Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΛΕΣΒΟΣ:Σκανδαλώδη διαχείριση βλέπει η δικαιοσύνη--Εγκρίσεις δανείων χωρίς ουσιαστικό έλεγχο στη Συνεταιριστική Λέσβου Λήμνου!!!


 ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ Α.Ε.Ν.Α.Λ. ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ;;;

 Σκανδαλώδη τρόπο στη διαχείριση των κεφαλαίων και των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζα αποδίδεται από τη δικαιοσύνη στους κατηγορουμένους της υπόθεσης και ιδιαίτερα στα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας της περιόδου 2004-2005.
Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την εξόφληση ακάλυπτων επιταγών πελατών της Τράπεζας αλλά και για την εκ των υστέρων σύναψη δανείων με τους κομιστές των ακάλυπτων επιταγών.
Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου ενέκρινε τα χρηματοδοτικά όρια που εισηγούνταν ο διευθυντής της Τράπεζας με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ενημέρωση για το συνολικό ύψος των αναλαμβανόμενων πιστοδοτικών κινδύνων, την ύπαρξη δυνατότητας αποπληρωμής από τον εκάστοτε πελάτη.
Μάλιστα, στο Δ.Σ. αποδίδεται η κατηγορία ότι αγνοούσε τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις που επανειλημμένως είχε διατυπώσει η Διεύθυνση Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Χωρίς έλεγχο τα δάνεια
Τα παραπάνω σημαίνουν πως το Δ.Σ. της Τράπεζας προχωρούσε σε εγκρίσεις δανείων και αυξήσεις πιστωτικών ορίων χωρίς να κάνει ουσιαστικό έλεγχο πού δίνονται οι πιστώσεις και ποιος είναι ο πιστωτικός κίνδυνος στον οποίο μπαίνει η Τράπεζα.

Κι αυτά συνέβαιναν ακόμη κι όταν η Τράπεζα της Ελλάδος, με έγγραφά της, έδινε εντολή στη διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας να πάψει την αλόγιστη χορήγηση δανείων.
Κάποιοι θα πουν πως εκείνη την εποχή τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς όλες οι τράπεζες έδιναν αφειδώς δάνεια προκειμένου να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να αποκτήσουν ένα -όσο το δυνατόν- μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς.
Κατά τη διαδικασία της ανάκρισης ορισμένα από τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας χρησιμοποίησαν ως ελαφρυντικό το ότι οι αποφάσεις γι’ αυτά τα θέματα λαμβάνονταν με συνοπτικές διαδικασίες, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έφθαναν από το διευθυντή και τα άλλα υπηρεσιακά στελέχη της Τράπεζας.

Από εντελώς διαφορετική σκοπιά βλέπουν τα πράγματα οι ανακριτικές αρχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν την προαναφερόμενη πρακτική ως έγκλημα, για το οποίο θα πρέπει να ελεγχθούν τα μέλη του Δ.Σ.

Η συγκάλυψη
Ως προσπάθεια συγκάλυψης αντιμετωπίζουν οι ανακριτικές αρχές τη χορήγηση δανείων ή την επέκταση πιστωτικών ορίων προς επιχειρήσεις και πρόσωπα που είχαν προσκομίσει ακάλυπτες επιταγές στην Τράπεζα.

Συγκεκριμένα θεωρούν ότι ήταν απάτη σε βάρος της Τράπεζας το ότι πληρώνονταν ακάλυπτες επιταγές από τα διαθέσιμα της Τράπεζας και ως δεύτερο έγκλημα, που στόχο είχε να καλύψει το πρώτο, την εκ των υστέρων χορήγηση δανείων για να καλυφθούν οι ακάλυπτες επιταγές.
Σε πλήρη αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι ανακριτικές αρχές, τα μέλη του τότε Δ.Σ. της Τράπεζας υποστηρίζουν ότι οι συμβάσεις των δανείων δεν είχαν ως στόχο να συγκαλύψουν την εξόφληση ακάλυπτων επιταγών, αλλά να αποκτήσει η Τράπεζα απαιτήσεις σε βάρος των πελατών της που είχαν προσκομίσει τις ακάλυπτες επιταγές.
Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι οι ανακριτικές αρχές δεν αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα μέλη του Δ.Σ. που είχαν διαχειριστικές ευθύνες και γνώριζαν ή έπρεπε να γνωρίζουν ό,τι γινόταν εξόφληση ακάλυπτων επιταγών κι εκείνα τα μέλη του Δ.Σ. που διατείνονται ότι είχαν περιφερειακό ρόλο κι απλώς ενέκριναν τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις που άλλοι λάμβαναν.
Εκτιμούν, δηλαδή, ότι όλοι είναι συνυπεύθυνοι.
Φαίνεται πως οι ανακριτικές αρχές θεωρούν ότι θα έπρεπε όσοι δε γνώριζαν για την εξόφληση ακάλυπτων επιταγών να καταγγείλουν το γεγονός στη δικαιοσύνη και την Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε όσοι ήταν υπεύθυνοι να τύχουν και της αντιμετώπισης που τους αξίζει.

Η έγκριση των επίμαχων δανειακών συμβάσεων και επεκτάσεων πιστωτικών ορίων αντιμετωπίζεται ως πλήρη συναίνεση στον τρόπο χορήγησης των δανείων προς τους πελάτες και ως απόδειξη της πλήρους γνώσης του τρόπου δράσης και κίνησης της Τράπεζας.

Σε άλλο πνεύμα
Τα όσα αναφέρουμε πιο πάνω αποτελούν μια ουσιαστική διαφοροποίηση στο πρίσμα μέσα από το οποίο αντιμετωπιζόταν ως σήμερα η υπόθεση. Γίνεται φανερό πως για τις ανακριτικές αρχές όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα όσα έγιναν στη Συνεταιριστική.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι ισχυρισμοί πως κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. αποκάλυψαν το σκάνδαλο, σε αυτήν τη φάση δεν πείθουν τη δικαιοσύνη.
Μπορούμε, συνεπώς, να συμπεράνουμε πως, μετά απ’ αυτήν την τροπή που έχει πάρει το θέμα, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας δύσκολα δε θα οδηγηθούν στο ακροατήριο. Κι εκεί κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ο διαχωρισμός των ευθυνών στα πρόσωπα και ο προσδιορισμός του διαφορετικού βαθμού εμπλοκής του κάθε προσώπου στο σκάνδαλο.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.
















http://emprosnet.gr/article/77007-skandalodi-diaheirisi-vlepei-i-dikaiosyni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.