Σήμερα θα σταθώ σε ένα από θα φλέγοντα θέματα των ημερών:
Την άδεια ανατροφής τέκνου στα στελέχη των Ενόπων Δυνάμεων. ΣΤΟΠ.
Ούτε εάν εργάζεται η/ο σύζυγος, ούτε εάν δεν εργάζεται ο/η σύζυγος, ούτε εάν την πάρει ο ένας από τους δύο ούτε τίποτα. Όλα αυτά που μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητάμε είναι μπαρούφες. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Δεν νοείται τη σήμερον, να γίνονται διακρίσεις στους εργαζόμενους.
Δεν μπορεί στον δημόσιο τομέα μαζί με την Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό και λοιπά σώματα ασφαλείας να χορηγείται η εν λόγω άδεια και ΜΟΝΟ στο ΥΠΕΘΑ να μην χορηγείται.
Τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη δικαιολογία γιατί τόσο καιρό από την ψήφιση του Ν. 4210/13 έχει εφαρμοστεί σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ΕΚΤΟΣ από τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο όλο ιστορικό οι απαντήσεις που έχουν λάβει τα Στελέχη είναι οι εξής:
– Απάντηση ΑΝΥΕΘΑ Φώφης Γεννηματά σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 6106/10-02-2014)
– Απάντηση του ΥΠΕΘΑ σε παρόμοιο ερώτημα, μέσω νομικών συμβούλων. (επισυναπτόμενο αρχείο)
Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο μου, και εμφανίζεται και στην Παρ. 2, πάλι η καραμέλα των “υπηρεσιακών αναγκών”.
Επίσης ο Σχης ΣΣΝΣ, αναφέρει ότι “… συνάδει με το ρόλο των ΕΔ, ο οποίος συνίσταται στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού. Τυχόν κατάργηση του περιορισμού αυτού θα είχε υπολογίσιμη επίπτωση στην επάνδρωση των Στρατιωτικών Μονάδων και Υπηρεσιών.”
Ας τα πάρουμε ένα ένα:
– Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των στελεχών των υπολοίπων σωμάτων ασφαλείας, όπως π.χ της Αστυνομίας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα; Μόνο στις ΕΔ θα έχουν πρόβλημα; Που ο αστυνομικός βρίσκεται σε υπηρεσία κάθε μέρα;
– Ειλικρινά πιστεύετε ότι το αξιόμαχο των στελεχών δεν έχει πληγεί από την οικονομική εξαθλίωση και την καθημερινή αδιαφορία; Την άδεια ανατροφής περίμενει;
Είναι ένα παράδειγμα του πως αντιμετωπίζουν οι ανώτεροι, τα χαμηλόβαθμα Στελέχη.
Με το συγκεκριμένο θέμα δεν θα ασχοληθώ άλλο γιατί έχει αναλυθεί πολλάκις. Ας ελπίσουμε ο καινούργιος Υπουργός θα δει πιο ζεστά το θέμα και θα δώσει επιτέλους μια λύση. Το πρόβλημα που έχει βέβαια να αντιμετωπίσει είναι ότι έχει συσσωρευτεί ο κόσμος που δικαιούται την εν λόγω άδεια, με αποτέλεσμα στην αρχή να βρεθούμε προ εκπλήξεως. Και όσο το καθυστερεί τόσο ο κόσμος αυξάνεται μέρα με την ημέρα.
Όμως εδώ παρατηρούμε και κάτι άλλο:
Οι Ενώσεις που έχουν θίξει το ζήτημα και με έγγραφα και αναφορές τους επανειλημμένα έχουν απευθυνθεί προς την ηγεσία, δεν αναφέρονται και σε κάτι ακόμα που ορίζει ο Ν. 4210/13:
Τη Μέριμνα όσων αφορά τις πολύδημες κυήσεις.
Χαρακτηριστικά ο Νόμος αναφέρει στο άρθρο 6 παράγραφος 1 :
1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 53 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών και Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) και στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 60 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός.»
Θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι κατά τα τελευταία έτη, λόγω της εξέλιξης της ιατρικής, καθώς και των εναλλακτικών μεθόδων κύησης (εξωσωματικές), παρατηρείται μία αύξηση των πολύδυμων κυήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τόσο της ευθύνης των γονέων, όσο και της επιβάρυνσης της οικογενειακής οικονομικής κατάστασης. Θα μπορούσαμε λοιπόν, στα πλαίσια της Μέριμνας Προσωπικού να βοηθήσουμε και να ανακουφίσουμε κατά κάποιον τρόπο, οικογένειες που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.
Όπως πολύ σωστά με την Υπουργ Αποφ/ΦΕΚ 1139 τ. Β΄3-6-2011 προβλέφτηκε η άδεια ανατροφής τέκνων να δίδεται στον άλλον γονέα εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα, δεν προβλέφτηκε η περίπτωση της πολύδυμης κύησης. Όπως μπορεί να γνωρίζετε ή και να φανταστείτε, δεν είναι δυνατόν έστω και εάν η μητέρα κάνει χρήση της άδειας ανατροφής τέκνων, να μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά της εάν έχει φέρει στον κόσμο δίδυμα, πόσο μάλλον και τρίδυμα – πολύδυμα.
Πέραν του ότι είναι ακατόρθωτο, ειδικά στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάποιο συγγενικό πρόσωπο να βοηθήσει, είναι και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, καθώς πολλές φορές επέρχεται κόπωση, δεν μπορεί να έχει το μυαλό της και στα δύο (2) βρέφη και δεν μπορεί να έχει την προσοχή της και στα δύο (2) ταυτόχρονα. Είναι φύση αδύνατον. Πολύ περισσότερο μάλλον σε τρίδυμη – πολύδυμη κύηση όπου η κατάσταση ξεπερνάει τα όρια της λογικής.
Στην παραπάνω κατηγορία φυσικά υπόκεινται και όσοι έχουν ήδη ένα ακόμα τέκνο ηλικίας έως 5 ετών, ή και δύο τέκνα όπου τουλάχιστον το ένα είναι έως 5 ετών. Δεν υπάρχει καμμία μέριμνα που να εξασφαλίζει την ασφάλεια των τέκνων καθώς κατά το πρώτο έτος το βρέφος χρειάζεται την απόλυτη προσοχή και αφοσίωση της μητέρας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος για το/τα μεγαλύτερο/α τέκνο/α.
Που είναι λοιπόν εδώ η υπηρεσία να ενδιαφερθεί για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ειδικές αυτές κατηγορίες;
Πως θα βοηθήσει το Στέλεχος που καλείται να επιστρέψει στην Υπηρεσία του και να εκτελέσει 24ωρη υπηρεσία με δύο ή τρία ή τέσσερα βρέφη στο σπίτι;
Που ακριβώς βρίσκεται η μέριμνα σε αυτές τις περιπτώσεις;
Είναι ειδικές περιπτώσεις θα μου πείτε. Τόσο ειδική που ενώ έχουμε προβλέψει για όλες τις καταστροφές, τους θανάτους κλπ, δεν προβλέψαμε για το πιο αγνό θαύμα της φύσης: Τη γέννηση και την εξασφάλισή της. Σε μία χώρα με τόσο σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, που δέχεται χτυπήματα όποιος φέρνει στη ζωή ένα καινούργιο βρέφος και τιμωρείται από το κράτος γι’ αυτό (τεκμήρια, διακοπή χορήγησης επιδομάτων, διακοπή διευκολύνσεων δανείων και αποπληρωμών κλπ) θα περίμενε κανείς ότι οι ΕΔ είναι πιο ευαίσθητες σε αυτό το θέμα.
Δυστυχώς, όμως δεν υπάρχει καμμία μέριμνα και καμμία διευκόλυνση στα Στελέχη που ενώ ο Θεός τους δώρισε με πλέον του ενός τέκνου, όλοι οι υπόλοιποι (κράτος, υπηρεσία) τον τιμωρούν.
Θα επανέλθω με νεώτερο άρθρο μου για το μεγάλο θέμα της σχέσης την οικογένειας με τις ΕΔ, γιατί αποτελεί από μόνο του μία ξεχωριστή κατηγορία, και δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο.
Να έχετε Υγεία και Μακροημέρευση.
“Υπερήφανο Στέλεχος”
http://espekm.gr/home/?p=8988
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.