τους ίδιους τους πρόσφυγες-μετανάστες, δομών που θα είναι ικανές να παράξουν όρους αξιοπρεπούς ζωής για όλους/ες».



Εκεί έχει εγκατασταθεί και κουζινάκι για να ζεσταίνουν το φαγητό τους οι πρόσφυγες

Το κίνημα των καταλήψεων από «αλληλέγγυους» εκπροσωπείται και στη Θεσσαλονίκη, όπου από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει καταληφθεί το παλιό ορφανοτροφείο στην οδό Λαμπράκη στην Ανω Τούμπα. Η κίνηση αυτή βασίζεται στο τρίπτυχο «αντίσταση - αυτοοργάνωση - αλληλεγγύη», με τους διαχειριστές της να σημειώνουν: «Το Ορφανοτροφείο είναι μια δομή ανοιχτή κοινωνικά, που από τις πρώτες ημέρες ύπαρξής της μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει πάνω από 150 μετανάστες/στριες, έχει πλαισιωθεί από κόσμο του ευρύτερου ριζοσπαστικού κινήματος (κομμουνιστές, αναρχικοί, αυτόνομοι, αντεξουσιαστές) και λειτουργεί αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά. Αν και η συνέλευση του Ορφανοτροφείου αποτελείται από ετερόκλητο κόσμο, έχουμε καταφέρει να ορίσουμε κοινές συμφωνίες και αιτήματα, τα οποία μπορούμε να συνοψίσουμε στα εξής:

■ ελεύθερη μετακίνηση για όλες και όλους

■ πρόσβαση στο σύστημα υγείας για όλους και όλες

■ χαρτιά σε όλες και όλους τις μετανάστριες/στες, όχι ως θεσμική λύση, αλλά ως ανάχωμα στη διαρκή τους υποτίμηση και περιθωριοποίηση». Δεν είναι η πρώτη φορά που τελεί υπό κατάληψη το συγκεκριμένο ορφανοτροφείο, αφού τον Σεπτέμβριο του 2013 και ύστερα από 7 χρόνια κατάληψης η Αστυνομία με οργανωμένη επιχείρηση εισέβαλε στο κτίριο συλλαμβάνοντας περίπου 30 άτομα τα οποία βρίσκονταν μέσα σε αυτό.




Κάθε χωριό και καταυλισμός
Σε ένα απέραντο hot spot προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται να μετατραπεί η Ελλάδα, αφού χιλιάδες μετανάστες έρχονται καθημερινά από την Τουρκία, παρά την πρόσφατη συμφωνία, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκλωβίζονται στη χώρα μας, όπου καθημερινά το κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει νέα κέντρα και καταυλισμούς για να τους φιλοξενήσει.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο η κυβέρνηση, σε μια προσπάθειά της να βρει σημεία να στεγάσει και να σιτίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έχει στείλει μέσω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εδώ και λίγες ημέρες έγγραφο σε δήμους και κοινότητες στο οποίο τους ζητά να καταγράψουν τους χώρους και τα ακίνητα όπου θα μπορούσαν να μείνουν οι πρόσφυγες. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί σε κάθε χωριό της χώρας τα σχολεία που είναι άδεια και να τα μετατρέψει σε hot spots προσφύγων και μεταναστών. Οπως είναι γνωστό, πάρα πολλά σχολεία, κυρίως δημοτικά που βρίσκονται σε ορεινά και ημιορεινά χωριά της ελληνικής υπαίθρου, είναι κλειστά αφού μετά το σχέδιο «Καλλικράτης» και τις συγχωνεύσεις άδειασαν από μαθητές και δασκάλους. Πολλά από αυτά έχουν ανακαινιστεί από τους ίδιους τους κατοίκους των χωριών, ενώ αρκετά χρησιμοποιούνται ως πολιτιστικά κέντρα των κοινοτήτων. Αυτά τα σχολεία λοιπόν έχει βάλει στο μάτι η κυβέρνηση και ζητά από τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες να ενημερώσουν ποια είναι διαθέσιμα ώστε να τα μετατρέψει σε σημεία εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.


Το έγγραφο με το οποίο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητεί από τους δήμους να υποδείξουν χώρους φιλοξενίας προσφύγων
Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανόν σε ένα χωριό που οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 250 να έρθουν τουλάχιστον 80 πρόσφυγες και να στεγαστούν σε κάποιο σχολείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση εκπροσώπων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου παρουσιάστηκαν τα άδεια κτίρια κάθε δημοτικού διαμερίσματος, κατά κύριο λόγο σχολεία, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Μάλιστα ειπώθηκε ότι ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε χωριού, θα φιλοξενείται και συγκεκριμένος αριθμός από πρόσφυγες και μετανάστες. Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας για να πείσουν ακόμη περισσότερο για την αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου είπαν ότι οι πρόσφυγες που θα έρθουν θα είναι οικογένειες και όχι μεμονωμένοι μετανάστες οι οποίοι πιθανόν να εκδηλώσουν παραβατικές συμπεριφορές. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ» και φέρει την ένδειξη «Εξαιρετικά επείγον» ζητείται από τους δημάρχους του Νομού Ευβοίας να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ποιους χώρους διαθέτουν ήδη για τη φιλοξενία προσφύγων και ποιους θα παραχωρήσουν στο μέλλον. Φυσικά στο έγγραφο δεν διευκρινίζεται εάν αυτοί οι χώροι είναι σχολεία ή κτίρια, ωστόσο είναι γνωστό ότι στα δημοτικά διαμερίσματα και σε κάθε απομακρυσμένο χωριό τα μοναδικά κτίρια που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες είναι οι άδειες σχολικές αίθουσες.

Επίσης, στο ίδιο έγγραφο το υπουργείο ζητά, στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, να του αποσταλούν άμεσα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό προσφύγων - μεταναστών που φιλοξενούνται ήδη ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αυξηθεί αυτός, να καταγραφούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και φυσικά οι ανάγκες σε είδη σίτισης, ένδυσης και προϊόντων υγιεινής. Τέλος, στο εξαιρετικά επείγον έγγραφο ζητείται καθημερινή ενημέρωση.  Ηδη η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία άλλων 19 χώρων φιλοξενίας προσφύγων σε όλη τη χώρα, καθώς οι 48 που ήδη λειτουργούν δεν επαρκούν, δεδομένου ότι οι ροές από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει παρά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας και τα παρακάλια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Βασίλης Γούλας



















 http://www.protothema.gr/greece/article/565139/ekanan-hot-spot-to-polutehneio-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.