Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Παραμύθι με πλοκή και σενάριο αλά Χόλιγουντ-Διαμάχη για τους «αθέατους καταδρομείς» που... δεν υπήρξαν ποτέ!!!




Οι Κύπριοι υποδέχθηκαν τους Ελλαδίτες - υποτίθεται κομάντος - με τιμές και απίστευτη χλιδή για να αποδειχθεί τελικά πως ουδέποτε συνέβησαν όλα όσα ισχυρίζονταν.

Η Κύπρος, η εισβολή του 1974 και οι διακοινοτικές ταραχές που είχαν προηγηθεί, εδώ και χρόνια αποτελούν πεδίο δημιουργίας μύθων, κάποιοι εκ των οποίων δεν είναι και τόσο «αθώοι».

Ένας από αυτούς, που αφορά κάποιους δήθεν «αθέατους καταδρομείς» εξ Ελλάδος, έγινε τηλεοπτικό σίριαλ του οποίου ακολούθησαν εκδηλώσεις τιμής, μνήμης, ανέγερση μνημείων, συλλογή χρημάτων και τελετές παρασημοφόρησης... ανύπαρκτων αγωνιστών. Εμπλεκόμενοι σε αυτή τη περίεργη ιστορία βρίσκονται ακόμα στα δικαστήρια με ανταλλαγές αγωγών χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να γνωρίζει κάποιος πότε θα τελειώσει αυτός ο «πόλεμος».

Τα σωματεία «Κομμάντος 1974» και «Πολεμιστές ΕΛΔΥΚ 1974» καταγγέλλουν τόσο τους ενάγοντες όσο και τους εναγόμενους σε δικαστική υπόθεση που εκδικάστηκε από το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, για εξαπάτηση και ζητούν τη λήψη μέτρων. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ασχολήθηκε με αυτή την υπόθεση και δεν μπόρεσε να καταλήξει σε απόφαση, περιοριζόμενο στην επισήμανση πως «είναι πράγματι θλιβερό που άτομα τα οποία θέλησαν να ασχοληθούν με ιστορικά γεγονότα και απόδοσης τιμής σε πρόσωπα που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου, παρέμειναν να αντιμάχονται ο ένας τον άλλο σε μια αίθουσα δικαστηρίου».



Παραμύθι με πλοκή και σενάριο αλά Χόλιγουντ
Η άκρη του νήματος βρίσκεται σε μια εκπομπή που έκανε το 2008 στο τηλεοπτικό κανάλι Alter στην Ελλάδα ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας, όπου παρουσίασε κάποιον Διονύσιο Πατεράκη ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν καταδρομέας που έδρασε μυστικά στη Κύπρο την περίοδο 1964-1974. Το παραμύθι (όπως αποδείχθηκε) είχε σενάριο και πλοκή που θα ζήλευαν και ταινίες του Hollywood. Οι «αθέατοι» καταδρομείς είπαν πως ήρθαν στη Κύπρο μυστικά με μια βάρκα και δεν ανήκαν ούτε στην Εθνική Φρουρά ούτε στην ΕΛΔΥΚ, αλλά απευθείας στον στρατηγό Γ. Γρίβα, αρχηγό τότε της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Άμυνας Κύπρου.
Όπως ισχυρίστηκε ο Διονύσιος Πατεράκης έκαναν δολιοφθορές σε τουρκοκυπριακά χωριά, έκλεβαν οπλισμό που έφερναν οι Τούρκοι, ανατίναξαν πομπούς του Μπαϊράκ κ.α. Η ιστορία κατέληγε με τον δήθεν βομβαρδισμό της ομάδας στις 31 Ιουλίου 1966 στον Πενταδάκτυλο από την τουρκική αεροπορία. Από τις βόμβες επέζησαν (σύμφωνα με τον μύθο) μόνο δύο, οι Δ. Πατεράκης και Κ. Αλεξίου ο οποίος πέθανε στην Ελλάδα το 2009. Οι «αθέατοι» καταδρομείς ανέφεραν πως είχαν ανατινάξει εγκαταστάσεις του Μπαϊράκ ως αντίποινα για την δολοφονία ενός εκ των 8 και μετά από δήθεν προδοσία Άγγλων πρακτόρων.

Πατεράκης και Αλεξίου σύμφωνα με την «ιστορία» τους έμειναν 48 μέρες κρυμμένοι σε μια σπηλιά και μετά τους βρήκε ένας καλόγερος από το Μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά. Την εκπομπή είδαν κάποιοι επιχειρηματίες στη Κύπρο και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν οικονομικώς και να προωθήσουν την απόδοση τιμών στους «αθέατους» καταδρομείς. Μάλιστα έγινε εκδήλωση σε γνωστό ξενοδοχείο της Λεμεσού στην οποία μαζεύτηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ. Κάποιοι υπολογισμοί υποστηρίζουν ότι μαζεύτηκαν 500.000 ενώ άλλοι κάνουν λόγο για 106.000. Με τα χρήματα αναγέρθηκε και μνημείο με τα ονόματα των «αθέατων» καταδρομέων στο χωριό Ασγάτα και μάλιστα είχαν κληθεί εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ κά.

