Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΑΛΕΞ ΡΟΝΤΟΣ ...


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει το πρωί της Δευτέρας ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Άλεξ Ρόντος, για το σκάνδαλο της «αμαρτωλής» ΜΚΟ που είχε αναλάβει την... αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ απομυζώντας εκατομμύρια ευρώ.

Είναι η πρώτη ΜΚΟ που θα βρεθεί στο σκαμνί για τα τεράστια ποσά που έκαναν φτερά ή κατέληξαν στις τσέπες κάποιων οι οποίοι εμπορεύονταν οράματα και υψηλούς στόχους, με το... αζημίωτο.

Το  Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να εισπράξει παράνομα από τα κονδύλια του ΥΠΕΞ άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Άλεξ Ρόντος, ο οποίος είχε υπογράψει ορισμένες από αυτές τις χρηματοδοτήσεις, είναι ένας από τους συνολικά οκτώ κατηγορουμένους που θα βρεθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Σύμφωνα με το συνήγορό του, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο, αφού άλλωστε για αυτόν τον λόγο ήρθε στην Ελλάδα.

Ο Άλεξ Ρόντος έχει πλέον «μεταπηδήσει» ως πρέσβης στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής και είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της δράσης των Σομαλών πειρατών. Θεωρείται μάλιστα πως κατέχει σημαντική θέση ευθύνης και απολαμβάνει εμπιστοσύνης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαχειριζόμενος ακόμη σημαντικά κονδύλια.

Ποιοι παραπέμπονται

Στη δίκη, εκτός από τον Άλεξ Ρόντο, έχουν παραπεμφθεί άλλα 7 άτομα, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες για τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000­-2004 για την εξουδετέρωση ναρκοπεδίων σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πρόκειται για δύο ακόμη πρέσβεις, τρεις τέως υπαλλήλους του ΥΠΕΞ αλλά και τον πρόεδρο της ΜΚΟ Κωνσταντίνο Τζεβελέκο και τη σύζυγό του. Η σχετική έρευνα των εισαγγελικών αρχών, που ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, οδήγησε στη σύλληψη του Κ. Τζεβελέκου ύστερα από έκδοση διεθνούς εντάλματος και στις βαρύτατες διώξεις σε βάρος των 8 για την υπόθεση των ναρκών.

Κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ, δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τζεβελέκος αντιμετωπίζει κατηγορία για άμεση συνέργεια στις παραπάνω δύο πράξεις, ενώ βαρύνεται και με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, όπως και η σύζυγος του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, αλλά και της οπλοκατοχής.

Ο Κ. Τζεβελέκος, ο οποίος φέρεται ως εμπνευστής της ΜΚΟ, παραμένει προφυλακισμένος, σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, για έξι ακόμη μήνες. Με συνέντευξή του μέσα από τη φυλακή υποστηρίζει πως ούτε ένα ευρώ δεν πήγε στην τσέπη του.

«Πουλούσα ντομάτες στη λαϊκή αγορά για να ζήσω. Αλήθεια είναι, ήμουν αγρότης και καλλιεργούσα ντομάτες και οπωροκηπευτικά και τα πούλαγα στη λαϊκή. Ήταν βιολογικά προϊόντα και τα πούλαγα ο ίδιος σε πάγκο» ισχυρίζεται, ενώ για τη χλιδάτη ζωή που εμφανιζόταν να κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει σε Αθήνα και Ρόδο υποστηρίζει πως όλα τα χρήματά του είναι φορολογημένα.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους, αναφέρει: «Το οικόπεδο όπου έγιναν αυτά τα διαμερίσματα είναι πατρικό της γυναίκας μου. Έχω τον 6ο και 7ο όροφο, για τα οποία έχω πάρει δάνειο και χρωστάω 200.000 ευρώ».


