Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Αξιολόγηση τον Απρίλιο με μειώσεις συντάξεων ...


Αν θέλει μεγαλύτερη αναδιάρθρωση θα προκύψει νέο μπαράζ μέτρων που θα προσομοιάζει με νέο 4ο μνημόνιο.

Στην αποδόμηση της προπαγάνδας περί μεταναστών κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής η οποία κράτησε σκληρή στάση προς τους λαθρομετανάστες.
Η Ταχεία αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, η προστασία των εδαφικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ οι αιτούντες άσυλο δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το κράτος μέλος στο οποίο θα ζητούν άσυλο είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Τι κέρδισε η Ελλάδα ότι δεν θα φύγει από την Σένγκεν αλλά οι πολυμερείς επαφές με τις χώρες που έχουν κλείσει σύνορα ή απειλούν με κλείσιμο συνόρων κατέληξαν σε ένα θεωρητικό συμπέρασμα αν και εφόσον.
Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής – που κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ – για το προσφυγικό ήταν σκληρό χτύπημα στην ελληνική προπαγάνδα των ανοικτών συνόρων.
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προσομοιάζουν περισσότερο με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής – πλην των αναφορών για το ΝΑΤΟ – παρά με τις θέσεις της κυβέρνησης.
Η Ελλάδα δεν πήρε κάτι απλό, δεν κέρδισε όπως καθαρά κέρδισε η Βρετανία.
Ως προς την αξιολόγηση, που αποτελεί και το μείζον ζήτημα για την πορεία της χώρας φαίνεται ότι θα προχωρήσει τον Απρίλιο του 2016 και θα περιλαμβάνει και νέες μειώσεις συντάξεων.
Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι η πολιτική λύση για την αξιολόγηση είναι φιάσκο, η κυβέρνηση δεν κερδίζει ουσιαστικά τίποτε από αυτή την διαπραγμάτευση.
Να ληφθεί υπόψη ότι και μειώσεις συντάξεων θα υπάρξουν και στο ζήτημα του χρέους η ΕΕ όπως έχουμε αποκαλύψει αποδέχονται μόνο επιμήκυνση κατά 7,5 έως 17,5 χρόνια από 32,5 χρόνια στα 50 χρόνια.
Μείωση επιτοκίων δεν αποδέχονται, ωστόσο είναι διατεθειμένοι για επιθετικότεροι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους οι ευρωπαίοι αν η Ελλάδα αποδεχθεί ένα 4ο μνημόνιο όπου θα περιλαμβάνει νέο μπαράζ μέτρων.
Για να τεθεί απλά χωρίς πρόσθετα μέτρα η Ελλάδα θα πάρει μόνο μια επιμήκυνση 17,5 ετών.
Αν θέλει μεγαλύτερη αναδιάρθρωση θα προκύψει νέο μπαράζ μέτρων που θα προσομοιάζει με νέο 4ο μνημόνιο.

Γιατί δεν κέρδισε η Ελλάδα

1)Η Ελλάδα γέμισε χιλιάδες λαθρομετανάστες όπου θα τους φορτωθεί για πολύ καιρό.
Η Ευρώπη αντί να απορροφήσει μεγάλο μέρος των λαθρομεταναστών, απλά τους φόρτωσε στην Ελλάδα και η Ελλάδα δέχθηκε να σηκώσει το φορτίο.

2)Το ΝΑΤΟ έχει βρεθεί στο Αιγαίο κατά τρόπο απαράδεκτο.
Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά εγείρεται ένα θέμα.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαφυλάξει τα υδάτινα σύνορα της και χρειάζεται το ΝΑΤΟ;
Το ΝΑΤΟ τι σκοπιμότητα έχει στο Αιγαίο, να αποκρούσει τους μετανάστες;
Αν αυτό είναι ο στόχος τότε αυτομάτως οι μετανάστες μετατρέπονται σε λαθρομετανάστες.
Αν το ΝΑΤΟ επιβλήθηκε από την Τουρκία και την Γερμανία και η Ελλάδα συναίνεσε μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο τότε το πρόβλημα της εθνικής κυριαρχίας είναι μείζονος σημασίας θέμα.
Αν στόχος του ΝΑΤΟ είναι να μπλοκάρει την κάθοδο της Ρωσίας λόγω Συρίας πάλι η Ελλάδα έχει διαδραματίσει ένα ύποπτο ρόλο.
Το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ελλάδος αλλά σίγουρα η παρουσία στο Αιγαίο εξυπηρετεί δόλιες τουρκικές σκοπιμότητες.

3)Η Ελλάδα είπε ΝΑΙ σε όλα, εγκατέλειψε τα όχι του παρελθόντος και πλέον λέει ΝΑΙ σε όλα με στόχο αντάλλαγμα μια μιαρή αξιολόγηση.
Η ΕΕ θέλει να προχωρήσει την αξιολόγηση γιατί η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος χρησιμοποιώντας τον έλληνα πρωθυπουργό ως πειθήνιο όργανο της θα επιχειρήσει να φανεί συνεπής στις υποσχέσεις της δηλαδή να δοθεί η αξιολόγηση έστω και με αστερίσκους.
Το ΔΝΤ που βλέπει τις εξελίξεις από διαφορετική οπτική γωνία επιμένει στην τεχνοκρατική γραμμή η Ελλάδα έχει ένα ασφαλιστικό σύστημα που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία με τεράστιες δαπάνες (16% του ΑΕΠ) και με μεγάλη κρατική συμμετοχή 10% σε σύνολο 16%.
Ακόμη και η Ελλάδα πάρει την αξιολόγηση θα πρόκειται για μια αξιολόγηση φιάσκο, θα είναι προϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης και κάποια στιγμή το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί.

4)Με όρους αγοράς τι έχουμε κερδίσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο στις 480 μονάδες κοντά στα ιστορικά χαμηλά, τιμές χρεοκοπίας ενώ στις τράπεζες ακόμη χειρότερα.
Ενώ οι τράπεζες θα τα πάνε καλύτερα το 2016 με λιγότερες προβλέψεις, είναι ανακεφαλαιοποιημένες διαπραγματεύονται έως 60% χαμηλότερα από τις ιστορικά χαμηλές τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Που είναι η επιτυχία λοιπόν.

5)Βέβαια η βασική επιχειρηματολογία που προβάλλεται είναι ότι η ελληνική οικονομία μετά την αξιολόγηση θα ανακάμψει, το χρηματιστήριο θα ανακάμψει, τα ομόλογα – οι τιμές – θα ανακάμψουν και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν και γενικώς όλα θα είναι πολύ καλύτερα λόγω της ΕΚΤ, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και πολλών άλλων.
Όλα αυτά όμως έχουν πάρει ως παραδοχή ότι όλα θα είναι πολύ καλύτερα μετά την αξιολόγηση.
Η αξιολόγηση θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός ακόμη και αν είναι μιαρή αξιολόγηση αλλά τα προσδοκώμενα οφέλη θα είναι κατώτερα των περιστάσεων.
H άνοδος της αγοράς από τις 420 στις 650 ή 750 μονάδες π.χ. δεν αλλάζει το σκηνικό.
Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2015 το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στις 934 μονάδες – με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - και σήμερα με τρίτο μνημόνιο, με τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες είμαστε στις 480 μονάδες.
Αυτό ονομάζεται αποτυχία;

 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.