Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΦΩΤΟ-Νέα Δομή Δυνάμεων και συνοριακή φύλαξη ...


Στις 20 Ιανουαρίου του 2010, η τουρκική εφημερίδα Taraf αποκάλυψε τα (φερόμενα ως) πραξικοπηματικά σχέδια για την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης, διαρρέοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον επιτελικό σχεδιασμό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά της Ελλάδας. Το Σχέδιο Επιχειρήσεων Balyoz που είδε το φως της δημοσιότητας βασίστηκε σχεδόν στο σύνολό του στο υπαρκτό επιχειρησιακό σχέδιο Egemen (ανοικτή ονομασία) / Ertuğrul (μυστική ονομασία) της 1ης Στρατιάς για επιθετική ενέργεια στη Θράκη, το οποίο συντάχθηκε το 2000 και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου Σχεδίων Επιχειρήσεων (5-7 Mαρτίου 2003) στην Κωνσταντινούπολη. Με βάση το απομαγνητοφωνημένο ηχητικό υλικό από τις συνομιλίες μεταξύ του διοικητή της 1ης Στρατιάς, Στράτηγου Çetin Doğan και επιτελικών αξιωματικών, καθώς και την αναφορά συμπερασμάτων επί του Σχεδίου, ο τουρκικός σχεδιασμός προβλέπει τη διεξαγωγή ανορθοδόξου πολέμου στα μετόπισθεν από τμήματα της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, τα οποία θα διεισδύσουν στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας:
Στην περιοχή μετόπισθεν του Δ΄Σώματος Στρατού θα χρησιμοποιηθούν τμήματα ανορθοδόξου πολέμου, τα οποία θα διεισδύσουν θα διεισδύσουν από την Βουλγαρία διότι οι ελληνικές δυνάμεις δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα ασφαλείας στις εν λόγω περιοχές.
Στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄Σώματος Στρατού υπάρχει υποδομή υποστήριξης τουρκικών επιχειρήσεων ανορθοδόξου πολέμου (σ.σ. εννοούν δίκτυα πληροφοριών, οπλισμό, πυρομαχικά και λοιπό εξοπλισμό).
Οι χώροι διασποράς των ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων (σ.σ. στη Θράκη) αποτελούν στόχο των τμημάτων ανορθοδόξου πολέμου. [1]