Ρόδος
Ρόδος


Πάντως είχε επιλέξει να ζει σε πολυτελή μεζονέτα στα Μελίσσια. Σύμφωνα με τις Αρχές, το ενοίκιο άγγιζε τις 5.000 ευρώ τον μήνα. «Το ενοίκιο που έδινα ήταν 1.500 ευρώ τον μήνα» αντιτείνει ο κ. Τζεβελέκος και τονίζει: «Έχω και το ενοικιαστήριο που κατέθεσα στην Εφορία. Νοίκιασα αυτό το σπίτι στα Βριλήσσια γιατί με λήστεψαν στους Αμπελόκηπους. Τα παιδιά μου ταράχτηκαν πολύ και πήγαμε εκεί να ηρεμήσουμε. Όταν φύγαμε το ίδιο σπίτι το νοίκιασε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου».

Για λάθος στοιχεία κάνει λόγο και σε ό,τι αφορά τη βίλα του στη Ρόδο: «Αυτά που γράφτηκαν για σπίτι που κόστισε 800.000 ευρώ είναι για γέλια. Αυτό το σπίτι ήταν της γυναίκας μου. Αυτή είχε αγοράσει το οικόπεδο και η ανέγερση δεν έχει ξεπεράσει με τιμολόγια και χαρτιά τις 180.000 ευρώ».

Μελίσσια
Μελίσσια


Τι ισχυρίζεται ο Άλεξ Ρόντος

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Άλεξ Ρόντος κατηγορείται ότι ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2003, επί θητείας Γ. Παπανδρέου, υπέγραψε για τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ με περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Ο Άλεξ Ρόντος, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2014 είχε σπεύσει να εμφανιστεί αυτοβούλως στο ανακριτικό γραφείο μαζί με τον δικηγόρο του, κατηγορείται για χρηματοδότηση της ΜΚΟ χωρίς να τηρηθεί καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο αλλά και χωρίς ουσιαστική δική της οικονομικής συμμετοχής, καθώς οι σκοποί που προβάλλονταν δεν αφορούσαν την ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί 100% χρηματοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ φέρονται να διατέθηκαν για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους προορίζονταν, ενώ δεν είχαν ληφθεί ούτε οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών ούτε βέβαια οι σχετικές εκθέσεις προόδου του έργου.

Ο Άλεξ Ρόντος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του με εγγύηση 50.000 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε από γραφολογική εξέταση ότι ο ίδιος είχε μεν υπογράψει την ανάθεση προγράμματος αλλά όχι και την εκταμίευση των σχετικών ποσών, όπου η υπογραφή του ήταν πλαστογραφημένη.

Στην απολογία του πάντως ο Α. Ρόντος είχε στρέψει τα βέλη του στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών -δηλαδή τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο- υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο ίδιος είχε ακολουθήσει πιστά τη διαδικασία που προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ωστόσο το χαρακτήρισε ελλιπές και προβληματικό.

O Άλεξ Ρόντος αμφισβητεί επίσης μέρος του υλικού για το οποίο ελέγχεται, ισχυριζόμενος πως έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο, ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του δεν είναι δικές του.

Οι κατηγορίες

Κατηγορούμενοι επίσης είναι οι τότε πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας, όπως και οι νυν συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη-Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη, οι οποίοι καλούνται να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Οι έξι κατηγορούμενοι, πλην του Κ. Τζεβελέκου και της συζύγου του Μαρίας Μακρυνιώτη, είναι επίσης αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση, καθώς και της απιστίας στην υπηρεσία.

Τέλος, ο πρέσβης Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται επιπλέον για πλαστογραφία μετά χρήσης και κατ' εξακολούθηση.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία ξεπέρασε τους 20 μήνες για το χρονικό διάστημα 2000-2004, διαπιστώθηκε πως η συγκεκριμένη ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, μετά την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.

Διατάχθηκε εκτεταμένη και σε βάθος διερεύνηση οικονομικών και λοιπών στοιχείων, καθώς και συντονισμένες έρευνες σε οικίες και έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της ΜΚΟ σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής διερεύνησης διαχειρίστηκε τεράστιο όγκο δεδομένων, που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες, ενώ μόνο η αναφορά που συνοδεύει τη σχετική δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ξεπερνά τις 80 σελίδες.

Στην πραγματικότητα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος. Οι σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας προβλέπουν κάλυψη 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέλθει από συμμετοχή της ΜΚΟ τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα, και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.