Πόσα δισεκατομμύρια θα χρειαστούν τελικά;;
Ένα από τα πλέον βασικά ζητήματα που άπτονται του τρίτου μνημονίου και είναι εξαιρετικά σημαντικό για ολόκληρη τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αν και αρκετούς τους «ξενίζει» το σενάριο αυτό είναι το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών και η αύξηση των κεφαλαίων τους. Αυτό θα γίνει σίγουρα με τη συμμετοχή της «μαμάς» ΕΚΤ και ιδιωτών. Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό, πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί, πόσα χρήματα θα χρειαστούν οι τράπεζες μας για να σταθούν στα πόδια τους και τέλος και ιδιαιτέρως σημαντικό, θα γίνει «κούρεμα» καταθέσεων;;;
Η κυβέρνηση, μέσω του οικονομικού επιτελείου της επιθυμεί η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Το χρονοδιάγραμμα δίνουν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γερούν Ντάισελμμπλου, ο Πιερ Μοσκοβισί αλλά και ο Μάριο Ντράγκι.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, προσφάτως εκτίμησε ότι δεν θα χρειασθεί το σύνολο των 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται στη συμφωνία για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί θα προκύψει βάσει των stress test που διεξάγε η ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο λογαριασμός που θα προκύψει για τις 4 συστημικές τράπεζες θα κυμαίνεται στα 10 δισ. ευρώ με 16 δισ. ευρώ. Επομένως οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν από τις αγορές κεφάλαια μεταξύ 6 με 10 δισ. ευρώ
Την ίδια ώρα μαζί με το θέμα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, μπαίνει και το ζήτημα των capital control, τα οποία μπορεί να έχουν χαλαρώσει, αλλά δεν έχουν φύγει από τη ζωή μας!
Η όλη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να οριστικοποιηθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όταν θα συναντηθούν οι ιδιώτες μέτοχοι με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ESM.
CoCos
Μέρος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών θα καλυφθεί με CoCos. Τα «CoCos» είναι χρηματοοικονομικοί τίτλοι που εκδίδουν οι τράπεζες για να βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες. Τα «CoCos» θα εκδοθούν για λογαριασμό του ΤΧΣ, το οποίο και θα τα αγοράσει υπό συγκριμένους όρους. Τα ομόλογα αυτά θα έχουν επιτόκιο κοντά στο 7% -8% και ίσως μικρότερο στο πρώτο έτος, ώστε να δίδεται κίνητρο στις τράπεζες να τα αποπληρώσουν ταχύτερα.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να αναγνωρίσουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις για ζημίες από δάνεια, για τελευταία φορά στις λογιστικές καταστάσεις β’ τριμήνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.