Η δημοσιοποίηση των τουρκικών επιχειρησιακών σχεδίων είχε ως αποτέλεσμα την λήψη συγκεκριμένων μέτρων από ελληνικής πλευράς, ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν: η έναρξη κατασκευής της αντιαρματικής τάφρου τον Αύγουστο του 2010, η συγκρότηση του Προκεχωρημένου Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων στη Νέα Σάντα Ροδόπης το Δεκέμβριο του 2010 και η μεταστάθμευση της Α΄Επιλαρχίας Αναγνωρίσεων (ΕΑΝ) από το Αμύνταιο Φλώρινας στην Κομοτηνή τον Σεπτέμβριο του 2013. [2]
Τα παραπάνω αποτελούν απλά μια υπενθύμιση προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την εξαγγελία του ΥΕΘΑ για τη δημιουργία Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων ενόψει της νέας αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και την εποχιακή επαναλειτουργία-ενίσχυση προκεχωρημένων φυλακίων στην Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία με 200 κληρωτούς της επόμενης ΕΣΣΟ. [3] Όπως δήλωσε ο Π. Καμμένος, ολοκληρώνοντας τριήμερη περιοδεία στην περιοχή, συνοδεία του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Β. Τελλίδη, οι ενέργειες αυτές δεν έχουν ως στόχο να υποκαταστήσουν το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά να τονώσουν το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων των ακριτικών περιοχών, οι οποίοι «ζητούν την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων».
Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα της αστυνόμευσης της συνοριακής γραμμής με την Αλβανία ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. Εξόχως διαφωτιστική για το θέμα είναι η πρόσφατη απάντηση του ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με θέμα «Αφύλακτος ο τελωνειακός σταθμός Δρυμάδων Ιωαννίνων»:
«Καταρχάς, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η αποκλειστική αρμοδιότητα ελέγχου των εισερχόμενων στο ελληνικό έδαφος ή εξερχόμενων από αυτό ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διενεργείται από τις περιφερειακές υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης. Ειδικά για την περιοχή των Δρυμάδων, αρμόδια ως άνω υπηρεσία είναι το Α’ Τμήμα Συνοριακής Φυλάξεως Δελβινακίου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων. Οι εντός των Αμυντικών Περιοχών εξαιρετικές αρμοδιότητες των στρατιωτικών αρχών έχουν θεσμοθετηθεί αποκλειστικώς για την προάσπιση της ασφάλειας των έργων αμυντικής οχύρωσης, και συνεπώς δύνανται να ασκηθούν μόνο στο πλαίσιο αυτό, και μόνο εκτός της επίσημης συνοριακής διόδου, διότι εντός αυτής αποκλειστικώς αρμόδιες να ενεργούν, είναι οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές. Από το 2005 μέχρι και σήμερα όμως, το προσωπικό του Ε.Φ. Δρυμάδων πραγματοποιεί άτυπη καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας ή διαβατηρίων των εισερχόμενων – εξερχόμενων προσώπων, αρμοδιότητα η οποία εκφεύγει της αποστολής του. Συναφώς, το ΥΠ.ΕΘ.Α., δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη στελέχωση του ανωτέρω σταθμού, προτείνοντας παράλληλα και τρόπους αντιμετώπισης αυτής. Ειδικότερα, ήδη από το 2012, το θέμα έχει τεθεί στην Επιτροπή Διερεύνησης Ε.Δ. – ΕΛ.ΑΣ., επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, εξεταζόταν σε κάθε σύσκεψη και παρακολουθείται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον, έχει αποσταλεί σχετικό έγγραφο από τη στρατιωτική ηγεσία προς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, αλλά και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας».
Αντίστοιχα, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η στατική παρουσία των ΕΔ (με στρατόπεδα και φυλάκια) στην ευρύτερη περιοχή έχει αμελητέα αποτελεσματικότητα στην αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων (λαθρομετανάστευση, διακίνηση ναρκωτικών, λαθροϋλοτομία), όπως αποδεικνύεται άλλωστε καθημερινά. [4]
Το παράδειγμα της Τουρκίας και η ελληνική αδράνεια
Η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας παρόμοιες προκλήσεις στα σύνορά της με την Συρία, εκπόνησε το λεγόμενο «Πρόγραμμα Συνοριακής Ασφάλειας του Μέλλοντος» (Geleceğin Hudut Karakolu Projesi), το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία μετά από δοκιμαστική περίοδο δύο ετών. Το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή τεχνητών εμποδίων (φράχτες, τάφρους) για την αποτροπή εισόδου μεταναστών, την επιτήρηση της οριογραμμής με προηγμένα μέσα (πυλώνες με τηλεχειριζόμενες κάμερες) καθώς και τη μετατροπή συνοριακών φυλακίων σε μικρά «κέντρα επιχειρήσεων», διασυνδεδεμένων με ανώτερες Μονάδες και Σχηματισμούς, που διαθέτουν αυτόνομες ομάδες άμεσης επέμβασης με τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης.
Σχετικό φωτογραφικό υλικό που αποδεσμεύτηκε πρόσφατα από το συνοριακό φυλάκιο «Şehit Çoban Hudut» στο Kızıltepe της επαρχίας Mardin, το οποίο ελέγχει 13 κάμερες και είναι διασυνδεμένο με την 70η Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού του 7ου Σώματος Στρατού:
         



Από ελληνικής πλευράς, το αντίστοιχο πρόγραμμα για την επιτήρηση της Ελληνοαλβανικής μεθορίου με ηλεκτρονικά μέσα αγνοείται εδώ και αρκετούς μήνες και πιθανότατα δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης. [5] Με δεδομένο το πρόβλημα επάνδρωσης των ΕΔ, το ΥΠΕΘΑ οφείλει να πιέσει για την άμεση επανεκκίνηση του σχετικού προγράμματος και να διερευνήσει τη δυνατότητα αυτόνομης τοποθέτησης τεχνικών μέσων επιτήρησης σε επιλεγμένα σημεία κατά μήκος των χερσαίων συνόρων ώστε να απεμπλακεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός προσωπικού από καθήκοντα στατικής φύλαξης.




















πηγή : e-amyna.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο μπλοκ μας δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Όσοι επιθυμούν να παίρνουν τις αναρτήσεις από το μπλογκ μπορούν να το κάνουν ελεύθερα με την παράκληση όπως σαν πηγή ενημέρωσης να αναφέρουν το ιστολόγιο μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.