Το μνημείο στην Ασγάτα για τους ανύπαρκτους καταδρομείς στους οποίους κάνουν και μνημόσυνα





Αγωγή και δίκη
Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια με αγωγή που έκανε ένας από τους βετεράνους που είχε προσκληθεί στη Κύπρο για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις κάνοντας τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στην Ασγάτα. Ο Νίκος Αργυρόπουλος φέρεται ως Πρόεδρος ενός συλλόγου Βετεράνων πολεμιστών ο οποίος όπως καταγγέλλουν άλλοι βετεράνοι είναι απλώς μια ιδιωτική εταιρεία. Όπως διαπιστώθηκε και από επίσημα έγγραφα της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και του υπουργείου εθνικής άμυνας στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ομάδα «αθέατων» καταδρομέων δεν υπήρξε ποτέ και κανένας βομβαρδισμός δεν έγινε στον Πενταδάκτυλο στις 31 Ιουλίου 1966.

Η ιστορία ήταν μια απάτη και εξαπατημένοι είναι και οι άνθρωποι που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν για να γίνουν οι εκδηλώσεις και τα μνημεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 6 από τους δήθεν 8 καταδρομείς είναι ανύπαρκτα πρόσωπα. Τα μόνα υπαρκτά πρόσωπα είναι οι Πατεράκης και Αλεξίου, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν καμία απολύτως δράση στη Κύπρο.
Δέχθηκαν όμως παράσημα και τιμές, μαζί με 39.000 ευρώ που πήραν ως οικονομική ενίσχυση. Ο Κ. Αλεξίου που φερόταν ως αρχηγός της ομάδας των «αθέατων» καταδρομέων πέθανε το 2009 στην Ελλάδα. Μάλιστα γινόταν και μνημόσυνο στην εκκλησία για αυτούς... αν και δεν υπήρξαν ποτέ. Το δικαστήριο δεν μπόρεσε να καταλήξει σε απόφαση, αποδεχόμενο ουσιαστικά ότι και οι ενάγοντες και οι εναγόμενοι παραπλανήθηκαν από την εκπομπή του Κ. Χαρδαβέλλα και τον Δ. Πατεράκη ο οποίος αν και υποστήριξε ότι κατατάχθηκε το 1964, είχε καταταχθεί το 1965 και δεν ήταν καταδρομέας αλλά στρατιώτης του ΣΕΜ (Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών). Το δικαστήριο δεν εξέδωσε ούτε διάταγμα κατεδάφισης του μνημείου στην Ασγάτα αφού έχει ανεγερθεί σε ιδιωτική γη, σε λατομείο που ανήκει σε δύο από τους εναγόμενους.

Ο δήθεν καταδρομέας Δ. Πατεράκης ο οποίος δαφνοστεφανώθηκε ... για το παραμύθι του.


Ο «επιζήσας» από τον δήθεν βομβαρδισμό του 1966 Κωνσταντής Αλεξίου τιμήθηκε πριν πεθάνει




Χλιδή και πολυτέλειες για τους δήθεν ήρωες
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην εκδήλωση που έγινε σε ξενοδοχείο της Λεμεσού για να μαζευτούν χρήματα για «αναξιοπαθούντες πολεμιστές» του 1974 είχε έρθει η μπάντα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Γ. Κατσαρού και γνωστοί τραγουδιστές όπως ο Λάκης Χαλκιάς και ο Μιχάλης Βιολάρης. Οι ελλαδίτες που ήρθαν για να κάνουν τα αποκαλυπτήρια τιμήθηκαν ως «αρχηγοί» κράτους με οδηγούς λιμουζίνες, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία κλπ. Τα έξοδα για τη φιλοξενία τους ξεπέρασαν τις 40.000 ευρώ. Το παρόν βεβαίως έδωσε τότε και ο δημοσιογράφος Κ. Χαρδαβέλλας. 
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης αποφάσισαν να διαθέσουν τα καθαρά έσοδα στους «πολεμιστές» που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Μάλιστα ο Δ. Πατεράκης μαζί με τον Κ. Αλεξίου πήραν την μερίδα του λέοντος. Πήρε 20.000 ευρώ ο πρώτος και 19.000 ευρώ ο δεύτερος. Ο Δ. Πατεράκης φάνηκε και «μεγαλόψυχος» και ζήτησε να ενισχυθούν και άλλοι «βετεράνοι καταδρομείς» οι οποίοι όπως φαίνεται σε έγγραφο των διοργανωτών της εκδήλωσης πήραν από μερικές χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Ωστόσο στο έγγραφο αυτό ο σύλλογος «Κομάντος 1974» που εκπροσωπεί την μεγάλη μάζα των καταδρομέων που υπηρέτησαν στη Κύπρο κατά την εισβολή σημειώνει πως ουδείς από αυτούς που πήραν χρήματα δεν είναι καταδρομέας. 

Η υπόθεση ωστόσο έχει πολλά επεισόδια ακόμα με αγωγές και μηνύσεις στη Κύπρο και στην Ελλάδα και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε αντιπαράθεση οργανώσεων καταδρομέων και πολεμιστών του 1974. Το πάθος είναι τόσο έντονο που δίνουν την εντύπωση της προσπάθειας αλληλοεξόντωσης με εκατέρωθεν κατηγορίες για απάτες και απόσπαση χρημάτων.  Στις 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Κυπριακή Εστία στην Ελλάδα για να παρουσιαστούν τα στοιχεία αυτής της απίστευτης ιστορίας, με την οποία ασχολήθηκε και η Κυπριακή αστυνομία αλλά και ιστορικοί.

Αυτό είναι το έγγραφο των οργανωτών εκδήλωσης στη Λεμεσό με τα χρήματα που έδωσαν σε  δήθεν «ήρωες»

 











http://www.protothema.gr/greece/article/557602/kupros-diamahi-gia-tous-atheatous-katadromeis-pou-den-upirxan-pote-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.